×

Umag

Istra

Umag, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Umag je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne svjetske zvijezde svjetskog tenisa.
Umag
Umag
Foto: Depositphotos / katatonia82

Još od davnina, otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra.

Svega 40 kilometara udaljen od Trsta, 150 od slovenske prijestolnice Ljubljane i 50 nautičkih milja od Venecije - omiljeno je mjesto za odmor, s izuzetnim izletničkim mogućnostima. I zaleđe Umaga skriva dosad malo poznate turističke atrakcije, poput planinarenja, speleologije i ostalih aktivnosti za ljubitelje prave pustolovine.

Današnji je poluotok bio nekada zapravo otok, a samo naselje se nalazilo pri kraju luke Umag. Zidine – s gradskim vratima i pomičnim mostom podignute su u X. stoljeću. Djelomice su sačuvane na jugozapadnoj strani, pored gradskog muzeja (koji je bio jedna od obrambenih kula s kruništem u obliku lastavičjeg repa, još uvijek vidljivim s morske strane).

Na ulazu u povijesnu jezgru, crkva Sv.Roka, izgrađena nakon epidemije kuge 1507. godine. U unutrašnjosti iste nalazi se osebujni oslikani drveni strop iz XVIII. stoljeća.

Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina, zaštitnika grada Umaga, sagrađena ja prema projektu piranskog arhitekta Filippa Dongetija. Kasnobarokno pročelje crkve ostalo je nedovršeno. S unutrašnje strane crkvenog ulaza uzidan je prikaz Sv. Peregrina u kamenu iz XIV. Stoljeća. Na stropu crkve je freska koja se pripisuje Giuseppeu Barnardinu Bisonu iz Palmanove. Na glavnom se oltaru nalaze kipovi Sv. Peregrina i Sv. Nicefora.

U crkvi su razne dragocjene oltarne pale i fragmente drvenog pouptiha (XV.st.). Treba obratiti pažnju na kip Gospe Žalosne koji se pripisuje nekom od Vivarinijevih učenika. Orgulje potječu iz 1776.godine Mletački se lav na zvoniku izvorno nalazio na gradskoj palači uništenoj u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra, a potječe iz 1651. godine.

Javna cisterna iz 1677. godine, obnovljena je 1780. Iza Župne crkve, uza zid istočno od apside, utisnula se metalna kugla: kažu da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Đenovljani (1810.). Drevne kuće lijepih bifora, uličice, grbovi, natpisi najprepoznatljiviji su dio Umaga i nalaze se na zapadnoj strani grada.

U ulici Epifanio, na broju 3, u pročelje je uzidan ranokršćanski sarkofag iz V. stoljeća. Na mnogim ćete zgradama opaziti probušene kamene nosače. Između njih su se o posebnim vjerskim blagdanima vješale i pokazivale izvezene plakate, a unutrašnjost se domova ujedno štitila od sunca.

Produžite naposljetku do lukobrana (diga). Njegova je gradnja započeta 1825., a dug je 404 metra.

Na plaži Sv. Pelegrina nalazi se istoimena crkva (1401.) podignuta na mjestu na kojem svetac podnio mučeničku smrt.

istra.hr

Miješanje mediteranske i alpske klime posebna je specifičnost tako da su ljetne vrućine snošljive i za starije osobe, a noći udobne za spavanje bez noćnih sparina. Ovo miješanje mediteranskog i alpskog zraka vrlo je djelotvorno za osobe s kardio i plućnim smetnjama. Rijetki su dani u godini kada temperatura padne ispod 15°C, a snijeg je rijetko zabilježen događaj.
More je kristalno čisto i pogodno za kupanje od mjeseca svibnja pa sve do listopada.

istra.hr

Stari je Umag smješten na malom poluotoku (nekada otoku) na sjeverozapanjoj obali Istre. Podignut je na temeljima rimskih arheoloških ostataka te je sačuvao mrežu uskih uličica i srednjovjekovnu urbanu strukturu. Već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom.

Novi se Umag proteže uglavnom duž obale od Katora prema Novigradu, na kojem su potezu smješteni njegovi glavni turistički kapaciteti.

Uz Umag su poznate još posebno dvije turističke destinacije. Savudrija, sa svojim najstarijim zidanim svjetionikom na hrvatskom Jadranu (1826.) i Lovrečica kao mirna oaza obiteljskog odmora. Svojim zamljopismin položajem Umag je prvi turistički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz Europe od koje su na svega desetak kilometara udaljene europske autostrade.

Umag je i prvi nautički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz središnje Europe i smješten je u turistički atraktivnom zaljevu gdje se nalazi jedna od najprestižnijih ACI marina s plavom zastavom, koja je samo jedna od jedanaest plavih zastava kojima se ponosi Umag kao turistička destinacija.

istra.hr

Umag kao prestižna hrvatska destinacija ima smještajne kapacitete s najvišim komforom. Raspolaže s osam većih hotela i jednim brojem manjih hotela. Od toga broja tri su hotela sa četiri zvijezdice.

Turistička naselja Stella Maris, Katoro, Savudrija i Crveni Vrh raspolažu s 2.000 apartmana s visokom kategorijom. Duž cijele obale od Crvenog Vrha do Ladin Gaja nalazi se još veliki broj apartmana i bungalowa visoke kategorije, koji su okruženi mediteranskim zelenilom, kultiviranim okućnicama i vrtovima koji se nalaze uz samo more.

Na cijeloj rivijeri Savudrija-Umag-Lovrečica nalazi se osam Istraturistovih plaža na kojima se posljednjih godina vijore plave zastave kao simbol europskog kupališnog standarda.

istra.hr

Što je to istarska kuhinja? Da li su to jela koja su davno prije jeli istarski težaci, ili su to jela nekad priređivana u patricijskim kućama? Točno je jedno i drugo budući je burna istarska prošlost ostavila traga i u kulinarstvu.

Zato danas u Istri duž obale možete biti posluženi i kiselim kupusom i pečenim kobasicama i ombolom, kao i njokima s zečetinom, fužima sa srnetim, makaronima sa šugom od kobasica. Nezaobilazan je istarski paršut i istarski ovčji sir koji su sušeni na alpskom i mediteranskom zraku, te blagoslavljeni burom Tršćanskog zaljeva. Razne maneštre, jote, fritaje najosebujni su okusi i mirisi ovog kraja. A za kraj gozbe kušajte čuvene istarske slastice: pince, fritule, kroštule…

Vrhunac istarske gastronomije je Njegovo Veličanstvo Tartuf od Istre za kojeg se ne zna točno da li je hrana ili začin!? Godine 1999. Na gornjoj Bujštini pronađen je i najveći tartuf od 1,31 kg uvrsten u Guinessovu kjigu rekorda.

A što se ribljih menija tiče tu smo nenadmašni! Moderni turizam na našem podrčju vezan je uz razvoj poznatih ribljih restorana u Savudriji, Umagu i Lovrečici.

Jela s okusima i mirisima Mediterana!

istra.hr

Biciklizam
Bujština je kraj kojim dominira pitoreskni gradić Buje smješten na vrhu brda nedaleko Umaga. Unutrašnjost Bujštine slikavaju prekasni krajolici koji se postepeno spuštaju k moru i posebno su idealan prostor za ljubitelje biciklizma. Na svega nekoliko kilometara udaljenosti od mora naići ćete na prave brdske predjele. Stoga uživajte u vožnji biciklističkim stazama, koje su sigurno jedne od najatraktivnijih i koje vas vode kroz lijepe i gotovo netaknute pejzaže do obližnjih srednjovjekovnih gradića, smještenih na vrhovima brežuljaka, s predivnim pogledom na okolna sela, zaseoke, crkvice i plavetnilo mora. Uz biciklističke staze naići ćete na planinarske, pješačke, jahačke i vinske ceste. Bike staze Bujštine su u sustavu istarskih bike staza prepoznatljive po svojoj atraktivnosti, jer sa svake točke na ovim stazama mogući su prekasni pogledi na more i brežuljke Gornje Bujštine. Karakteristika ovih staza je da se postepeno penju od mora prema uzvišenim dijelovima Gornje Bujštine i to do najviše točke od otprilike 400 metara nadmorske visine. Ovih obilježenih staza ima ukupno 12 i svaka je označena svojom bojom. Sve su između sebe povezane, a ukupna im je dužina oko 500 km.

Jogging i trekking

Jogging i trekking mogući su od Umaga prema unutrašnjosti Bujštine i Istre po već dobro obilježenim pješačkim i planinarskim stazama. Rekreativno trčati može se posebno dobro uz more skoro svagdje od Kanegre do Lovrečice.

Lov i ribolov

mag kao cijelo područje njegovog bližeg zaleđa (Bujština) tradicionalno su poznati po lovnoj turističkoj ponudi (zec, fazan, jarebica, divlja svinja, srna i dr.) posebno za strane lovce. Na raspolaganju vam je više organiziranih lovišta i lovnih rezervata.

Ronjenje
Umag pruža vrlo atraktivne mogućnosti za amatersko i profesionalno ronjenje zahvaljujući ekološki čistom i bistrom moru te bogatoj flori i fauni podmorja. Na raspolaganju roniocima su ronilački centri opremljeni najkvalitetnijom opremom.

Skijanje na vodi
Pri svim turističkim naseljima (Katoro, Polynesia, Stella Maris, Ladin Gaj, Savudrija, Kanegra) djeluju sportski centri koji pružaju uslugu skijanja na vodi.

Let zmajem

S letjelišta Stella Maris u Umagu mogući su poleti za turiste s delta planom i UL-letjelicom, a u organizaciji Aero kluba Umag.

istra.hr

Marina Umag u sastavu ACI marina jedna je od najkvalitetnijih hrvatskih marina na Jadranu. Ista je ujedno prva ulazno/izlazna marina za hrvatski Jadran, odnosno to su sjeverozapadna nautička vrata hrvatskog Jadrana.

ACI marina Umag nalazi se na sjevernom dijelu luke Umag, blizu hotela Adriatic. Otvorena je tijekom cijele godine, kapaciteta 518 vezova na moru i 120 na kopnu. Marina ima sve potrebne popratne sadržaje: recepciju, mjenjačnicu, restoran i tuš kabine, trgovine, nutički servis, 50 tonsku dizalica, parking sa benzinskom crpkom u neposrednoj blizini. Marina je jedan od glavnih ADAC-ovih i OAMTC-ovih informacijskih punktova.

Od godine 1999. ACI marina dobiva Plavu zastavu za čistoću mora i vrhunsku opremljenost, a 2000. godine proglašena je najboljom marinom na hrvatskom Jadranu.

istra.hr

Mali broj turnira ove kategorije može se pohvaliti tolikim imenima svjetske teniske elite: Thomas Muster, Gustavo Kuerten, Marcelo Rios, Carlos Moya, Alberto Berasategui, Filippo Volandri, Novak Djoković, Ivan Ljubičić, David Ferrer, Guillermo Canas...

No Umag nije samo tenis. Iz godine u godinu sve bogatiji i zanimljiviji program zabavnog sadržaja, namijenjen različitim ukusima gostiju željnih zabave, prati glavna, teniska događanja.

To su druženja različita po sadržaju i karakteru, od dnevnih sportskih aktivnosti i druženja s poznatim sportašima do ekskluzivnih partija, koncerata i cijelonoćne zabave.

Odličan omjer dnevne zabave, popodnevnih mečeva i raznih večernjih koncerata i partija postali su razlogom za dolazak u Umag.

istra.hr

Možda će vas zanimati