×

Umag - Gastronomija

Istra

Umag, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Umag je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne svjetske zvijezde svjetskog tenisa.

Što je to istarska kuhinja? Da li su to jela koja su davno prije jeli istarski težaci, ili su to jela nekad priređivana u patricijskim kućama? Točno je jedno i drugo budući je burna istarska prošlost ostavila traga i u kulinarstvu.

Zato danas u Istri duž obale možete biti posluženi i kiselim kupusom i pečenim kobasicama i ombolom, kao i njokima s zečetinom, fužima sa srnetim, makaronima sa šugom od kobasica. Nezaobilazan je istarski paršut i istarski ovčji sir koji su sušeni na alpskom i mediteranskom zraku, te blagoslavljeni burom Tršćanskog zaljeva. Razne maneštre, jote, fritaje najosebujni su okusi i mirisi ovog kraja. A za kraj gozbe kušajte čuvene istarske slastice: pince, fritule, kroštule…

Vrhunac istarske gastronomije je Njegovo Veličanstvo Tartuf od Istre za kojeg se ne zna točno da li je hrana ili začin!? Godine 1999. Na gornjoj Bujštini pronađen je i najveći tartuf od 1,31 kg uvrsten u Guinessovu kjigu rekorda.

A što se ribljih menija tiče tu smo nenadmašni! Moderni turizam na našem podrčju vezan je uz razvoj poznatih ribljih restorana u Savudriji, Umagu i Lovrečici.

Jela s okusima i mirisima Mediterana!

istra.hr