×

Rovinj - Prirodne atrakcije

Istra

Rovinj je jedno od poznatijih turističkih središta Istre, kojeg posjećuju mnogobrojni strani i domaći gosti. Za Rovinj bi se moglo reći i da je jedan od 'najfotogeničnijih' gradića Mediterana.

Limska draga
Ova potopljena kanjonska dolina u kršu, koja stoji kao istinski dokument nekadašnjih hidrografskih odnosa i evolucije na prostoru Istre, proglašena je specijalnim rezervatom u moru i značajnim krajolikom. Smaragdno more i vegetacijska slika koja se smjenjuje na obližnjim padinama čini ovaj zaljev i najljepšim na Jadranu. Tu se nalazi i Romualdova pećina.

Rovinjski otoci i priobalje
Ovi prirodni predjeli spadaju u kategoriju "značajnih krajolika". Ne treba se čuditi, jer razvedena obala, šume crnike s alpskim i brucijskim borom kao i specifični poljodjelski prostori, osvajaju ljepotom i očuvanošću. 'Značajan krajolik' proteže se od rta sv. Ivana do Barbarige, obuhvaća sve rovinjske otoke i priobalje do 500 metara u dubinu kopna.

Park šuma Zlatni rt
Uz dubrovački Trsteno, Zlatni rt je najznačajnija perivojna površina na našoj obali Jadrana. Uz tisuću domaćih i udomaćenih biljnih vrsta kao što su zajednice crnike i alpskog bora, u ovu stoljetnu hladovinu unesene su i mnoge strane vrste - cedar, pinija, desetak vrsta čempresa koji pridonose njenom sredozemnom ugođaju.

Močvara Palud i otoci Dvije Sestrice
Močvara Palud je specijalni ornitološki rezervat. Boćata voda i bujna vegetacija okupljaju obilje ptičjih vrsta, bilo na gniježđenju, bilo u prolazu.
Na otočićima Dvije Sestrice gnijezde se galebovi, a rt Guštinja, zbog vrijedne je crnike, svojevrstan rezervat šumske vegetacije.

Kamenolom Fantazija
Ovo je geološki spomenik prirode svjetske vrijednosti. Nema boljeg primjera i jasnijeg pokazatelja geoloških pojava u kršu, strukture i sila koje su oblikovale ovaj nekadašnji kamenolom

istra.hr