×

Imamo li "energije" za rast?

U organizaciji Infoarena Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj, 14. lipnja 2011. u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, održat će se konferencija 3. Energetska Arena 2011., koja će okupiti vodeće regionalne stručnjake iz područja energetike
Imamo li "energije" za rast?

Posljedice najnovijih kriznih žarišta - energetskog u Japanu, do kojeg je dovela nuklearna katastrofa u Fukushimi, i političkog na Bliskom Istoku, kojeg su prouzročili društveni nemiri i nestabilnosti u energetski bogatom području, potaknule su rasprave o opravdanosti korištenja nuklearne energije i učinkovitosti postojećih sigurnosnih standarda. Ispitivanja javnog mnijenja su istovremeno potvrdila osjetljivost građana u pogledu njezinog korištenja, a stručni krugovi ostaju podijeljeni u raspravama o održivosti postojećeg energetskog rasta i razvoja. Dok jedni ne nalaze alternative za rastuće energetske potrebe tvrdeći da je nuklearna energija sigurna, drugi ju oštro napadaju zalažući se za okretanje obnovljivim izvorima energije, poput sunca, valova i vjetra.

Nameće se pitanje imamo li "energije" za rast? Kako odgovoriti na izazove u energetskom sektoru? Kako iskoristiti nove tehnologije i odgovoriti na nove trendove? Mogu li oni biti pokretač gospodarskog rasta i razvoja, uz nove investicije koje se pripremaju u ovom sektoru? Kakav je njegov potencijal? Jesu li postojeći transportni sustavi i sigurnost opskrbe na zadovoljavajućem nivou? Koje su mogućnosti za otvaranje novih koridora?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja možete saznati na 3. Energetskoj Areni 2011. koja se održava 14. lipnja 2011. u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade. Ovogodišnju regionalnu konferenciju o energetskom sektoru organiziramo u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Izdvajamo sljedeće ugledne govornike i paneliste:
Zsuzsanna Hargitai, direktorica, EBRD Hrvatska;
Jorge Llorens, Principal Banker, Power and Energy Utilities, EBRD;
Zoltan Aldott, predsjednik Uprave, INA d.d.;
Ante Markov, predsjednik Uprave, JANAF d.d.;
Velimir Unković, direktor sektora za razvoj i investicije, JP Transnafta, Srbija;
Elvedin Grabovica, generalni direktor, JP Elektroprivreda BiH;
Slobodan Sokolović, profesor, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Srbija;
Kirill Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora, zamjenik generalnog direktora za upravljanje međunarodnim aktivama OAO "Gazprom Neft";
• i brojni drugi ugledni gosti

Ulaganja u energetski sektor, prema predviđanjima, trebala bi biti jedan od pokretača gospodarskog rasta i izlaska iz krize za zemlje regije. Naime, energetski razvoj može ići ruku pod ruku s pokretanjem gospodarskog oporavka jer otvara nova radna mjesta, omogućuje rast i razvoj novih industrija, novih praksi i znanja. Promjene će se događati na svim razinama; od razvoja novih izvora energije i svih potpornih industrija, preko razvoja moderne distribucijske mreže sve do krajnjeg korisnika. Prilika je to za razvoj visoko-energetsko-efikasne ekonomije.

Detalje o programu Energetske Arene potražite na www.infoarena.hr