×

Zagreb

Zagreb

Glavni grad Republike Hrvatske - Zagreb, jedna je od europskih najmlađih metropola, a istovremeno i jedan od najstarijih europskih gradova čija pisana povijest datira još iz 11. stoljeća.
57Broj hotela
4098Smještajnih jedinica
1851Najveća dvorana
16 kmUdaljenost od zračne luke

Zagreb je poslovno, gospodarsko, diplomatsko i kulturno središte Hrvatske, u kojem živi gotovo milijun stanovnika. Taj „grad tisuću srca“, oduvijek je privlačio pozornost turista i posjetitelja, što je izrazito naglašeno u poslijednje vrijeme, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Blizina i dobra povezanost s ostalim europskim gradovima dodatno čine Zagrebidealnom kongresnom i incentive destinacijom.

Zagreb je također grad znanosti i kulture. Mnogi vrsni zagrebački znanstvenici i umjetnici obogatili su hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu. Tu je smješteno pedesetak muzeja i galerija, te privatnih umjetničkih zbirki i dvadesetak kazališta i koncertnih dvorana. Od proljeća pa sve do jeseni, kada je vrijeme lijepo, mnoge izložbe i događaji sele se na zagrebačke ulice, trgove i parkove. Tada Zagreb postaje jedna velika šarena pozornica koja svojom raznolikošću i šarmom posebno privlači strane i domaće posjetitelje.

Zagreb

Najznačajnije kulturne atrakcije i hoteli, od kojih mnogi pripadaju svjetski poznatim hotelskim lancima, smješteni su u samom središtu Zagreba, a međusobno su udaljeni na kojih 20-ak minuta lagane šetnje.

Zagreb nije samo poznat po svojim gotičkim crkvama, baroknim palačama, zgradama iz doba art decoa, prekrasnim urbanim parkovima, nego i po fascinantnoj atmosferi koja obavija povijesni Gornji Grad, a kojoj pridonosi i mnoštvo kafića i barova na čijim terasama se, uz lagano ispijanje kave, upija i osjeća pravo bilo grada.

Još jedna nezaobilazna zagrebačka atrakcija je tržnica Dolac - jedna od najživopisnijih europskih tržnica na otvorenom pod jarko crvenim veselim suncobranima. To je kultno mjesto gdje se isprepliću boje, mirisi i okusi, raznobojno svježe ubrano voće i povrće, svježe ulovljena riba iz Jadranskog mora, meso, sirevi i ostale mliječne prerađevine, te ostali proizvodi koji nas vraćaju natrag u djetinjstvo.

Zagreb MSU

Iako geografski, kulturno i po baroknom nasljeđu pripada središnjoj Europi, u Zagrebu se, po mnogočemu, živi mediteranskim načinom života. Velik broj nezaobilaznih kafića s terasama, posebno u središtu grada čine ga „najvećim europskim kafićem“. Zahvaljujući raznim utjecajima, Zagreb zrači i privlači posebnim šarmom, a njegovi stanovnici su poslovično dobri i srdačni domaćini.

U Zagrebu je moguće istovremeno biti u strogom centru grada i uživati u pravoj prirodi i zelenilu. U kojem god smjeru krenuli, Zagreb privlači cijelim nizom svojih urbanih parkova s dugom tradicijom i izrazito vrijednim prirodnim naslijeđem.

Zagreb (Foto: M. Vrdoljak)

Otisnemo li se malo dalje, Zagrebačka okolica sa svojom posebno netaknutom prirodom mami brojne posjetitelje; srednjovjekovni dvorci, romantične legende, vinogradi i vinske ceste, toplice, lokalni gastronomski specijaliteti i tradicionalno dobri domaćini nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Zagreb ima tisuću lica, i svako je istovremeno i profesionalno i opušteno, i suvremeno i uronjeno u tisućljetnu tradiciju, i kulturno i gospodarsko, i urbano i avanturističko... ukratko, Zagreb je grad koji se jednostavno mora otkrivati i otkrivati, i opet nanovo otkrivati... Zagreb je grad i kojem uspješan posao i dobra zabava uvijek idu zajedno.

zagreb-touristinfo.hr

Katedrala
Katedrala sv. Stjepana sa svoja dva neogotička tornja dominira gradom. Njezin sadašnji oblik datira iz 19. stoljeća, iako sama katedrala potječe iz 12. stoljeća. Riznica katedrale sadrži neprocjenjiva umjetnička djela.

Uspinjača
Privlačna žičana željeznica povezuje Gornji i Donji grad. Ima samo jednu postaju i pruža posjetiteljima vrlo poseban pogled na grad.

Kula Lotrščak
Najbolje očuvan objekt gradskoga obrambenog sustava izgrađenog u 13. stoljeću. Svaki dan topovski hitac iz kule označava podne.


Zagreb - atrakcije

Kamenita vrata
Jedina potpuno očuvana srednjovjekovna vrata u gornjogradskim zidinama. Danas je to kapelica gdje možete zapaliti svijeću pred baroknim oltarom u znak zahvale Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Markov trg
Središnji trg Gornjega grada ime je dobio po crkvi sv. Marka sa šarenim krovom, a koji predstavlja povijesne grbove Zagreba i Hrvatske. Na trgu su smješteni Sabor i Vlada Republike Hrvatske.

Crkva sv. Katarine
Najljepšu baroknu crkvu u Hrvatskoj, smještenu na Katarininu trgu, izgradili su jezuiti u 17. stoljeću.

Muzej prekinutih veza
Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina. Za razliku od „destruktivnih“ samopomagajućih uputa za oporavak od neuspjele ljubavi, Muzej svakom daje priliku da prebrodi emocionalni slom na kreativan način - donacijom zbirci Muzeja.

Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman svojim modernim i impresivnim dizajnom pridonosi imidžu Zagreba kao poželjne europske destinacije – i u turističkom i u poslovnom smislu.

Snažan konzorcij koji stoji iza projekta osigurava sinergiju stručnosti, međunarodnog znanja i iskustva, a u kombinaciji s ciljanim poslovnim pristupom očekuje se daljnji razvoj i rast kapaciteta zagrebačke zračne luke, kao i širenje mreže destinacija. U posljednje dvije godine, zagrebačka je zračna luka dočekala devet novih zrakoplovnih kompanija, što je povećalo konkurenciju i poboljšalo ponudu letova u pogledu novih destinacija i broja frekvencija postojećim destinacijama.

Zagreb Airport

Sve su to razlozi zbog kojih Zračna luka Franjo Tuđman s optimizmom gleda u budućnost te postaje prava referenca za ispravno upravljanje i razvijanje infrastrukture, a konzorcij nosi imidž pouzdanih partnera svim dionicima i partnerima, uključujući naravno i aviokompanije. Poseban naglasak stavljen je na suradnju i sinergiju s domaćom tvrtkom Croatia Airlines.

Zračna luka Franjo Tuđman započela je s novom fazom u poslovanju, otvorenjem novog putničkog terminala u ožujku 2017. godine te preseljenjem cjelokupnog poslovanja i prometa u novu putničku zgradu.

Bogata ponuda zagrebačkih smještajnih kapaciteta i prostora za održavanje kongresa i poslovnih sastanaka svake vrste zajedno sa starom gradskom jezgrom, bogatim povijesnim nasljeđem, živopisnom kulturnom ponudom, srdačnim domaćinima, opuštenom atmosferom, uzbudljivim gastronomskim avanturama i zadivljujućom okolicom, čine Zagreb idealnom destinacijom za kongrese, konferencije, poslovne sastanke i incentive putovanja.

Zagreb raspolaže velikim brojem raznolikih prostora za male i velike poslovne sastanke, te kongrese s velikim brojem delegata, a nudi i zanimljive mogućnosti za organizaciju nezaboravnih incentiva ili evenata.

Hoteli s 4 i 5 zvjezdica, dvorane smještene u samoj povijesnoj jezgri Zagreba, mnogobrojni muzeji i galerije, kao i profesionalni PCO-i i DMC-i pretvorit će Vaš kongres, incentive ili event u uspješni događaj o kojem će se još dugo pričati.

Zagreb - hoteli
U Zagrebu je trenutno 57 hotela, od čega 1540 kreveta u hotelima 5*, 3198 kreveta u hotelima 4 *, 49 kreveta u hotelima 4/3*, 2329 kreveta u hotelima 3* i 281 krevet u hotelima 2*.

WESTIN ZAGREB (poslovno-kongresni hotel)
Hotel Westin 5* je smješten u srcu Zagreba i član je međunarodne hotelske grupacije Starwood.

ESPLANADE ZAGREB HOTEL *****
Glasoviti Esplanade 5*, hotel bogate povijesti i duge tradicije, otvoren je 1925. godine.

SHERATON ZAGREB (poslovno-kongresni hotel)
Hotel Sheraton 5* smješten je u centru grada te je član međunarodne hotelske grupacije Sheraton.

DOUBLETREE BY HILTON HOTEL ZAGREB ****
DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb 4*, otvoren krajem 2012. godine, smješten je u poslovnoj zagrebačkoj četvrti u Green Gold kompleksu

HOTEL ANTUNOVIĆ ****
Hotel Antunović 4* otvoren je 2006. godine, a nalazi se na zapadnom ulazu u grad.

HOTEL DUBROVNIK ****
Hotel Dubrovnik 4* smješten je na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića.

HOTEL INTERNATIONAL ****
Hotel International 4* smješten je u centru poslovne zone grada, idealno za smještaj poslovnih gostiju i organizaciju svih vrsta događanja.

PANORAMA ZAGREB HOTEL ****
Panorama Zagreb Hotel smješten je u blizini poslovnog i povijesnog središta Zagreba, a ističe se spektakularnim panoramskim pogledom na grad i konferencijskom ponudom.

HOTEL PALACE ****
Hotel Palace 4* nalazi se u središtu grada, u blizini glavnih zagrebačkih muzeja i galerija te preko puta jednog od najljepših gradskih parkova - Zrinjevca. Nosi oznaku "Hotel baština".
Hotel Palace

Popis ostalih hotela s konferencijskim kapacitetima možete pronaći na www.meetinzagreb.hr

NAPOMENA: Fotografije su vlasništvo arhive Turističke zajednice grada Zagreba.

Glazbeno-kongresni centar Vatroslav Lisinski
Otvoren je 1973. godine, a obnovljen 1999. godine. Za održavanje kongresa i sastanaka na raspolaganju su velika i mala dvorana, četiri salona za sastanke i veliko funkcionalno predvorje (izložbena površina od gotovo 1900 četvornih metara horizontalno i oko 3000 četvornih metara vertikalno) s tri snack bara. U prizemlju je kavana Lisinski.

Velika dvorana ima 1851 sjedala, dok je u maloj dvorani više od 300 sjedećih mjesta. Koncertna i kongresna dvorana Vatroslava Lisinskog ozvučena je vlastitim razglasom, a ima i ugrađenu opremu za simultano prevođenje te druge tehničke mogućnosti. Dvorane su povezane audio, video i komunikacijskim linijama.
KD Vatroslav Lisinski

Kongresni centar Zagrebačkog velesajma
Izgrađen je u sklopu sajamske institucije utemeljene 1909. godine, kao jedne od najstarijih u ovom dijelu Europe. Nudi čitav niz konferencijskih dvorana, izložbeni prostor te prostor za događaje većih razmjera sa ukupnim kapacitetom od preko 2.000 sjedećih mjesta. Centar ima modernu tehničku konferencijsku opremu te ugostiteljske objekte koji pružaju i catering usluge za bankete i prijeme svih veličina. Kongresni centar Zagrebačkog velesajma pripravan je tehnički i profesionalno odgovoriti zahtjevima za realizaciju svih vrsta događanja.

Zagrebački Velesajam

Plaza Event Centar
Plaza Event Centar je moderan konferencijski centar ukupnog kapaciteta oko 1700 sjedaćih mjesta (velika dvorana za 1000 ljudi i više manjih dvorana ukupnog kapaciteta 300 osoba) uz veliki izložbeni prostor. Također, u sklopu centra su kafići i restorani, wellness centar, vrtići i podzemna garaža te trgovine i uslužne djelatnosti (samoposluživanje, kozmetički i frizerski salon, kemijska čistionica, papirnica, gift-shop i sl).

Hypo Expo XXI

Forum Zagreb
Kongresni centar Forum Zagreb nalazi se u poslovnom centru Green Gold. Ima deset višenamjenskih dvorana koje se po potrebi mogu međusobno povezivati tako da najveći prostor može primiti 375 osoba u kazališnom postavu. Dvorane su opremljene najsuvremenijom opremom, a uz njih je na raspolaganju izložbeni prostor kao i ugostiteljske usluge.

Forum Zagreb

Ima prostora koji već samim ambijentom ukazuju na važnost događaja koji se u njima održavaju i na pažnju koju želimo izraziti njihovim sudionicima.

Najčešće, riječ je o zagrebačkim povijesnim prostorima - raskošno uređenim dvoranama, muzejima i galerijama smještenima u povijesnim zdanjima u kojima su se ispisivala važna poglavlja hrvatske kulturne i političke povijesti.

Bez obzira na to jesu li smješteni u Gornjem ili Donjem gradu, prostori su to iznimnog ambijenta u samom središtu grada i s osiguranom vrhunskom uslugom čime će svaki sastanak ili prijem biti događaj koji se pamti.


Zagreb - posebne dvorane

Zlatna dvorana
Kad budete prolazili gornjogradskim ulicama, zacijelo će vas ljepotom svake zgrade u njoj privući Opatička ulica. Tu, na broju 10 stara je palača čija je Zlatna dvorana izniman ambijent koji se ne zaboravlja. I sam ulazak u zgradu - a prepoznat ćete je po umjetnički izrađenoj željeznoj ogradi, pravom remek djelu - navijestit će izniman događaj. Riječ je o neobaroknoj dvorani u kojoj su freske i skulpture djelo najznačajnijih hrvatskih obrtnika toga doba. Upravo zbog toga neki je zovu trajnom galerijom hrvatskog slikarstva. Zlatna je dvorana prikladna za ekskluzivne sastanke, bankete ili cocktaile.

Ilirska dvorana
Malo je kuća u Zagrebu koje svjedoče o toliko važnih događaja kao zgrada Narodnog doma ili Dvorane. Ona je najljepši klasicistički interijer u Zagrebu, jedna od najznamenitijih zgrada u novijoj hrvatskoj političkoj i kulturnoj povijesti. Zgrada je izgrađena 1838. godine, a 1845. godine kupili su je Ilirci, borci za hrvatsku samobitnost, održavajući u njoj društvene sastanke, svečane plesove i razne skupštine. U zgradi su 40-tih godina prošloga stoljeća djelovale sve važnije kulturne, prosvjetne i znanstvene ustanove, a u njoj su se održavali i svi važniji politički nacionalni skupovi. Koliko je Ilirska dvorana bila važna u životu grada i koliko je zaokupljala društvene kroničare toga vremena, svjedoči i podatak da je slika te palače postala čak motivom za igraće karte. Želite li osigurati da se o sastanku, prijemu ili promociji koju ste priredili za svoje poslovne partnere doista još dugo priča, za one koji žele izniman ambijent i istu takvu uslugu bit će to pravi odabir - događaj koji se pamti.

Ilirska dvorana

Hrvatsko narodno kazalište
Kada je daleke 1895. godine car Franjo Josip II udarcem srebrnog čekića otvorio zagrebački barokni hram umjetnosti, bio je to doista izniman događaj ne samo za hrvatsko glumište već i stanovnike toga grada, nekada i sada. Prošlo je cijelo stoljeće, a onaj je uzvišeni osjećaj Zagrepčana i gostiju grada pred tim neobaroknim zdanjem i njegovim prekrasnim interijerima i dalje je ostao. Uobičajeno, pozornica na kojoj se održavaju dramske, baletne i operne predstave, raskošan ambijent opremljen i sa potrebnim ugostiteljskim sadržajima, pravi je domaćin za kongrese, promocije ili prijeme koji će gostima ostati u trajnom sjećanju.

Muzej Mimara
Muzej Mimara otvoren je 1987. godine u neorenesansnoj zgradi izgrađenoj 1895. godine. U njoj je od 1987. godine (do tada je u njoj bila gimnazija) smještena umjetnička zbirka koju su Hrvatskoj donirali Wiltrud i Ante Topić Mimara. Muzej Mimara smješten je na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, u strogom središtu grada, a sam prostor veličinom je i ambijentom pogodan za veće i manje ekskluzivne skupove. Dodatna je pogodnost i vrlo lijepi prostor ispred same zgrade koji pojačava raskoš ovog neorenesansnog zdanja, a organizatorima skupova pruža nove mogućnosti u osmišljavanju i organiziranju skupova.

Galerija Klovićevi dvori
Galerija Klovićevi dvori smještena je u zgradi čija je gradnja započela sredinom 17. stoljeća, ali je nedugo zatim dijelom stradala u požaru pa je kasnije obnavljana, nadograđivana i pregrađivana. Nekadašnji isusovački samostan, u kojem su do tada bili uredi i arhivska spremišta, najradikalnije je promjene doživo u vremenu od 1974. do 1983. godine, kada je preuređen u reprezentativni prostor za izlaganje umjetnina. Od tada su u Galeriji održane mnoge izložbe slika i skulptura proslavljenih svjetskih i hrvatskih umjetnika. Prostor Galerije, kao i vrlo lijep atrij, pogodni su za održavanje sastanak, prijema i banketa.

HDLU - Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Zgrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika izgrađena je 1938. prema projektu Ivana Meštrovića, hrvatskog kipara svjetske reputacije. Arhitektonsko je djelo iznimne vrijednosti u hrvatskoj i europskoj povijesti arhitekture. Smatra se prvim muzejom kružnog tipa u svijetu. Tijekom vremena funkcije zgrade su se mijenjale, a od 1990. godine Dom postaje reprezentativni galerijski prostor i multikulturalni centar Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Umjetnički paviljon
Umjetnički paviljon najstariji izložbeni prostor na slavenskom jugu i jedini objekt koji je namjenski sagrađen za održavanje velikih, reprezentativnih izložbi. Zamisao i inicijativu za izgradnju Umjetničkoga paviljona dao je 1895. godine slikar Vlaho Bukovac, najmarkantnija ličnost likovnoga i kulturnog života Zagreba i Hrvatske na prijelomu 19. i 20. stoljeća. Umjetnički paviljon je smješten u jednom od najljepših zagrebačkih donjogradskih ambijenata, hortikulturno je zaokružen u nizu zagrebačkih parkova koji čine tzv. zelenu potkovu. Kao mjesto u kojem se predstavljaju vrhunski dometi hrvatske i svjetske kulture i umjetnosti, ovaj je prostor idealan ambijent za reprezentativne sastanke, izložbe i prijeme.

Muzej grada Zagreba
Muzej grada Zagreba utemeljila su 1907. Družba Braće hrvatskog zmaja. Smješten je u Gornjem gradu, u obnovljenom spomeničkom kompleksu bivšeg samostana Klarisa iz 1650. godine. Muzej sa svojih 160.000 eksponata ima značaj nacionalnog muzeja za umjetničku proizvodnju i povijest materijalne kulture ne samo Zagreba, nego i cijele Hrvatske. Muzej redovito organizira kulturno-povijesne, problemske i tematske izložbe, ekspertize, edukativne igraonice/radionice te restauracije umjetnina. Prostor muzeja pruža mogućnosti za multimedijalne prezentacije, sastanke, prijeme i bankete.

Hrvatski državni arhiv
Zgrada Hrvatskog državnog arhiva jedna je od najljepših secesijskih zgrada u Hrvatskoj. Izgrađena je 1913. godine. Ova najznačajnija palača hrvatske secesije, uspjeli spoj rane bečke secesije i moderne europske arhitekture s početka 20. stoljeća, samostalna je zgrada u perivoju dobro uklopljena u urbanistički model Donjega grada, odnosno “zelene potkove” koju čine niz gradskih parkova. Ovaj reprezentativan prostor bogat umjetninama (umjetničke slike, reljefi, lusteri i stolne svjetiljke te ukrasni predmeti i namještaj) idealan je za održavanje radnih skupova, ali i vrhunskih svečanosti u kojima će ljepota prostora biti dodatni argument njihovom uspjehu.

Muzej za umjetnost i obrt
Muzej za umjetnost i obrt, osnovan 1880. godine kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi, imao je i ima zadaću očuvanja tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta, ali i stvaranja nove estetske kulture građanskog sloja. U tu svrhu, 1882. godine uz Muzej je osnovana i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn.
Muzej je smješten u najužem centru zagrebačkog Donjeg grada. Reprezentativna historicistička palača u stilu njemačke renesanse, građena prvenstveno kao palača Muzeja, svojim pročeljem i danas upotpunjuje scenografiju jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Svojim bogatim fundusom u kojem se nalazi znatan broj predmeta inozemne proizvodnje, muzej nadilazi nacionalnu osnovu i cini značajnu vrijednost u okviru europske baštine.
Suvremena funkcija Muzeja očituje se u bogatstvu muzejskih, kulturnih i u najširem smislu društvenih događanja: prostori Muzeja i njegove otvorene terase idealno su mjesto za održavanje simpozija, seminara, koncerta, događanja promotivnog i humanitarnog karaktera.

NAPOMENA: Fotografije su vlasništvo arhive Turističke zajednice grada Zagreba.

U okviru Turističke zajednice grada Zagreba djeluje Kongresni ured kao specijalizirani odjel. Njegova primarna zadaća je promocija grada Zagreba kao idealne destinacije za domaće i međunarodne kongrese, skupove, sastanke, posebne evente i incentive putovanja te pomoć organizatorima pri provođenju kandidatura.

Promotivne aktivnosti Kongresnog ureda:• nastupi na međunarodnim kongresnim burzama i radionicama, organiziranje samostalnih radionica u zemlji i inozemstvu

• izrada i distribucija promidžbenih materijala s kongresnom tematikom, oglasi u kongresnim i incentive publikacijama

• suradnja s novinarima koji obrađuju kongresno i incentiv ponude i tržišta, organizacija njihovih posjeta Zagrebu

Kongresni ured Zagreba pruža nepristranu savjetodavnu potporu organizatorima domaćih i međunarodnih kongresa i skupova, te daje stručne savjete kako realizirati kandidaturu. Pomaže pri sastavljanju dokumenata za podnošenje kandidature, npr. izrada „bid booka“, organizira inspekcijski posjet i prema potrebi posebnu prezentaciju Zagreba na skupu na kojem se donosi odluka o gradu domaćinu.

KontaktTZGZ - Kongresni ured
Kaptol 5, 10000 Zagreb
Kontakt osoba: Zlatan Muftić, direktor Kongresnog ureda
Tel: +385 1 4898 555
Mail: info@meetinzagreb.hr

Ženska strana Zagreba
Razgled koji se bavi poznatim i manje poznatim ženama iz zagrebačke prošlosti i sadašnjosti. Gosti tijekom razgleda kroz priče o zagrebačkim vješticama, prvoj zagrebačkoj dimnjačarki, prvim studenticama prate razvoj društva i grada od srednjeg vijeka do danas. Na razgledu grada se spominju i Hrvatice svjetskog glasa poput Milke Trnine, Mie Čorak Slavenske i Janice Kostelić. Razgled grada koji gostima nudi drugačiji pogled na Zagreb.

Govorite li hrvatski?
Razgled grada koji na zabavan i interaktivan način goste uvodi u osnove hrvatskog jezika. Tijekom razgleda gosti nauče zašto se Zagrepčani pozdravljaju s “bok”, odakle potječe ime za hrvatsku valutu i kako nekome na hrvatskom reći “volim te”. Nove riječi i izrazi sadržani su u radnoj bilježnici koju svaki gost dobije na početku razgleda. Time gost postaje i učenik, a vodič simpatičan učitelj hrvatskog jezika. Razgled grada koji gostima kroz jezik približava hrvatsku povijest i kulturu.

Romantični Zagreb
Razgled grada koji otkriva najljepše zagrebačke ljubavne priče. Pod svjetlom plinskih lanterni gosti prožive ljubavne trenutke zagrebačkih Romea i Julije, saznaju kako je ljubav potaknula gradnju sanatorija i gdje bi danas moglo završiti ljubavno pismo grofice Katarine Zrinske. Možda upravo u Muzeju prekinutih veza koji slavi ljubav na neobičan način i s kojim završavamo romantičnu šetnju Zagrebom. Razgled grada s romantičnom notom i neobičnim završetkom.

Blue Bike - razgledavanje grada na biciklima
Ako ne želite propustiti upoznati sve donjogradske i gornjogradske atrakcije, i to na najuzbudljiviji način, krenite na Blue Bike razgledavanje grada na biciklima. Tijekom lagane vožnje kroz gradsko zelenilo, u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi doživjet ćete pravi ritam grada. Dobit ćete Zagreb na dlanu ispričan od strane insajdera i zaželjeti da ga sami istražite još više.

Segway razgleda grada
Ekskluzivni razgled grada na segwayu - osobnom transporteru - na kojem ćete vrlo jednostavno savladati vještinu vožnje (kretanja) - uključuje obilazak Donjeg grada, Gornjeg grada te svih važnih povijesnih lokacija i znamenitosti, bez ulaska u muzeje i izložbe te bez stanke za objed u trajanju od 120 do 135 minuta.

Razgled grada u pratnji kostimiranih vodiča
Doživite prošlost i sadašnjost Zagreba šetnjom Donjim i Gornjim gradom, posjetom mirogojskim arkadama, zagrebačkoj katedrali i tržnici Dolac, u pratnji poznatog zagrebačkog pisca Augusta Šenoe i prve hrvatske novinarke Marije Jurić Zagorke. Na Kamenitim vratima zapalit ćemo svijeću, ulicama Gornjeg grada doći do Markova trga, a pod kulom Lotrščak jednim pogledom obuhvatiti cijeli Zagreb.

Zeleno srce Zagreba
Obilazak “zelene potkove“ izgrađene krajem 19. stoljeća i početkom 20 stoljeća za većinu je gostiju iznenađenje - tako mnogo parkova u samom središtu grada! Obilazak zagrebačke zelene potkove, uz trgove, uključuje Botanički vrt i dva zanimljiva muzeja. Predahnut ćemo uz šalicu kave ili čaja, odličnu priliku da o Zagrebu i Hrvatskoj čujete više.

Zagreb - kuhan i pečen
Upoznajte Zagreb izvana - šetajući i slušajući priče. I iznutra - otkrivajući njegovu gastronomiju u društvu vrhunskog kuhara. Gradske ture najčešće Vam interpretiraju samo jedan dio složenog mozaika (povijest, arhitektura, umjetnost...). Drugi dio-gastronomija, često ostane neotkrivena. Šteta, hrana je također dobar “pripovjedač”. O ljudima, tradiciji, filozofi ji itd. Poslije ove ture “siti ste svega”. Program uključuje posjet tržnici Dolac u pratnji kuhara, razgled grada s vodičem, povratak u restoran i “malu školu kuhanja” uz uživanje u ručku.

Listu svih ostalih zagrebačkih insentiva možete pogledati ovdje.

Zagreb i njegova okolica nepresušan su izvor priča i legendi idealnih da budu scenarij za maštovite incentive. Profesionalne turističke agencije nude programe utemeljene na zagrebačkoj povijesti ili pak izlete u bližu ili dalju okolicu grada te druga poznata hrvatska turistička odredišta. Kad ste u Zagrebu, sve to vam je nadomak!

Zagrebački vremeplov
Zagrebačka povijest, u znaku koje je Gornji grad, prepuna je priča i legendi koje žive uporedo sa sadašnjošću. Otkriti ih ili pak vratiti kotač vremena unazad - i još k tome u društvu sa slavnim ličnostima zagrebačke prošlosti i junacima romana - nezaboravan je doživljaj. Upalite, zajedno sa profesionalnim «nažigačima”, svjetla zagrebačkih plinskih svjetiljaka, šećite gradom sa gradskim kroničarem - književnikom Augustom Šenoom, ili pak otkrivajte intrige minulih stojeća kako ih je zabilježila književnica Marija Jurić Zagorka. Turističke su agencije osmislile programe koje će, dakako, dodatno prilagoditi željama i interesima gostiju. Doista, nezaboravno!

Secret Zagreb Walks
Secret Zagreb Walks je skup pripovjedačkih pješačkih razgledavanja Zagreba, inspiriranih zagrebačkom mistikom, legendama, davnim Zagrepčanima, skrivenim mjestašcima i neobičnim povijesnim činjenicama. Najpopularniji razgledi iz ponude su Opsjednuti Zagreb, Zagrebarium i Uspavani zmaj. Tu su i brojni sezonski razgledi, poput zimskog Zagrebački duhovi Božića, ili Lepi Jura u Zagrebu povodom blagdana Jurjeva.

ZAGREBARIUM
Zagrebarium je razgled iz programa Secret Zagreb Walks koji traga za zaboravljenim zanimljivostima i neočekivanim pričama Zagreba s kraja 19. stoljeća. Prisjeća se velikana hrvatske znanosti i neobičnih zagrebačkih izuma, govori o obrtima i industriji. Ovaj razgled je moguće proširiti brojnim interaktivnim elementima.

USPAVANI ZMAJ
Inspiriran legendama i živopisnim narodnim običajima sjeverozapadne Hrvatske, ovaj razgled Zagreba obilazi najpoznatije zagrebačke atrakcije pod okriljem motiva zmaja. Skulpture zmajeva i zmija, zanimljivo društvance što i dan danas djeluje pod simbolom zmaja, ezoterijske tajne i vatrene katastrofe, sve to vas čeka vas na razgledu grada Uspavani zmaj.

OPSJEDNUTI ZAGREB
Jezovita šetnja vodi vas vijugavim uličicama gornjeg grada u otkrivanje opsjednutih palača, zaboravljenih groblja i besmrtnih Zagrepčana. Mračni pjesnici i čudnovate povijesne činjenice dočekat će vas na mjestima u samom središtu grada koja nećete pronaći u turističkim vodičima.

Zagreb Space Walk – svemirska šetnja gradom
Jeste li znali da u centru Zagreba možete pronaći Sunce, Merkur, Veneru, Zemlju i Mars? Zagreb uistinu ima svoj Sunčev sustav. Središnja skulptura - Prizemljeno sunce ( replika originala iz 1971. godine), djelo je poznatog umjetnika Ivana Kožarića i trajno je smještena u Bogovićevoj ulici od 1994 godine. 2004. godine devet kugli i kuglica od nehrđajućeg čelika - "prizemljenih" planeta (u to vrijeme Pluton je još uvijek smatran planetom) smješteni su u centru i na širem području Zagreba poštujući skalu stvarnih astronomskih tijela. Postavio ih je konceptualni umjetnik Davor Preis. Udaljenosti "prizemljenih" planeta proporcionalne su stvarnim udaljenostima planeta od Sunca uzimajući u obzir promjer centralne skuplture - Prizemljeno sunce.

Pozivamo vas da zajedno pronađemo skulpture planeta i doživimo Zagreb na novi i jedinstveni način. Čeka vas svemirska šetnja gradom, a možda i prava gradska avantura!

Medvednica
Zagreb kao da je naslonjen na šumoviti masiv Medvednice do čijeg se najvišeg vrha, Sljemena (1033 metra) može stići pješačkom stazom sa središnjega gradskog trga. Zapadni je dio Medvednice 1981. godine proglašen parkom prirode površine 228 km. Na Medvednici je – uz hotelski smještaj - mnogo planinarskih staza i planinskih domova koji izletnicima pružaju okrepu i prenočište. Među prirodnim zanimljivostima treba spomenuti i spilju Veternicu, jednu od najvećih u Hrvatskoj u kojoj je istraženo oko 6000 hodnika.
Zimi omiljelo sanjkalište i skijalište, na kojem se održavaju i skijaška natjecanja, ljeti je okrepa zbog temepratura i do šest stupnjeva nižih od gradskih. Štap za šetnju, sanjke ili skije obavezni su rekviziti, a snovi i priče one iste: i slavna skijašica svih vremena, olimpijka Janica Kostelić, njezin brat Ivica Kostelić - također olimpijac, baš su na Sljemenu svladavali svoje prve skijaške korake te su se sa sljemenskih padina vinuli do svjetskih pobjedničkih postolja!

Hrvatsko Zagorje - zelena ogrlica
Okolica Zagreba lijepo je i zanimljivo područje bogato povijesnim spomenicima, s velikim mogućnostima za rekreaciju i bogatom gastronomskom ponudom. Omiljeno izletište Zagrepčana i njihovih gostiju je Samobor, poznat zbog ljepote toga gradića, vinskih cesta Plješivičkoga gorja, ali i zbog ukuspnog kolača – samoborskih kremšnita.

Gostima je po mnogočemu zanimljivo područje sjeverozapadnog dijela zemlje, Hrvatskog Zagorja. Zeleni brežuljci s razbacanim crkvicama, romantični dvorci i termalni izvori, predaje i legende, povratak izvornom životu kakav se pamti samo u pričama i o kojem se uči iz knjiga... sve je to idealna pozornica za maštovite programe koji na pravi način udružuju ugodno, zanimljivo i – ukusno. Naime, vinske ceste i restorani sa specijalitetima ovoga kraja početak su i završetak svakog putovanja.

Poslije doline Loire, tu je najveća europska koncentracija dvoraca, što će omogućiti bijeg u jedinstven svijet romantike. Hrvatsko je zagorje, naime, prema gustoći spomenika graditeljstva, osim jadranskog prostora, najbogatije spomeničko područje u Hrvatskoj. Zaštićeno je oko 275 spomenika kulture, od čega dvadesetak dvoraca i kurija. Izgradnja je dvoraca na ovom prostoru započela već potkraj 16. stoljeća, razmjerno rano čak i za europske prilike. Većina ih je ipak nastala u drugoj polovici 17. i u 18. stoljeću, kada se grade pod neposrednim utjecajem srednjoeuropske, austrijske varijante graditeljstva.
U Hrvatskom zagorju su i poznata svetišta kao što je ono Marije Bistrice, za Hrvate ono što je Francuzima Lurd, Portugalcima Fatima, a Talijanima Loretto. Teško je reći koliko je Majka Božja Bistrička do sada molitvi uslišala, nesretnih usrećila, bolesnih ozdravila. Zna se samo da ih je bilo mnogo. I da njezino svjetlo i danas sjaji. Trški vrh iznad Krapine u Hrvatskom zagorju mjesto je štovanja Majke Božje Jeruzalemske, zanimljivo i po tome što se na prostoru oko crkve Gospe Jeruzalemske u novije vrijeme održava i vozočašće a na stotine automobila prima blagoslov. Iznimno mjesto u životima stanovnika ovoga kraja, ali ne samo njima, zavjetna crkva sv. Marije Snježne, najvrednije djelo hrvatskog i jedno od najskladnijih djela srednjoeuropskog baroka.

Nedugo poslije obilaska zagorskih svetišta, možete pješačiti zelenim zagorskim brežuljcima ili plivati u nekom od bazena ovdašnjih modernih i lijepo uređenih toplica bogatih turističkim sadržajima.

Poznate vinske ceste gotovo su podjednak užitak za ljubitelje dobrog vina, hrane i lijepe prirode. A tek za one koji vole sve to zajedno!

Na ovim se prostorima povijest ispisuje tisućljećima. U Hušnjakovom brdu kraj Krapine pronađeni su ostaci paleolitskog čovjeka, poznatoga kao Krapinski pračovjek. Ovo je nalazište dostupno turistima i nezaobilazna je točka obilaska. I brojni drugi nalazi iz kamenog i brončanog doba govore da je ovaj kraj nastanjen već u prethistoriji. Prošlost je, bez ovostoljetnih civilizacijskih tekovina zaustavljena u Etno-selu Kumrovec, pružajući vam prigodu da barem za neko vrijeme zaustavite sat. Na prošćenjima, što će ih domaćini prirediti za pojedine svetke, vjerni će pratioci biti licitari i tombola, medovina i vrtuljci, prošlost i sadašnjost. Koliko scenarija za nezaboravne incentive priče!

Barokni Varaždin
Nedaleko Zagreba je i barokni grad Varaždin, kojeg zovu i “malim Bečom”, gradom glazbe… Iako burne prošlosti, Varaždin je sačuvao jedinstveni Stari grad i mnoga druga divljenja vrijedna zdanja i spomenike, među kojima ističemo kazalište iz 1861. godine, bogatu galeriju slika, muzej i arhiv te park-groblje, znalci kažu najljepše u Europi. U ovom gradu se održava i nadaleko poznate i cijenjene priredbe ozbiljne glazbe - Varaždinske barokne večeri te Špancir-fest, i izvan granica zemlje poznata mnifestacija uličnih šetača i priredaba te oživljavanja priča i običaja iz varaždinske povijesti.

Krenimo dalje!
Zahvaljujući prometnoj povezanosti auto-cestama i zrakoplovima, iz Zagreba su mogući i jednodnevni izleti do turističkih atrakcija koje svake godine privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Otkrivanje odredišta koja nisu samo hrvatska nego i vrijedna svjetska prirodna i kulturna baština zanimljivo je putovanje čije su nezaobilazno odredište Plitvička jezera, svega 140 kilometara udaljena od hrvatske metropole. Riječ je o Nacionalnom parku sa 16 prekrasnih jezera povezanih sa čak devedeset i dva slapa. Plitvička jezera su iznimno prirodno blago pod UNESCO-vom zaštitom.

Manje od dva sata od Zagreba udaljena je i Opatija, poznato ljetovalište i zimovalište čija je turstička povijest započela sredinom 19. stoljeća, a prvi se hotel, Kvarner, otvara 1884. godine. Koncem 19. stoljeća nalazila se Opatija na desetome mjestu od 243 lječilišta austrijskog dijela Monarhije. A već 1907. godine u jakoj konkurenciji izbila je na drugo mjesto (iza Karlovih Vary). Opatiju su posjećivali gotovo svi članovi austro-ugarske carske obitelji, na čelu s carem Franjom Josipom. U raskoši secesijskih palača, parkova u kojima su jedne do drugih biljke iz cijeloga svijeta ili pak na jedinstvenom, 12 kilometara dugom šetalištu uz more, Opatija doista jeste odredište zanimljivo u svako doba godine. Tu su, uz stare, izgrađeni i novi hoteli a gostima je na raspolaganju i mnogo restorana. Opatija i cijela njezina rivijera iznimno su privlačno turističko odredište koje - zahvaljujući obogaćenim sadržajima za odmor i rekreaciju - novom snagom ispisuje turističke stranice.

Na kavu u Split i(li) Dubrovnik
Zahvaljujući izvrsnoj prometnoj komunikaciji, DMC agencije nude atraktivne jednodnevne ili višednevne izlete koji uključuju razgledavanje Splita i Dubrovnika, gradova svjetske baštine.

Grad Split ima više od 1700 godina. Na UNESCO-vom popisu od 1979. godine Dioklecijanova palača kao najbolje sačuvani primjer antičkih carskih palača uopće, u svjetskoj se arheološkoj i povijesno-umjetničkoj znanosti smatra ključnom građevinom svoje kategorije u cjelini i u pojedinim dijelovima. Nema ni jedne druge antičke carske rezidencije, sagrađene prije ili poslije Dioklecijanove palače u Splitu, koja je u tolikoj mjeri sačuvala svoje izvorne ostatke. Središnji prostor Palače - Peristil - jedinstvena je otvorena dvorana koja je nezaobilazni cilj i prilika da popijete kavu u jedinstvenom ambijentu.

Na samom jugu zemlje, ali svega manje od sat vožnje zrakoplovom udaljen od Zagreba, nalazi se Dubrovnik – grad također pod zaštitom UNESCO-a kojeg mnoge ankete uvrštavaju među najljepše gradove na svijetu, a nerijetko i prvim na tom popisu.

Svu ljepotu i veličanstvenost grada shvatit ćete obilazeći zidine koje, pojačane kulama i utvrdama, zaokružuju cijeli gradski prostor. Dugačke oko dva kilometra, široke od četiri do šest metara te visoke oko 25 metara, one - utvrđene tvrđama i pojačane kulama - zaokružuju cijeli prostor Staroga grada.

Dva su glavna ulaza u Grad, vrata od Pila i Ploča. Povezuje ih Stradun, glavna okosnica Starog grada na kojem je – jednako kao i u okolnim ulicama – mnogo kavana i restorana. Okomita na Stradun jest ulica Luža okružena glavnim povijesnim građevinama. Tu je Knežev dvor, podignut u 15. stoljeću, sjedište političke vlasti Dubrovačke Republike. Palača Sponza, građena u 16. stoljeću, harmoničan je spoj gotike i renesanse i još mnoge povijesne građevine koje svake godien posjećuju milijuni turista iz cijeloga svijeta. Zbog svoje ljepote i jedinstvene atmosfere grada i njegove okolice, Dubrovnik je svake godine magnet za svjetski jet-set a sve veći broj njih ondje kupuje i kuće. Da biste saznali zašto, dovoljan će biti samo jedna posjeta ovom gradu.

Možda će vas zanimati