×

Supetar

Dalmacija/Split

Supetar je prvi susret s Bračem dolazite li trajektom iz Splita, gradić s dušom malog mista, dinamično, zanimljivo središte otoka koje nudi nenametljivo bogatstvo sadržaja. Tematske staze, otočka kuhinja, povijesno naslijeđe, događanja posebno u ljetnim mjesecima, pozivaju na akciju i istraživanje.

Supetar je pravi otočki gradić i najveće naselje na Braču, pravo je srce otoka smješteno na njegovom sjeveru. Izvrsno je polazište za istraživanje ovog prekrasnog, raznolikog i vrlo zanimljivog otoka. Supetar je ujedno administrativno, kulturno, gospodarsko i turističko središte, a trajektnom vezom odlično je povezan sa Splitom. Supetar obiluje povijesnim naslijeđem, što ne čudi, jer njegova povijest seže u vremena rimskih careva.

visitsupetar.croatia.hr

Volite slobodu, živite u pokretu, bavite se sportom ili ste rekreativac, planinarite, trčite, plivate, ronite… Supetar je vaše misto, a Brač vaš otok.

Nije da nećete uživati u sunčanju na plažama i ispijanju kava na supetarskoj rivi, ali Supetar i Brač jednostavno pozivaju na akciju i istraživanje. Poželjet ćete osvojiti neki od vrhova na Vidovoj gori, ranim jutrom trčati obalom, zaroniti u morsko plavetnilo ili prošetati nekom od tematskih staza koji otkrivaju najljepša mjesta na otoku poput maslinika u Mircima, napuštenog kamenoloma iznad Splitske ili povijesnog središta Supetra. Ako niste u vrhunskoj formi, 135 kilometara Via Brattije koja spaja 12 najvećih atrakcija možda vam se čini kao veliki zalogaj. Nemojte odustati! Na ovu planinarsko-turističku stazu možete se priključiti i isključiti u bilo kojem otočkom mjestu, ona kruži gotovo čitavom obalom otoka, sami odaberite tempo i uživajte u avanturi.

Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na ovoj najdužoj bračkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik – jedan od pet selačih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu.

Strastveni ribiči u odličnoj kondiciji odabrat će big game fisihing, a ljubitelji vodenih atrakcija vodenu loptu, bananu boat, tube, jet ski, zabavu u morskom aqua parku, vožnju kajakom, pedalinama ili brodom na jednoj od supetarskih plaža. Jedno je sigurno, Supetar pruža pravu dozu kulture i avanture. A svima kojima je sve ovo „malo“ krenuti će dalje, u srce Brača, biciklom, quadom, pješice. Na penjanje u Smrku, spust biciklom s Vidove gore do mora, na vitalac i čašu crnog vina. Po dozu one životne radosti koja na Braču ima svoju posebnu dimenziju.

visitsupetar.croatia.hr

Magičan je život na otoku. To dobro znaju oni koji su barem jednom posjetili Supetar na Braču, a najmanje je deset razloga zbog čega ga i vi trebate posjetiti.

Sa Svetoga Vida na Vidovoj gori, najvišeg vrha Brača, puca najljepši pogled na čitav arhipelag Srednje Dalmacije. Ako ste planinar nećete propustiti uspon do 778 metara visokog vrha, a ako vam kondicija nije jača strana do njega možete i automobilom.

Doći u Supetar i na Brač, a ne kušati vrhunsku bračku janjetinu, ekstra djevičansko maslinovo ulje sa zaštićenim geografskim porijeklom, ukusnu tortu hrapoćušu, bračke medenjake ili kroštule, osjetiti moćna bračka vina od plavca malog…, isto je kao da tu niste bili. Ne brojite kalorije, jer je otočka kuhinja dio zdrave mediteranske prehrane koju je zaštitio i UNESCO.

Ne propustite Pustinju Blaca
Do nje možete jedino makadamskim putem, ali svaki korak se isplati. Između Murvice i Bola izgradili su je u 16. stoljeću poljički svećenici, pustinjaci. Sve do sredine 20. stoljeća dom svećenika i središte kulturnog života, danas je Blaca jedna od najvećih bračkih atrakcija.

Svratite do Pučišća
Izlet iz Supetra u Pučišća za svaku je preporuku. Prošećite središtem malog mista do poznate kamenoklesarske škole, a na povratku se okupajte na prekrasnoj Lovrečini i ručajte u pitoresknom Dolu. Naravno, ne morate nužno tim redom.

Zaronite u dubine mora
Oni koji su probali kažu da nema ljepšeg doživljaja. S iskusnim instruktorima bračkih diving centara sve je lakše, pa bez straha zaronite i uživajte u tišini dubina. Ako vas nismo nagovorili, postoje i jednostavniji načini za aktivan odmor poput šetnje ili trčanja uz more, pozdrava suncu ili meditacije.

Ne zaboravite na suvenire
Originalni, drugačiji, savršena uspomena ili sjajan dar! Suveniri od bračkog kamena, od drva masline, izvrsno bračko maslinovo ulje ili prvi brački gin s778 kao originalan suvenir, pravi su izbor za pozdrav iz Supetra i s Brača. Ovaj otok zauvijek ćete pamtiti.

visitsupetar.croatia.hr

Supetar u jedan dan? Ako je ljeto najbolje se okupati na jednoj od supetarskih plaža, odabrati rustikalnu konobu ili restoran i uživati u sjajnoj otočkoj kuhinji, prošetati povijesnim središtem uz obavezan predah ili dva u jednom od kafića na supetarskoj rivi. Tako ćete najbolje osjetiti otočku ležernost, lakoću življenja i mediteransku otvorenost pa ćete se na posljednji trajekt ukrcati puni pozitivne energije. Dolazite li u Supetar na vikend ili recimo trodnevni izlet, to je sasvim dovoljno da se uklopite, postanete strosjedioc, pronađete samo svoje mjesto na plaži, omiljeni kafić za jutarnje ispijanje kave i prigrlite popodnevnu fjaku (posebno stanje uma kad vam se ništa ne da) kao nešto s čime ste rođeni. Sad kad ste postali Supetranin ne bi bilo loše da malo bolje upoznate svoje malo misto i njegovu okolicu, a to ćete najbrže napraviti odaberete li jednu od tri atraktivne tematske staze. Povijesnim središtem Supetra vodi kulturni đir „Dan s Rendićem“, do napuštenog kamenoloma od Splitske staza Herkules, dok najljepšim maslinicima prolaze Maslinovi puti. Supetar u sedam dana, eeee to je već odmor za pamćenje.

Red kupanja, red sunčanja, čista uživancija i izleti po otoku koji se pretvaraju u pravu avanturu. Obavezno se popnite na Sveti Vid, najviši vrh Vidove gore, posjetite Škrip, Pustinju Blaca, Zmajevu špilju, pastirsko selo Gažul, Dol…, okupajte se na Zlatnom ratu, Lovrečini ili Zori u Sumartinu…, i svakako kušajte vitalac, tortu hrapoćušu i bračko maslinovo ulje. Za najbolji način obilaska otoka preporučamo Via Brattiju, planinarsko-turističku stazu koja s 135 kilometara kruži gotovo čitavom obalom otoka i bračka je inačica za camino. Idealan izbor u kasno ljeto, ranu jesen ili proljeće. A kad pada kiša (što je na ovom otoku uistinu rijetko) možete dan provesti u obilasku galerija i muzeja. Krenite od Galerije Ivana Rendića u Supetru, Galerije Jakšić u Donjem Humcu, preko Muzeja otoka Brača i Muzeja uja u Škripu, Galerije Branislava Deškovića u Bolu, do Klesarske škole u Pučišćima.

visitsupetar.croatia.hr/

Supetar je itekako zanimljiva destinacija za organizaciju poslovnih događanja - konferencija, kongresa, seminara, teambuildinga ili insentiva. Zračna luka Brač udaljena je 30 km od Supetra te spaja ovo otočko središte s cijelim svijetom, uz zaista dobru povezanost i blizinu otoka Brača s kopnom, kao i Zračnom lukom Split.

U destinaciji je otvoreno osam hotela, uz ukupno 900 smještajnih jedinica. Prostrane kongresne dvorane pronaći ćete u dva najveća hotelska resorta, kao i sve popratne sadržaje i usluge potrebne za organizaciju događanja.

Waterman Svpetrvs ResortKongresna ponuda Waterman Resorta obuhvaća nekoliko kongresnih dvorana ukupnog kapaciteta 600 sjedećih mjesta, od čega 380 mjesta u glavnom kongresnom Waterman Forum centru te dodatnih 220 sjedećih mjesta u nekoliko manjih kongresnih dvorana kapaciteta 15 do 120 osoba. Waterman Forum je multifunkcionalna dvorana s vrhunskim multimedijskim sadržajima koji omogućuju izuzetno dobru povezanost sudionika sa sadržajem konferencije. Radi se o polivalentnom prostoru koji klijent može iskoristiti u različite svrhe, od organizacije kongresa, konferencija, evenata, banketa, do proslave vjenčanja. Ono po čemu se Watermanova kongresna ponuda osobito ističe ogleda se u spoju poslovnog putovanja i svojevrsnog odmora.

Labranda Velaris ResortZa organizaciju kongresa i sastanaka dostupne su kongresna dvorana i mala dvorana. Kongresna dvorana smještena je u središnjoj zgradi, s površinom od 400 m2 i kapaciteta od 260 sjedećih mjesta. Dvorane su kompletno opremljene audio-vizualnom opremom, uz mogućnost organizacije pauza za kavu. Mala dvorana za sastanke nalazi se na gornjem katu hotela Amor, s prekrasnim pogledom na Split. Idealna je za manje sastanke do 25 osoba.

TZ Supetar

Dobrodošli u Supetar, dragulj Jadranskog mora! Naša raznovrsna ponuda smještaja uključuje udobne apartmane, boutique hotele i autentične privatne kuće diljem grada. Bez obzira tražite li romantičan bijeg, obiteljski odmor ili avanturističko istraživanje, Supetar ima nešto za svakoga.

Nudimo vam različite opcije smještaja s prekrasnim pogledima na more ili slikovite gradske ulice. Svi naši objekti su pažljivo odabrani kako bi gostima pružili autentično iskustvo ove mediteranske destinacije. Uživajte u udobnosti moderno opremljenih prostora, blizini plaža i restorana te istraživanju kulturne baštine grada.

Rezervirajte svoj smještaj u Supetru i doživite nezaboravan boravak u jednom od najljepših gradova Dalmacije. Saznajte više!

visitsupetar.croatia.hr

Od vrhunske bračke janjetine i friške ribe do vege jela iz bračkog polja, uvijek uz nekoliko kapi bračkog maslinovog ulja – pravi gurmani biraju Supetar i Brač.

Supetar i otok Brač pravi su mali gurmanski raj za sve one koji vole fino, friško, zdravo i iznad svega ukusno. Nije se kroz stoljeća mnogo promijenilo, živi se lijepo i ležerno u suglasju s prirodom, njeguje se domaće, jer drugoga nije bilo, pa ono što se nekada možda i činila mana danas je velika prednost. Otočka kuhinja tajna je dugovječnosti i zdravlja, dio je mediteranske prehrane upisane na UNESCO listu nematerijalne baštine, nutricionisti i liječnici je preporučuju, a istinski gurmani ne propuštaju. Ako i vi ulazite u ovu posljednju kategoriju, volite istraživati nove okuse, uživate u provjerenim lokalnim namirnicama i tradicionalnim receptima kojima će svaki chef dodati svoj finalni touch, vrijeme je da otkrijete najoriginalnija jela Supetra i otoka Brača.

Samo tu možete kušati procip - mladi ovčji sir s karamelom, hvaljeni vitalac od janjećih ili kozlećih iznutrica, butalac – nadjeveni janjeći but, hrapoćuša – ukusnu tortu od oraha, hmutica – bračku mješavinu vina i mlijeka… Bračani tvrde, a znalci potvrđuju, da nema bolje janjetine od bračke, a Supetar i Brač sinonimi su i za odlična riblja jela i plodove mora, koji se sjajno sljubljuju s moćnim bračkim plavcima ili odličnim pošipima. Iz bračkog polja stižu sezonske salate, blitva, bob, grašak ili biži, kako u središtu Dalmacije nazivaju grašak... Od slastica ne propustite kroštule, rožatu i bračke medenjake… I za kraj, znate li koja je tajna nenadmašne otočke kuhinje? U par kapi vrhunskog bračkog maslinovog ulja sa zaštićenim geografskim porijeklom. Na otoku ste maslina s više od milijun stabala i najljepšim maslinicima, pa se iz Supetra ne odlazi bez barem jedne boce ovog najvećeg otočkog blaga.

visitsupetar.croatia.hr/

Možda će vas zanimati