×

Vodice

Dalmacija/Split

Vodice su dalmatinsko turističko središte, poznato po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima.
Vodice
Vodice
Foto: Depositphotos / dbajurin

Smještene su na obali, u širokom zaljevu, 11 km sjeverozapadno od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije.

Vodice danas broje 10.000 stanovnika i idealno su mjesto za odmor gdje će svatko pronaći nešto za sebe.

Bedemi starih Vodica iz 16. st. odavno su nestali u stvarnosti i metafori. Malo je tako otvorenih mjesta i tako živih turističkih sredina na Jadranu. Još prije pedesetak godina Vodičani su bili više težaci okrenuti zemlji nego ribari i pomorci okrenuti moru.

Danas su potpuno okrenuti moru: žive od turizma i za turizam. I čuvaju svoje tradicije, a njihovi ljetni gosti uživaju u tom sretnom spoju prošlosti i sadašnjosti.

Duge šljunčane i pješčane plaže na zapadu i istoku grada, bogata turističko - ugostiteljska i trgovačka ponuda, razvijen kulturno zabavni život te brojni programi izleta, rekreacije i bavljenja sportom, čine turističku ponudu Vodica kvalitetnom i prepoznatljivom.

Vodice su jedan od deset najvećih turističkih centara hrvatskog Jadrana, koji ostvaruje preko 500.000 turističkih noćenja u hotelima: Punta, Olympia, Imperial, Ville Gloriette, Kristina i Vodice, te u obiteljskim pansionima, apartmanima, sobama, odmaralištima, kampovima i moderno opremljenoj marini AYC, koja se nalazi u centru grada.

vodice.net

Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Vodička polja obiluju vodom i plodnom zemljom, idealno su mjesto za stanovanje i ugodan život. Stanovnici su uzgajali masline i vinovu lozu, te višnje maraske. U zelenilu obrađenih polja stoje gromače, veliki kameni zidovi građeni u suhozidu, koji dijele vlasnika od vlasnika i svjedoče o dalmatinskom čvrstom duhu, volji, snazi i prkosu. Odolijevaju vremenu i stare tradicionalne građevine, bunje, koje su nekad služile kao pastirski stanovi, kao siguran zaklon od lošeg vremena ili samo kao odlagalište za alat.

U 15. stoljeću kada se turskim osvajanjima počinje širiti njihovo carstvo i na ova područja, mletačka vlast u Šibeniku donosi proglas po kojemu se u blizini naseljenih mjesta na svim većim uzvisinama moraju podizati kule-osmatračnice, i zidine radi sklanjanja stanovništva od neposredne opasnosti i što učinkovitije obrane. Mir je na ove prostore došao tek potpisivanjem Karlovačkog mira, odnosno potpunim porazom turske vojske kod Beča. Tada je turska sila oslabila i na ovim područjima, malo po malo počelo se normalno živjeti, bez straha odlaziti u zapuštena polja.

Nastanak Vodica vezan je uz početak gradnje crkve sv. Križa kraj današnjeg hotela Punta, 1402. godine. Jedan šibenski zapis iz iste godine imenuje Vodice po prvi puta. U njemu se nalaže vodičkim kmetovima i težacima da moraju platiti za gradnju šibenske katedrale. U to doba obala je jako slabo naseljena, ima samo nekoliko kuća. Ovdje su pristajali brodovi, održavao se sajam. Razmjenjivali su se domaći poljoprivredni i zanatski proizvodi sa onima pristiglima na brodovima.

Ipak, Vodice su po nečemu bile fenomen: one su izvozile pitku vodu i to sve do kraja 19. stoljeća. Uostalom, razvile su se upravo na ovome mjesto zahvaljujući bunarima s boćatom vodom. Danas su na glavnom gradskom trgu očuvana dva kao spomen na tradiciju i stare običaje.

Kroz 15. i 16. stoljeće oko mjesta se u nekoliko navrata gradio visoki obrambeni zid sa trima kulama koje su štitile stanovništvo i omogućavale kontrolu putnika koji su ulazili u grad. Kuće su građene naslonjene jedna na drugu, ulice su bile tako uske da su jedva mogla proći jedna kola. Ima tako uskih kala gdje se ne mogu mimoići dva čovjeka. Tako se bilo lakše braniti i od zime i od neprijatelja. Prolazeći tim dijelom mjesta pomalo vas hvata strah od polumraka i visokih hladnih zidova. Lako je zamisliti svijet njihovim očima, prije 600 godina.

Pred Vratima grada podignut je badž-han, ili po naški bažana. Ovdje su pridošlice na sajam morale ostavljati svoje konje i oružje, što se naročito odnosilo na neprijatelje Turke. Kasnije, 1878. godine, na temeljima stare bažane sagrađena je nova zgrada u kojoj je danas smještena gradska knjižnica.

Nakon konačnog odlaska Turaka, selo prosperira, gradi se sve više kuća i izvan gradskih zidina. Stanovništvo naglo brojčano raste i crkvica sv. Križa postaje premala da bi primila sve vjernike. Odlučeno je da se gradi nova župna crkva u središtu . Gradnja počinje 1746. i traje do 1749. godine, a majstor je poznati barokni graditelj Ivan Skoko. Uz crkvu gradi se zvonik, majstor je Vicko Macanović iz Dubrovnika. Vodice postaju samostalna općina 1891. godine i uključuju Dražice, Pišću, Okit, Rakitnicu, Stajice, Vrbice i Tribunj. Sve više napreduju i jačaju kao gospodarsko i upravno središte.

Danas su Vodice poznato turistički centar, najpoznatiji na srednjem dijelu Jadrana. I to ne slučajno. Tako je otkada su se Vodičani odlučili za ovu granu privrede, dakle već punih 50 godina.

vodice.hr

Gledajući s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela. Prva crkva na ovom uzvišenju dignuta je još u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima još starije kapelice. Kasnije, početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda izrađen je Put križa sa četrnaest kapelica, od kojih svaka označava jednu postaju križnoga puta. Crkva je nekoliko puta nadograđivana, dva puta je porušena, u drugom svjetskom ratu i u domovinskom ratu. Sadašnji izgled crkve Gospe od Karmela djelo je zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Čorićev toranj sagradila je imućna šibenska obitelj Fondra 1646. godine.
Kvalitetan kamen od kojega je sagrađen, dovezen je sa otoka Brača. Kako je zidana u nemirno doba i stambeni i gospodarski objekti utvrđeni su visokim ogradnim zidom. Danas se ne može ući u sam toranj jer je u slabom, ruševnom stanju, ali se zato u dvorištu u ljetnim mjesecima može uživati u kino predstavama.

Crkva sv. Križa, gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvećena je sv. Križu 1421. godine kad je ujedno bila i župna crkva, a u njezinom okruženju bilo je groblje. Vrijedan detalj je primjerak stare romaničko-gotičke škropionice na stupu, jedinstven takav primjerak u ovom dijelu Dalmacije. Ljeti se ovdje održavaju izložbe otvorene preko cijeloga dana.

Župna crkva sv. Križa sa zvonikom, baroknog stila, djelo je šibenskog majstora Ivana Skoke. Gradi se na temeljima starije kapelice od 1746. do 1749. godine.
Iznad portala prekrasna je barokna rozeta, a pobočni zidivi urešeni su prozorima iz istog razdoblja. U unutrašnjosti crkve nalazi se barokni oltar posvećen sv. Križu.

Podno Velike Mrdakovice, putem koji vodi do rimske ograđenice, doći ćete do još jednog sakralnog spomenika, svjedoka minulog naselja i živosti na danas iseljenim poljima - crkve sv. Ilije proroka. Mještani Pišće podižu crkvicu 1298. godine koju će kasnije, 1493., posvetiti sv. Iliji Proroku. Crkvica je ograđena zidom i najvjerojatnije je uz nju bilo groblje. Danas se ovdje služi misa samo jednom godišnje, 20. kolovoza.

 

vodice.hr

U Vodicama ćete uživati u pravim dalmatinskim delicijama. Znači, puno ribe na sve moguće načine i povrće na lešo. Lagana, zdrava hrana.

Srećom, ovdje je još uvijek ispred svake kuće mali povrtnjak, a na tržnici se prodaje pravo, mirisno voće i povrće prirodnih boja i okusa. Zato ćete u restoranima jesti ukusnu hranu.

Brojne konobe nude domaće vino, crno i bijelo iz obližnjih vinograda.
Poslije deserta svakako zatražite čašu domaće marašćine, slatkog vina. Ova je vrsta grožđa posebno ukusna na ovom području, a vino pitko. Uostalom, svaka će vam domaćica priznati da u dobroj vodičkoj frituli i kroštuli ima malo marašćine.

 

vodice.hr

Sa zapadne strane Vodica smjestilo se slikovito mjesto Tribunj, poznato prvenstveno kao ribarsko naselje u kojega hitaju sladokusci svakoga dana oko 17 sati. Onda tribunjska riva oživi. Vraćaju se mnogobrojne domaće ribarice iz cjelodnevnog iscrpljujućeg ribolova. Kad je mjesto nastalo, prvobitno se zvalo Tribohunj. Dominantna građevina svakako je crkva sv. Nikole koja se zaštitnički nadvila nad mjestom, a jedna je od najstarijih građevina u Tribunju, sagrađena 1452. godine. Kako ni Tribunj nije bio pošteđen od Turaka, na brdu sv. Nikole podignuta je obrambena utvrda Jurjevgrad oko 1650. godine, a samo mjesto je prema odredbi mletačke vlasti bilo opasano bedemima od kojih su danas ostali samo tragovi.

Ako ste od onih koji se zaista žele odmoriti na godišnjem odmoru, za vas je Srima pravi izbor. Na raspolaganju vam stoje mnogobrojni privatni apartmani uz samu obalu. Ovdje, doslovce, sa doručka na vašoj terasi silazite na lijepo uređenu plažu i čisto more. Ako nakon cijelodnevnog dana izležavanja na suncu i točanja nogu u moru poželite malo ljetnog šušura, Vodice vam nisu daleko. Zaista, Srima i Vodice već su odavno jedno i rijetko tko zna gdje završavaju Vodice, a počinje Srima.

Otok Prvić se sa svoja dva naselje, Šepurinama i Prvić Lukom, spominje još u 11. stoljeću. Značajnije naseljavanje započinje bijegom stanovnika iz Srime i Vodica u strahu od Turaka, a u 16. stoljeću postaju pomodno odredište šibenskih velikaša i plemića. Ovdje imućni grade svoje vile i ljetnikovce. U slikovitoj Šepurini, postoje dvije sakralne građevine. Župna crkva Velike Gospe sagrađena je 1878. godine i crkva sv. Roka sagrađena 1620. godine koja je poznata po jedinstvenom baroknom oltaru. Taj oltar po svojoj kićenosti i monumentalnosti pripada vremenu venecijanskih radionica.

vodice.hr

Možda će vas zanimati