×

Agenti Tui-ja uče kako prodavati Hrvatsku

Glavni cilj TUI-jeve edukacije za prodajne agente je prodati što više aranžmana za i razbiti predrasude o Hrvatskoj kao jeftinoj destinaciji.

Stara destinacija nove kvalitete, moto je pod kojim se ovih dana u Dubrovniku održava finale velike akcije najvećeg njemačkog touroperatora TUI Deutschland GmbH- TUI Inside. Riječ je o devetom po redu ovakvom događanju koje se po prvi put održava u Hrvatskoj, TUI-jevoj najopsežnijoj prodajnoj kampanji i najopsežnijoj kampanji u njemačkom turističkom sektoru uopće.

Cijena projekta 750.000 eura
Pojednostavljeno rečeno, TUI je organizirao natjecanje među prodajnim agentima u Njemačkoj koji su se natjecali u poznavanju hrvatske turističke ponude kao i prodaji aranžmana za hrvatske destinacije. Odazvalo se oko osam tisuća njih da bi se među njima daljnjim provjerama znanja došlo do tisuću i pol najuspješnijih. U samo finale je pak ušlo nešto manje od tisuću TUI-jevih prodajnih agenata koji su tako dobili priliku svoje znanje produbiti na licu mjesta - u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku gdje se ovih dana nalazi treća od ukupno šest grupa od blizu 200 sudionika koje se izmjenjuju na edukacijama svakih nekoliko dana i to sve do 24. svibnja.

Za grupe se organiziraju predavanja i edukacije o pojedinim regijama u Hrvatskoj, s time da su predavači TUI-jevi. Usto se u svakoj grupi osmero najuspješnijih u prodaji aranžmana za Hrvatsku nagrađuje posebnim nagradama koje se dodjeljuju na svečanostima u tvrđavi Lovrijenac. Prodati što više programa za hrvatske destinacije prezentirajući pritom Hrvatsku kao destinaciju koja je raskrstila s masovnim turizmom već se okreće kvaliteti, poanta je čitavog događanja. U TUI-ju navode kako se nakon TUI Inside-a promet prema zemljama domaćinima iz Njemačke povećavao i do 30 posto. Prošlogodišnji domaćin Kuba je, primjerice, imala rast od 18 posto dolazaka s njemačkog tržišta.

Domaćinstvo Hrvatske predložili su ustvari u TUI-ju, a prihvatili su u Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici zajedno s njihovim uredom u Frankfurtu, uključio se i dubrovački Gulliver travel kao parter TUI-ja, dubrovačka zračna luka te hoteli Valamar Lacroma i Rixos.

Cijela ta priča domaćine košta čak 750.000 eura, i to uz programe udruženog oglašavanja s njemačkim touroperatorima.

Pojašnjavajući zašto su se u TUI-ju odlučili da nakon Turske, Egipta, Portugala, Italije, Španjolske, Kube i ostalih zemalja ovo zbivanje organiziraju u Hrvatskoj, Mehdi Langanke, product menadžer TUI-ja, pojasnio je kako se u Njemačkoj Hrvatsku još uvijek percipira kroz prizmu Jugoslavije, kao zemlju jeftinog, masovnog turizma i ćevapčića, iako ima mnogo toga za ponuditi.

- Jedan od najvažnijih ciljeva je povećati svijest o Hrvatskoj kao suvremenoj zemlji različitih mogućnosti kroz transformaciju imidža jeftine, masovne destinacije u imidž kvalitetne, moderne destinacije što će naravno u konačnici značajno rezultirati povećanjem prodaje, dodao je Goran Hrnić iz Gulliver travela.

Inače, lani je oko 900 TUI-jevih agenata boravilo na Kubi gdje je posebno promoviran i lanac hotela Sol Melia, dok su ih 2009. u Andaluziji ugostili u Fuerte Rompido Suites hotelu što je hotel koštalo 300.000 eura.

Dodajmo da su Nijemci poznati kao najveći svjetski putnici, naime, godišnje ostvare oko 70 milijuna putovanja. U Hrvatskoj su pak godinama najvažnije emitivno tržište na koje otpada oko trećine turističkog prometa. Međutim, još uvije se nažalost većina dolazaka odnosi na goste koji dolaze iz najbližih njemačkih pokrajina, među kojima svakako prednjači Bavarska. U ostatku zemlje, posebno na sjeveru, Hrvatska je praktički nepoznata. Novo istraživanje njemačkog autokluba ADAC je, pak, još jednom dokazalo kako je riječ o turistima koji traže više od pukog sunca ili mora već kako su im na prvom mjestu novi doživljaji i iskustva. Samim time bi im "kvalitetna" Hrvatska trebala biti zanimljiva iako se još uvijek percipira kao zemlja istočnog bloka, dakle i jeftina. Hoće li TUI Inside koji je domaćine stajao preko 5 milijuna kuna opravdati taj novac i dovesti goste koji traže upravo kvalitetniju i zanimljiviju destinaciju te koji su je spremni i adekvatno platiti, u pravom omjeru "vrijednosti za novac" vidjet će se vrlo skoro. Jer predsezona je gotovo pa iscurila, a špica tek što nije krenula...