×

Poreč - Klima

Istra

Već godinama zaredom u raznim akcijama koje provode hrvatski mediji i nacionalna Turistička zajednica, Poreču nema premca kada je riječ o prvom mjestu. Toliko nagrada i priznanja nema niti jedan hrvatski turistički grad.

Klima
Porečka klima je blaga mediteranska (topla i sušna ljeta, blage i ugodne zime). Prosječna količina sunčeva sjaja iznosi 2.388 sati. Zbog dužine dana i prevage vedrina tijekom ljeta je insolacija najduža. Dnevni prosjek ljeti u istarskim kupalištima iznosi oko 10 sati. Karakteristični su vjetrovi bura (vjetar puše od sjevera k jugu, donosi vedro vrijeme), jugo (topli vjetar donosi kišu) i maestral (puše ljeti od kopna k moru).

Vegetacija

Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Duž obale i na otocima prevladavaju borove šume i prepoznatljiva zelena makija. Glavni predstavnici makije su crnika i planika. Šume u Istri pokrivaju 35 posto ukupne površine.

More

Temperatura mora najniža je u ožujku kada se kreće od 9,3°C do 11,1 °C, najviša u kolovozu od 23,3°C do 24,1°C. Salinitet mora prosječno iznosi od 36 do 38 promila.

istra.hr