×

Zagreb - Maštovito, zanimljivo, uzbudljivo!

Zagreb

Glavni grad Republike Hrvatske - Zagreb, jedna je od europskih najmlađih metropola, a istovremeno i jedan od najstarijih europskih gradova čija pisana povijest datira još iz 11. stoljeća.
57Broj hotela
4098Smještajnih jedinica
1851Najveća dvorana
16 kmUdaljenost od zračne luke

Zagreb i njegova okolica nepresušan su izvor priča i legendi idealnih da budu scenarij za maštovite incentive. Profesionalne turističke agencije nude programe utemeljene na zagrebačkoj povijesti ili pak izlete u bližu ili dalju okolicu grada te druga poznata hrvatska turistička odredišta. Kad ste u Zagrebu, sve to vam je nadomak!

Zagrebački vremeplov
Zagrebačka povijest, u znaku koje je Gornji grad, prepuna je priča i legendi koje žive uporedo sa sadašnjošću. Otkriti ih ili pak vratiti kotač vremena unazad - i još k tome u društvu sa slavnim ličnostima zagrebačke prošlosti i junacima romana - nezaboravan je doživljaj. Upalite, zajedno sa profesionalnim «nažigačima”, svjetla zagrebačkih plinskih svjetiljaka, šećite gradom sa gradskim kroničarem - književnikom Augustom Šenoom, ili pak otkrivajte intrige minulih stojeća kako ih je zabilježila književnica Marija Jurić Zagorka. Turističke su agencije osmislile programe koje će, dakako, dodatno prilagoditi željama i interesima gostiju. Doista, nezaboravno!

Secret Zagreb Walks
Secret Zagreb Walks je skup pripovjedačkih pješačkih razgledavanja Zagreba, inspiriranih zagrebačkom mistikom, legendama, davnim Zagrepčanima, skrivenim mjestašcima i neobičnim povijesnim činjenicama. Najpopularniji razgledi iz ponude su Opsjednuti Zagreb, Zagrebarium i Uspavani zmaj. Tu su i brojni sezonski razgledi, poput zimskog Zagrebački duhovi Božića, ili Lepi Jura u Zagrebu povodom blagdana Jurjeva.

ZAGREBARIUM
Zagrebarium je razgled iz programa Secret Zagreb Walks koji traga za zaboravljenim zanimljivostima i neočekivanim pričama Zagreba s kraja 19. stoljeća. Prisjeća se velikana hrvatske znanosti i neobičnih zagrebačkih izuma, govori o obrtima i industriji. Ovaj razgled je moguće proširiti brojnim interaktivnim elementima.

USPAVANI ZMAJ
Inspiriran legendama i živopisnim narodnim običajima sjeverozapadne Hrvatske, ovaj razgled Zagreba obilazi najpoznatije zagrebačke atrakcije pod okriljem motiva zmaja. Skulpture zmajeva i zmija, zanimljivo društvance što i dan danas djeluje pod simbolom zmaja, ezoterijske tajne i vatrene katastrofe, sve to vas čeka vas na razgledu grada Uspavani zmaj.

OPSJEDNUTI ZAGREB
Jezovita šetnja vodi vas vijugavim uličicama gornjeg grada u otkrivanje opsjednutih palača, zaboravljenih groblja i besmrtnih Zagrepčana. Mračni pjesnici i čudnovate povijesne činjenice dočekat će vas na mjestima u samom središtu grada koja nećete pronaći u turističkim vodičima.

Zagreb Space Walk – svemirska šetnja gradom
Jeste li znali da u centru Zagreba možete pronaći Sunce, Merkur, Veneru, Zemlju i Mars? Zagreb uistinu ima svoj Sunčev sustav. Središnja skulptura - Prizemljeno sunce ( replika originala iz 1971. godine), djelo je poznatog umjetnika Ivana Kožarića i trajno je smještena u Bogovićevoj ulici od 1994 godine. 2004. godine devet kugli i kuglica od nehrđajućeg čelika - "prizemljenih" planeta (u to vrijeme Pluton je još uvijek smatran planetom) smješteni su u centru i na širem području Zagreba poštujući skalu stvarnih astronomskih tijela. Postavio ih je konceptualni umjetnik Davor Preis. Udaljenosti "prizemljenih" planeta proporcionalne su stvarnim udaljenostima planeta od Sunca uzimajući u obzir promjer centralne skuplture - Prizemljeno sunce.

Pozivamo vas da zajedno pronađemo skulpture planeta i doživimo Zagreb na novi i jedinstveni način. Čeka vas svemirska šetnja gradom, a možda i prava gradska avantura!

Medvednica
Zagreb kao da je naslonjen na šumoviti masiv Medvednice do čijeg se najvišeg vrha, Sljemena (1033 metra) može stići pješačkom stazom sa središnjega gradskog trga. Zapadni je dio Medvednice 1981. godine proglašen parkom prirode površine 228 km. Na Medvednici je – uz hotelski smještaj - mnogo planinarskih staza i planinskih domova koji izletnicima pružaju okrepu i prenočište. Među prirodnim zanimljivostima treba spomenuti i spilju Veternicu, jednu od najvećih u Hrvatskoj u kojoj je istraženo oko 6000 hodnika.
Zimi omiljelo sanjkalište i skijalište, na kojem se održavaju i skijaška natjecanja, ljeti je okrepa zbog temepratura i do šest stupnjeva nižih od gradskih. Štap za šetnju, sanjke ili skije obavezni su rekviziti, a snovi i priče one iste: i slavna skijašica svih vremena, olimpijka Janica Kostelić, njezin brat Ivica Kostelić - također olimpijac, baš su na Sljemenu svladavali svoje prve skijaške korake te su se sa sljemenskih padina vinuli do svjetskih pobjedničkih postolja!

Hrvatsko Zagorje - zelena ogrlica
Okolica Zagreba lijepo je i zanimljivo područje bogato povijesnim spomenicima, s velikim mogućnostima za rekreaciju i bogatom gastronomskom ponudom. Omiljeno izletište Zagrepčana i njihovih gostiju je Samobor, poznat zbog ljepote toga gradića, vinskih cesta Plješivičkoga gorja, ali i zbog ukuspnog kolača – samoborskih kremšnita.

Gostima je po mnogočemu zanimljivo područje sjeverozapadnog dijela zemlje, Hrvatskog Zagorja. Zeleni brežuljci s razbacanim crkvicama, romantični dvorci i termalni izvori, predaje i legende, povratak izvornom životu kakav se pamti samo u pričama i o kojem se uči iz knjiga... sve je to idealna pozornica za maštovite programe koji na pravi način udružuju ugodno, zanimljivo i – ukusno. Naime, vinske ceste i restorani sa specijalitetima ovoga kraja početak su i završetak svakog putovanja.

Poslije doline Loire, tu je najveća europska koncentracija dvoraca, što će omogućiti bijeg u jedinstven svijet romantike. Hrvatsko je zagorje, naime, prema gustoći spomenika graditeljstva, osim jadranskog prostora, najbogatije spomeničko područje u Hrvatskoj. Zaštićeno je oko 275 spomenika kulture, od čega dvadesetak dvoraca i kurija. Izgradnja je dvoraca na ovom prostoru započela već potkraj 16. stoljeća, razmjerno rano čak i za europske prilike. Većina ih je ipak nastala u drugoj polovici 17. i u 18. stoljeću, kada se grade pod neposrednim utjecajem srednjoeuropske, austrijske varijante graditeljstva.
U Hrvatskom zagorju su i poznata svetišta kao što je ono Marije Bistrice, za Hrvate ono što je Francuzima Lurd, Portugalcima Fatima, a Talijanima Loretto. Teško je reći koliko je Majka Božja Bistrička do sada molitvi uslišala, nesretnih usrećila, bolesnih ozdravila. Zna se samo da ih je bilo mnogo. I da njezino svjetlo i danas sjaji. Trški vrh iznad Krapine u Hrvatskom zagorju mjesto je štovanja Majke Božje Jeruzalemske, zanimljivo i po tome što se na prostoru oko crkve Gospe Jeruzalemske u novije vrijeme održava i vozočašće a na stotine automobila prima blagoslov. Iznimno mjesto u životima stanovnika ovoga kraja, ali ne samo njima, zavjetna crkva sv. Marije Snježne, najvrednije djelo hrvatskog i jedno od najskladnijih djela srednjoeuropskog baroka.

Nedugo poslije obilaska zagorskih svetišta, možete pješačiti zelenim zagorskim brežuljcima ili plivati u nekom od bazena ovdašnjih modernih i lijepo uređenih toplica bogatih turističkim sadržajima.

Poznate vinske ceste gotovo su podjednak užitak za ljubitelje dobrog vina, hrane i lijepe prirode. A tek za one koji vole sve to zajedno!

Na ovim se prostorima povijest ispisuje tisućljećima. U Hušnjakovom brdu kraj Krapine pronađeni su ostaci paleolitskog čovjeka, poznatoga kao Krapinski pračovjek. Ovo je nalazište dostupno turistima i nezaobilazna je točka obilaska. I brojni drugi nalazi iz kamenog i brončanog doba govore da je ovaj kraj nastanjen već u prethistoriji. Prošlost je, bez ovostoljetnih civilizacijskih tekovina zaustavljena u Etno-selu Kumrovec, pružajući vam prigodu da barem za neko vrijeme zaustavite sat. Na prošćenjima, što će ih domaćini prirediti za pojedine svetke, vjerni će pratioci biti licitari i tombola, medovina i vrtuljci, prošlost i sadašnjost. Koliko scenarija za nezaboravne incentive priče!

Barokni Varaždin
Nedaleko Zagreba je i barokni grad Varaždin, kojeg zovu i “malim Bečom”, gradom glazbe… Iako burne prošlosti, Varaždin je sačuvao jedinstveni Stari grad i mnoga druga divljenja vrijedna zdanja i spomenike, među kojima ističemo kazalište iz 1861. godine, bogatu galeriju slika, muzej i arhiv te park-groblje, znalci kažu najljepše u Europi. U ovom gradu se održava i nadaleko poznate i cijenjene priredbe ozbiljne glazbe - Varaždinske barokne večeri te Špancir-fest, i izvan granica zemlje poznata mnifestacija uličnih šetača i priredaba te oživljavanja priča i običaja iz varaždinske povijesti.

Krenimo dalje!
Zahvaljujući prometnoj povezanosti auto-cestama i zrakoplovima, iz Zagreba su mogući i jednodnevni izleti do turističkih atrakcija koje svake godine privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Otkrivanje odredišta koja nisu samo hrvatska nego i vrijedna svjetska prirodna i kulturna baština zanimljivo je putovanje čije su nezaobilazno odredište Plitvička jezera, svega 140 kilometara udaljena od hrvatske metropole. Riječ je o Nacionalnom parku sa 16 prekrasnih jezera povezanih sa čak devedeset i dva slapa. Plitvička jezera su iznimno prirodno blago pod UNESCO-vom zaštitom.

Manje od dva sata od Zagreba udaljena je i Opatija, poznato ljetovalište i zimovalište čija je turstička povijest započela sredinom 19. stoljeća, a prvi se hotel, Kvarner, otvara 1884. godine. Koncem 19. stoljeća nalazila se Opatija na desetome mjestu od 243 lječilišta austrijskog dijela Monarhije. A već 1907. godine u jakoj konkurenciji izbila je na drugo mjesto (iza Karlovih Vary). Opatiju su posjećivali gotovo svi članovi austro-ugarske carske obitelji, na čelu s carem Franjom Josipom. U raskoši secesijskih palača, parkova u kojima su jedne do drugih biljke iz cijeloga svijeta ili pak na jedinstvenom, 12 kilometara dugom šetalištu uz more, Opatija doista jeste odredište zanimljivo u svako doba godine. Tu su, uz stare, izgrađeni i novi hoteli a gostima je na raspolaganju i mnogo restorana. Opatija i cijela njezina rivijera iznimno su privlačno turističko odredište koje - zahvaljujući obogaćenim sadržajima za odmor i rekreaciju - novom snagom ispisuje turističke stranice.

Na kavu u Split i(li) Dubrovnik
Zahvaljujući izvrsnoj prometnoj komunikaciji, DMC agencije nude atraktivne jednodnevne ili višednevne izlete koji uključuju razgledavanje Splita i Dubrovnika, gradova svjetske baštine.

Grad Split ima više od 1700 godina. Na UNESCO-vom popisu od 1979. godine Dioklecijanova palača kao najbolje sačuvani primjer antičkih carskih palača uopće, u svjetskoj se arheološkoj i povijesno-umjetničkoj znanosti smatra ključnom građevinom svoje kategorije u cjelini i u pojedinim dijelovima. Nema ni jedne druge antičke carske rezidencije, sagrađene prije ili poslije Dioklecijanove palače u Splitu, koja je u tolikoj mjeri sačuvala svoje izvorne ostatke. Središnji prostor Palače - Peristil - jedinstvena je otvorena dvorana koja je nezaobilazni cilj i prilika da popijete kavu u jedinstvenom ambijentu.

Na samom jugu zemlje, ali svega manje od sat vožnje zrakoplovom udaljen od Zagreba, nalazi se Dubrovnik – grad također pod zaštitom UNESCO-a kojeg mnoge ankete uvrštavaju među najljepše gradove na svijetu, a nerijetko i prvim na tom popisu.

Svu ljepotu i veličanstvenost grada shvatit ćete obilazeći zidine koje, pojačane kulama i utvrdama, zaokružuju cijeli gradski prostor. Dugačke oko dva kilometra, široke od četiri do šest metara te visoke oko 25 metara, one - utvrđene tvrđama i pojačane kulama - zaokružuju cijeli prostor Staroga grada.

Dva su glavna ulaza u Grad, vrata od Pila i Ploča. Povezuje ih Stradun, glavna okosnica Starog grada na kojem je – jednako kao i u okolnim ulicama – mnogo kavana i restorana. Okomita na Stradun jest ulica Luža okružena glavnim povijesnim građevinama. Tu je Knežev dvor, podignut u 15. stoljeću, sjedište političke vlasti Dubrovačke Republike. Palača Sponza, građena u 16. stoljeću, harmoničan je spoj gotike i renesanse i još mnoge povijesne građevine koje svake godien posjećuju milijuni turista iz cijeloga svijeta. Zbog svoje ljepote i jedinstvene atmosfere grada i njegove okolice, Dubrovnik je svake godine magnet za svjetski jet-set a sve veći broj njih ondje kupuje i kuće. Da biste saznali zašto, dovoljan će biti samo jedna posjeta ovom gradu.