×

Poreč - Povijest

Istra

Već godinama zaredom u raznim akcijama koje provode hrvatski mediji i nacionalna Turistička zajednica, Poreču nema premca kada je riječ o prvom mjestu. Toliko nagrada i priznanja nema niti jedan hrvatski turistički grad.

Porečki stari grad čitav je turistička pozornica: mjesto gdje možete učiti iz spomenika prošlosti, čitati s lica kuća i s kamenih ploča kojima su popločane ulice nastala još u Rimsko doba.

Poreč, Parenzo, latinski - Parentium. U burnoj dvomilenijskoj prošlosti gradom kao da je prohujala cijela evropska povijest: Rimljani, Aquilea, Huni, Bizant, Slaveni, Avari, Ostrogoti, Langobardi, Franci, Venecija, Napoleon, Austrougarska, Italija, Jugoslavija - danas Hrvatska. Ovaj gradić-poluotok naseljen je još u doba pretpovijesti. U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium.

Do dana današnjeg Poreč je sačuvao jasan urbanistički antički raster, a dvije glavne ulice staroga grada i danas, baš kao i prije dvije tisuće godina, nose naziv Decumanus i Cardo Maximus. Tu je i veliki trg - forum, pored kojeg su ostaci Martovog i Neptunovog hrama.

Jedinstveni spomenik je Eufrazijana, ranokršćanska katedrala, ali tu su i mnogi drugi rječiti svjedoci 2.000 godina duge povijesti grada.

Povijesna jezgra Poreča je i mjesto raznolike zabave. Drevni Decumanus, glavna starogradska ulica u ljetnim je mjesecima nezaobilazno mjesto šetnje. Ako i niste ništa posebno planirali, nešto će sigurno zaokupiti pažnju: jazz u Lapidariju muzeja ili koncert ozbiljne glazbe u Bazilici, ljetni koktel na drevnom trgu Marafor, ili naprosto promatranje rijeke ljudi s kojom se mimoilazite. Kamo god se u starom gradu uputili, svako mjesto ima posebnu draž jer pulsira i davno prošlim vremenima i suvremenošću. A neke od ulica i trgova pozornica su ljetnog Street arta.

istra.hr