×

Umag - Zemljopisni položaj

Istra

Umag, mali grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Umag je danas grad turizma i sporta. Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne svjetske zvijezde svjetskog tenisa.

Stari je Umag smješten na malom poluotoku (nekada otoku) na sjeverozapanjoj obali Istre. Podignut je na temeljima rimskih arheoloških ostataka te je sačuvao mrežu uskih uličica i srednjovjekovnu urbanu strukturu. Već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom.

Novi se Umag proteže uglavnom duž obale od Katora prema Novigradu, na kojem su potezu smješteni njegovi glavni turistički kapaciteti.

Uz Umag su poznate još posebno dvije turističke destinacije. Savudrija, sa svojim najstarijim zidanim svjetionikom na hrvatskom Jadranu (1826.) i Lovrečica kao mirna oaza obiteljskog odmora. Svojim zamljopismin položajem Umag je prvi turistički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz Europe od koje su na svega desetak kilometara udaljene europske autostrade.

Umag je i prvi nautički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz središnje Europe i smješten je u turistički atraktivnom zaljevu gdje se nalazi jedna od najprestižnijih ACI marina s plavom zastavom, koja je samo jedna od jedanaest plavih zastava kojima se ponosi Umag kao turistička destinacija.

istra.hr