×

Nastupi na turističkim sajmovima i radionicama - da ili ne?

Bez obzira na brzi razvoj interneta, sajmovi i burze su još uvijek važan dio marketinškog plana turističkih tvrtki jer omogućuju osobni susret s potencijalnim poslovnim partnerima. Donosimo pregled najvažnijih sajmova u turizmu te odgovor na pitanje: isplati li se sve to?
Nastupi na turističkim sajmovima i radionicama - da ili ne?

Približava se početak sezone turističkih sajmova, koja obično traje od rujna do svibnja. Sajmovi su prilika za ciljane susrete s poslovnim partnerima i ostalom zainteresiranom javnošću, kao i prodaju turističkih aranžmana i sklapanje poslova za iduću sezonu. Na sajam možete ići samostalno ili u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, odnosno kao suizlagač na izložbenom prostoru HTZ-a. Zajedničko suizlaganje donosi korist i tvrtki koja izlaže i cjelokupnoj promociji Hrvatske kao kongresne i insentiv destinacije. Jedna od pogodnosti je i što kompletnu organizaciju, koja uključuje najam i uređenje prostora, preuzima HTZ, a suizlagač dobiva lozinku i kod kako bi se putem Internet stranice burze pobrinuo za dogovaranje sastanaka. Na sajmovima možete sudjelovati i u suradnji s turističkom zajednicom županije ili grada, koji ponekad sufinanciraju suizlaganje tvrtki sa svog područja. Također, strukovna udruženja, poput OMH-a ili UHPA-e, promovirat će vas na sajmovima ako ste njihov član.

U 2012. godini HTZ planira nastupiti na pedeset i četiri „opća“ sajma širom svijeta, čak i u dalekim destinacijama, a najviše je sajmova na našim glavnim emitivnim tržištima, Njemačkoj, Austriji, Italiji. Najvažniji opći turistički sajmovi su ITB u Berlinu, koji se održava u ožujku, te WTM u Londonu, u studenom. U bližoj regiji to su zagrebački CroTour koji će se iduće godine održati u svibnju, beogradski ITTFA u veljači te Alpe-Adria:Tourism and Leisure Show i Camping and Caravanning u Sloveniji. Popis svih općih turističkih sajmova na kojima će nastupiti HTZ u 2012. godini, predstavljajući hrvatsku turističku ponudu, možete pogledati ovdje. Listu sajmova za iduću godinu HTZ najčešće objavljuje na web stranicama tijekom srpnja, a u slučaju najpoznatijih i najposjećenijih sajmova potrebno je vrlo brzo reagirati jer, primjerice za ITB koji će se održati u proljeće 2012., više nema mjesta za suizlagače. Cijene zakupa izložbenog prostora ovise o pojedinom sajmu. Važno je napomenuti da ukupnu cijenu čine cijena zakupa štanda i cijena uređenja štanda po metru kvadratnom.

U planiranju i pripremi nastupa na sajmovima, osim ukupnog troškova zakupa i uređenja štanda, imajte na umu i dodatne troškove: putne troškove i dnevnice osoblja koje će vas predstavljati na sajmu, troškove njihova smještaja, promidžbenih materijala koje ćete izraditi za sajam, troškove reprezentacije, itd. Vrlo je važno dobro se pripremiti za nastup na sajmovima i biti proaktivan, kako bi on donio povrat na ulaganje.

Specijalizirani kongresni i insentiv sajmovi i burze

Uz opće turističke sajmove, Hrvatski kongresni i insentiv ured priprema izlaganja na najvažnijim specijaliziranim kongresnim burzama te burzama luksuznog turizma, na kojima možete zakupiti štand za suizlaganje od 4, 8, ili 10 m². Dobit ćete priliku unaprijed dogovoriti sastanak s potencijalnim i kvalificiranim kupcima kongresnih i incentive usluga (hosted buyeri - organizatori poslovnih skupova iz korporacija, asocijacija te predstavnici DMC i PCO agencija). Predstavit ćete im destinaciju i svoju ponudu, razmijeniti kontakte i promidžbene materijale. Kada se vratite u ured, svakako je potrebno napraviti follow up i provjeriti želi li buyer doći na "site inspection", odnosno na licu mjesta se upoznati s ponudom određene destinacije. Bez obzira na to što je riječ o dugoročnoj izgradnji odnosa s partnerima, sve veće agencije i hotelijeri izlažu ili posjećuju ovakve specijalizirane burze jer je mogućnost uspostavljanja direktnih kontakata i sastanaka jedan-na-jedan s potencijalnim kupcima vrlo važna. 

Budući da većina poslovnih gostiju u Hrvatsku dolazi iz europskih zemalja, predstavit ćemo nekoliko najvažnijih europskih kongresnih i insentiv burzi. No, u budućnosti će se otkrivati i nova tržišta, posebno ono rusko i američko, iz kojih dolazi sve više zainteresiranih kupaca za Hrvatsku kao zanimljivu destinaciju za organiziranje skupova i insentiva.

IMEX (The worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events) održava se tijekom tri dana svibnja u Frankfurtu, a organizira ga britanska tvrtka Regent Exhibitions. IMEX Grupa  obuhvaća još i IMEX America, koji se ove godine u listopadu u Las Vegasu održava prvi puta, a namijenjen je kupcima s američkog i azijskog tržišta. Ove godine je IMEX u Frankfurtu održan deveti put, nastupilo je 3.500 izlagača iz 157 zemalja, a posjetilo ga je 8.944 buyera i ostalih posjetitelja. Najviše je bilo prijavljenih njemačkih i britanskih hosted buyera. Na hrvatskom je štandu izlagalo dvadeset i šest hotela, specijaliziranih MICE agencija i kongresnih ureda. Cijena suizlaganja iznosi 925 EUR + PDV (19%) za kvadratni metar, dok se uređenje štanda dodatno plaća 130 EUR za m2. Cijena suizlaganja na IMEX America je 92 USD po sq ft,a cijena uređenja štanda je 286 USD.

EIBTM (The global meetings and events exhibition), sajam u organizaciji The Reed Expo-a, održava se svake jeseni u Barceloni, Španjolska. Ove godine burza se održava od 29.11. do 1.12. i okuplja više od 14.000 profesionalaca iz kongresne industrije, dok je prošle godine bilo unaprijed organizirano 57.300 sastanaka između izlagača i buyera. Kao i na IMEX-u, vrlo važan dio sajma su edukativna predavanja, seminari i radionice vodećih svjetskih stručnjaka i asocijacija kongresnog turizma. U nekoliko dana sajma održi se i do stotinjak besplatnih pratećih edukativnih evenata, što je značajna dodatna vrijednost ovakvih okupljanja. Ove godine na HTZ-ovom štandu izlagat će 27 hrvatskih partnera. Cijene štanda iznosi 820 EUR po m2 + PDV (8%), a uređenje štanda iznosi dodatnih 190 EUR po m2. 

Osim ovih kongresnih burzi, Hrvatski kongresni i insentiv ured nastupit će i na burzi luksuznog turizma ILTM u Cannesu, u prosincu 2012. Već sada se možete prijaviti za suizlaganje na tel. 01 4557 827 ili nik.racic@htz.hr / dive.zuber@htz.hr

Ako vam je odlazak u Frankfurt, Barcelonu ili Las Vegas prevelika investicija, predlažemo vam da svakako posjetite sve popularniju regionalnu kongresnu burzu Conventa, koja će se održati 18.-19.1.2012. u Ljubljani.  Conventa je manja, regiji Jugoistočne Europe okrenuta burza, no svake godine sudjeluje sve veći broj izlagača, ali i kvalificiranih buyera. Ovdje ne postoji mogućnost suizlaganja s HTZ-om, već svatko zakupljuje svoj samostalni štand. Također se unaprijed dogovaraju sastanci sa zainteresiranim buyerima kroz prijavu na web stranici Convente. Postoji nekoliko paketa, a cijene se kreću od 2.910 EUR za standardno uređeni štand od 4 kvadrata. Očekuje se 140 izlagača iz regije te preko 300 hosted buyera iz Europe. Kroz Conventa Academy program također se pruža mogućnost edukacije na predavanjima vodećih svjetskih stručnjaka kongresne industrije.

Poslovne radionice Buy Croatia i Sell Croatia

HTZ tijekom godine u suradnji s predstavništvima na pojedinim tržištima organizira i niz manjih poslovnih radionica u zemlji i inozemstvu, na kojima također možete doći do vrijednih kontakata budućih poslovnih partnera. Dvije su vrste programa: Buy Croatia i Sell Croatia. Za sudjelovanje na radionicama potrebno je prijaviti se na web stranicama HTZ-a, te uplatiti kotizaciju navedenu u prijavnici za određenu radionicu.

Buy Croatia odnosi se na organizaciju poslovnih sastanaka između hrvatskih poslovnih subjekata (turoperatora, agencija, hotela,...) i partnera s odabranih tržišta.
Ovi sastanci održavaju se u Hrvatskoj ("kupi"),  a partneri posjećuju određene regije Hrvatske kao naši gosti. Sastanke prate obilasci destinacija, a održavaju se nekoliko puta godišnje, detaljnije pogledati ovdje. Kotizacija za pojedinačnu radionicu iznosi 500 kuna. Rok za prijavu obično je tjedan dana prije radionice, a uskoro će na webu biti dostupna lista radionica planiranih za 2012. Stoga je najbolje pratiti web stranice HTZ-a s najnovijim informacijama o radionicama, gdje je također moguće pretražiti prijavljene partnere iz inozemstva te ih unaprijed, ovisno o zajedničkom interesu, kontaktirati i dogovoriti sastanke.

Poslovne radionice pod nazivom Sell Croatia održavaju se između hrvatskih turističkih subjekata i zainteresiranih stranih kupaca, i to u inozemstvu, na emitivnim tržištima.  Radi se o jednodnevnim radionicama za koje se potrebno prijaviti tjedan do dva prije datuma radionice, a kotizacije iznose od 500 do 800 kuna po radionici. Popis radionica Sell Croatia tijekom 2011. možete pogledati ovdje.

PROČITAJTE ISKUSTVA HRVATSKIH TURISTIČKIH TVRTKI SA SAJMOVA I RADIONICA