×

Rovinj - Znamenitosti

Istra

Rovinj je jedno od poznatijih turističkih središta Istre, kojeg posjećuju mnogobrojni strani i domaći gosti. Za Rovinj bi se moglo reći i da je jedan od 'najfotogeničnijih' gradića Mediterana.

Stari grad
Rovinjski stari grad, što se uzdiže na poluotoku, svjedoči o proteklim vremenima i vrijednim rukama domaćih majstora koji su zbog nedostatka prostora prezentirali svoja znanja i vještine gradeći nizove zbitih kuća, uske ulice i male trgove.

Gradski bedemi i vrata
Rovinjski gradski bedemi, tijekom stoljeća nadograđivani gradskim kulama, datiraju iz 7. stoljeća. Iako je imao sedam, danas Rovinj krase samo troja gradska vrata - Vrata Sv. Benedikta, Portica i Vrata Sv. Križa. Na mjestu gdje su svojevremeno otvarana i zatvarana vanjska gradska vrata podignut je u 17. stoljeću barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad.

Crkva Sv. Eufemije
Crkva zaštitnice grada Sv. Eufemije, najimpozantnije gradsko zdanje koje dominira cijelom starogradskom jezgrom, izgrađena je početkom 18. da bi polovicom proteklog stoljeća bila još jednom uljepšana novim barokno-venecijanskim pročeljem. Zvonik Sv. Eufemije, visok šezdeset metara, krasi bakreni svetičin kip koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi.

Krstionica Sv. Trojstva
Romanička sedmerokutna crkvica, ujedno i najstarije gradsko zdanje, izgrađena je u 13. stoljeću na mjestu današnjeg Trga na Lokvi. Unutrašnjost crkvice posebno je zanimljiva zbog vrijednog detalja tranzene s prikazom Golgote.

Dvorac na otoku Sv. Andrije
Samostan na otoku Sv. Andrije, danas dvorac u ulozi hotela, izgradili su Benediktinci u 6., proširili Franjevci u 15. te preuredio barun Hütterodt krajem 19. stoljeća.

istra.hr