×

Rovinj

Istra

Rovinj je jedno od poznatijih turističkih središta Istre, kojeg posjećuju mnogobrojni strani i domaći gosti. Za Rovinj bi se moglo reći i da je jedan od 'najfotogeničnijih' gradića Mediterana.
Rovinj
Rovinj
Foto: Dreamstime / Viktor Pravdica

Jedan od 'najfotogeničnijih' gradića Mediterana bivše je ribarsko, a danas turističko mjesto Rovinj. Udaljen od Pule 40-ak kilometara, Rovinj je od davnina poznat kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta i »bore« se za epitet »zdravog grada«... A ostalo radi priroda. Cijelo je priobalje, naime, uz dvadeset i dva otoka, zaštićena prirodna baština.

Gradić će vas zavesti svojim uskim srednjovjekovnim uličicama i toplim mediteranskim ugođajem. Glavna crkva sv. Eufemije sadrži relikvije svetice, a predstavlja jedno od najljepših baroknih ostvarenja u Istri. S platoa crkve pruža se pogled na more i mnogobrojne otočiće u daljini. Posjet Zavičajnom muzeju Rovinja i nizu rovinjskih galerija upotpunit će vaš kulturni doživljaj.

Okolica Rovinja isprepletena je mnoštvom rekreativnih, bike, jahaćih i pješačkih staza. No, zahvaljujući moru i onome što ono pruža, od jedrenja, otkrivanja podvodnog svijeta pa do terapijskih učinaka, Rovinj je danas stjecište turista iz cijelog svijeta.

istra.hr

Klima je mediteranska. Prosječna temperatura siječnja je 4,8°C a srpnja 22,3°C. Srednja godišnja temperatura iznosi 16°C. Temperatura mora je od sredine lipnja do sredine rujna viša od 20°C. Srednja godišnja temperatura mora je 16,6°C.

Prosječno osunčavanje, izraženo u satima, iznosi 2.393,3. Od sredine svibnja do sredine rujna sunce sija dnevno duže od 10 sati. Godišnje padne 940 mm kiše a godišnji prosjek vlage iznosi 72%. Vegetacija je suptropska.

rovinj.hr

Stari grad
Rovinjski stari grad, što se uzdiže na poluotoku, svjedoči o proteklim vremenima i vrijednim rukama domaćih majstora koji su zbog nedostatka prostora prezentirali svoja znanja i vještine gradeći nizove zbitih kuća, uske ulice i male trgove.

Gradski bedemi i vrata
Rovinjski gradski bedemi, tijekom stoljeća nadograđivani gradskim kulama, datiraju iz 7. stoljeća. Iako je imao sedam, danas Rovinj krase samo troja gradska vrata - Vrata Sv. Benedikta, Portica i Vrata Sv. Križa. Na mjestu gdje su svojevremeno otvarana i zatvarana vanjska gradska vrata podignut je u 17. stoljeću barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad.

Crkva Sv. Eufemije
Crkva zaštitnice grada Sv. Eufemije, najimpozantnije gradsko zdanje koje dominira cijelom starogradskom jezgrom, izgrađena je početkom 18. da bi polovicom proteklog stoljeća bila još jednom uljepšana novim barokno-venecijanskim pročeljem. Zvonik Sv. Eufemije, visok šezdeset metara, krasi bakreni svetičin kip koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi.

Krstionica Sv. Trojstva
Romanička sedmerokutna crkvica, ujedno i najstarije gradsko zdanje, izgrađena je u 13. stoljeću na mjestu današnjeg Trga na Lokvi. Unutrašnjost crkvice posebno je zanimljiva zbog vrijednog detalja tranzene s prikazom Golgote.

Dvorac na otoku Sv. Andrije
Samostan na otoku Sv. Andrije, danas dvorac u ulozi hotela, izgradili su Benediktinci u 6., proširili Franjevci u 15. te preuredio barun Hütterodt krajem 19. stoljeća.

istra.hr

Gotovo svaka rovinjska uličica i trg imaju svoj restoran pa tako svaki gost može pronaći vlastito mjesto za uživanje u blagodatima poznate istarske prirodne gozbe.

Svježa riba je zasigurno ono što će svaki ugostitelj ponosno istaknuti na svom meniju. Zubatac, brancin, orada, baraji, cipli, škarpine, arbuni, listovi, oslići, lignje, rakovi i rakovice, rovinjske dagnje i oštrige mame svojim 'jadranskim' okusom.

Međutim, ne propustite kušati posebnosti istarskog kraja. Prije svega istarski pršut, mekan i crven, tanko narezan uz krišku domaćeg kruha savršeno je predjelo koje će uz domaći ovčji sir i maslinovo ulje omogućiti nezaboravno gastro zadovoljstvo. Istarski teran, crveno oporo vino, najbolje prati mesna jela, dok će savršeno pripremljenoj ribi najbolji sudrug biti istarska malvazija, autohtono vino ogromnih potencijala.

Rovinjski gastronomski užitak uvijek treba upotpuniti čašom gustog, gorkog likera pelinkovca spravljenog od ljekovitih trava Mediterana i ploda pelina.

istra.hr

Limska draga
Ova potopljena kanjonska dolina u kršu, koja stoji kao istinski dokument nekadašnjih hidrografskih odnosa i evolucije na prostoru Istre, proglašena je specijalnim rezervatom u moru i značajnim krajolikom. Smaragdno more i vegetacijska slika koja se smjenjuje na obližnjim padinama čini ovaj zaljev i najljepšim na Jadranu. Tu se nalazi i Romualdova pećina.

Rovinjski otoci i priobalje
Ovi prirodni predjeli spadaju u kategoriju "značajnih krajolika". Ne treba se čuditi, jer razvedena obala, šume crnike s alpskim i brucijskim borom kao i specifični poljodjelski prostori, osvajaju ljepotom i očuvanošću. 'Značajan krajolik' proteže se od rta sv. Ivana do Barbarige, obuhvaća sve rovinjske otoke i priobalje do 500 metara u dubinu kopna.

Park šuma Zlatni rt
Uz dubrovački Trsteno, Zlatni rt je najznačajnija perivojna površina na našoj obali Jadrana. Uz tisuću domaćih i udomaćenih biljnih vrsta kao što su zajednice crnike i alpskog bora, u ovu stoljetnu hladovinu unesene su i mnoge strane vrste - cedar, pinija, desetak vrsta čempresa koji pridonose njenom sredozemnom ugođaju.

Močvara Palud i otoci Dvije Sestrice
Močvara Palud je specijalni ornitološki rezervat. Boćata voda i bujna vegetacija okupljaju obilje ptičjih vrsta, bilo na gniježđenju, bilo u prolazu.
Na otočićima Dvije Sestrice gnijezde se galebovi, a rt Guštinja, zbog vrijedne je crnike, svojevrstan rezervat šumske vegetacije.

Kamenolom Fantazija
Ovo je geološki spomenik prirode svjetske vrijednosti. Nema boljeg primjera i jasnijeg pokazatelja geoloških pojava u kršu, strukture i sila koje su oblikovale ovaj nekadašnji kamenolom

istra.hr

Rovinjska noć sintagma je koja već više od tri desetljeća znači trodnevni vatromet zabavnih, sportskih i gastronomskih užitaka, isprepletenih diljem rovinjske rive sa stožerom događanja na glavnom gradskom trgu. Manifestacija koja po svojoj masovnosti i bogatsvu ponude slovi za jednu od nekolicine najvećih i najatraktivnijih na Jadranu od početka zamišljena kao prvoklasna turistička atrakcija i promocija samoga grada zapravo je kruna svake sezone i svojevrsni omaž kojim se institucije grada na čelu s „Turističkom zajednicom“ zahvaljuju kako svojim vjernim gostima tako i vlastitim građanima.

Centralni događaj i svojevrsni zaštitni znak ove trodnevne, zabavno-gastronomske manifestacije koja se tradicionalno svake godine održava u posljednjem tjednu kolovoza zasigurno je od brojnih posjetitelja i domaćina omiljeni vatromet, vrhunski pirotehnički užitak za pamćenje.

rovinj.hr

Možda će vas zanimati