×

Ugostitelji traže nižu stopu PDV-a na hranu

Usvajanjem zaključaka danas je u Dubrovniku završen 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je okupio više od 500 sudionika
Ugostitelji traže nižu stopu PDV-a na hranu

Usvajanjem zaključaka danas je u Dubrovniku završen 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je okupio više od 500 sudionika, a među zaključcima su i oni da se u Hrvatskoj omogući donošenje niže stope PDV-a na hranu od 8 posto, uvede jedinstven model obrazovanja za strukovna zanimanja i spriječi nelegalno poslovanje.

Niža stopa PDV-a na hranu u skladu je, kako stoji u zaključcima, s dugogodišnjim traženjima ugostitelja, a sada se aktualizira s obzirom na predstojeće usklađivanje hrvatskih poreznih zakona s direktivama EU-a.

Jedinstven model obrazovanja za strukovna zanimanja traži se s ciljem povećanja broja sati praktične nastave uz obrazloženje da znanja i vještine nužne za samostalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti učenici mogu steći samo kroz neposredan rad u pravoj životnoj situaciji.

Zbog zaštite struke i legalnog poslovanja u ugostiteljskoj djelatnosti u zaključcima se traži jače angažiranje lokalne razina, sustava obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog poslovanja, koje odnosi velik dio mogućih prihoda. Traži se i da se ugostiteljima omogući angažiranje radnika za poslove koji se obavljaju povremeno i to temeljem ugovora o dijelu ili na drugi način. Kongres je zaključen i najavom da će se jubilarni 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a iduće godine održati u Krapinsko-zagorskoj županiji.