×

Vodice - Spomenici kulture

Dalmacija/Split

Vodice su dalmatinsko turističko središte, poznato po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima.

Gledajući s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela. Prva crkva na ovom uzvišenju dignuta je još u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima još starije kapelice. Kasnije, početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda izrađen je Put križa sa četrnaest kapelica, od kojih svaka označava jednu postaju križnoga puta. Crkva je nekoliko puta nadograđivana, dva puta je porušena, u drugom svjetskom ratu i u domovinskom ratu. Sadašnji izgled crkve Gospe od Karmela djelo je zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Čorićev toranj sagradila je imućna šibenska obitelj Fondra 1646. godine.
Kvalitetan kamen od kojega je sagrađen, dovezen je sa otoka Brača. Kako je zidana u nemirno doba i stambeni i gospodarski objekti utvrđeni su visokim ogradnim zidom. Danas se ne može ući u sam toranj jer je u slabom, ruševnom stanju, ali se zato u dvorištu u ljetnim mjesecima može uživati u kino predstavama.

Crkva sv. Križa, gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvećena je sv. Križu 1421. godine kad je ujedno bila i župna crkva, a u njezinom okruženju bilo je groblje. Vrijedan detalj je primjerak stare romaničko-gotičke škropionice na stupu, jedinstven takav primjerak u ovom dijelu Dalmacije. Ljeti se ovdje održavaju izložbe otvorene preko cijeloga dana.

Župna crkva sv. Križa sa zvonikom, baroknog stila, djelo je šibenskog majstora Ivana Skoke. Gradi se na temeljima starije kapelice od 1746. do 1749. godine.
Iznad portala prekrasna je barokna rozeta, a pobočni zidivi urešeni su prozorima iz istog razdoblja. U unutrašnjosti crkve nalazi se barokni oltar posvećen sv. Križu.

Podno Velike Mrdakovice, putem koji vodi do rimske ograđenice, doći ćete do još jednog sakralnog spomenika, svjedoka minulog naselja i živosti na danas iseljenim poljima - crkve sv. Ilije proroka. Mještani Pišće podižu crkvicu 1298. godine koju će kasnije, 1493., posvetiti sv. Iliji Proroku. Crkvica je ograđena zidom i najvjerojatnije je uz nju bilo groblje. Danas se ovdje služi misa samo jednom godišnje, 20. kolovoza.

 

vodice.hr