×

Zbog krize, dugova i manjka gostiju tek rijetki hoteli bilježe rast dobiti

Da se kriza odrazila na poslovanje hotela pokazuju rezultati mnogih hotelskih poduzeća za devet mjeseci. Pokazalo se tako da će 15-postotni pad dobiti i tek jedan posto pada prihoda, koliko je iz ankete među najboljim hotelima za ovu godinu nedavno iščitao Institut za turizam, za mnoge biti tek puste želje.

Pad broja noćenja, smanjene "last minute" cijene i podbačaj gostiju s nekih tržišta te visoka kreditna zaduženost kumovali su padu prihoda koji će na razini sektora prema predviđanjima struke biti i veći od 10 posto.

"Predviđanja o kojima govori Institut ne smiju se poistovjetiti s čitavim hotelskim sektorom jer nemaju veze s poslovanjem velikog dijela hotela koji su u teškim problemima. Najviše problema imat će hoteli koji su najviše investirali, na što već dugo bezuspješno ukazujemo", upozorava Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera.

Istraturist Umag povećao je dobit za 25% ili za 18,8 milijuna u odnosu na isto razdoblje 2008., najviše zahvaljujući boljim upravljanjem troškova i smanjenjem zaduženosti. Zadovoljni su jer je u kriznoj godini ostvaren jednak prihod lanjskom (358,2 mil. kuna) unatoč općem smanjenju turističke potražnje i padu fizičkog obujma poslovanja. Istraturist je zbog novih sadržaja povećao cijene za oko 5%, a treba napomenuti da u sklopu tvrtke posluju dva kampa, a kampovi su najveći dobitnici sezone.

Među tvrtkama koje su objavile rezultate tek se nekoliko može pohvaliti skromnim povećanjem
prihoda ili dobiti.

Dobit su za 4% povećali i Hoteli Makarska ostvarivši prihod od 51,7 mil. kuna, što je zbog smanjenog broja noćenja ipak manje nego u istom razdoblju lani uvjetovano stanjem u emitivnim zemljama. Troškovi za zaposlene jedan su od bitnih razloga pada dobiti u lošinjskim Jadranka Hotelima koji su u 2009. završili svoju najveću investiciju u Family Hotel Vespera, a prije toga u kongresni hotel Aurora. Prihod od 128 mil. kuna smanjen je za 1% u odnosu na 2008., no manji je za čak 18% od plana. Do kraja rujna ostvarili su 19% manju prodaju od plana te 11% manje noćenja nego u 2010. godini. Jadranka svoje cijene nije spuštala poput mnogih hotela u akcijama "last minute", već je cijene podigla za čak 9% posto.

Na pad dobiti Arenaturista od 42% te 4% manji prihod uvelike je utjecao pad broja ruskih turista. Zbog stagnacije zrakoplovnog prometa dubrovačka regija u ovoj je godini samo produbila svoje stare boljke. Jadranski luksuzni hoteli još nisu objavili rezultate za treće tromjesečje, no glasine o Štrokovim pokušajima prodaje hotela zbog niske profitabilnosti i lošeg poslovanja ne jenjavaju. Iako je otpuštanje 60 zaposlenika hotela u vlasništvu Lukšić grupe zaustavio sindikat, predsjednik sindikata Eduard Andrić potvrdio je da se u Lukšićevim hotelima očekuju novi otkazi. Lukšićevim hotelima Croatia u Cavtatu u trećem tromjesečju prihod je pao za čak 24%, a na godišnjoj razini 9 posto.