×

Ministarstvo turizma uvodi e-konzultacije

Želite li sudjelovati u oblikovanju Strategije razvoja hrvatskog turizma te u donošenju ključnih zakona u turizmu? Od nedavno to možete učiniti najavom Ministarstvu turizma na e-konzultacije
Veljko Ostojić
Veljko Ostojić

Ministarstvo turizma nedavno je pokrenulo novi projekt – „e-konzultacije“ (Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću), kako bi kvalitetnije i transparentnije informiralo javnost i  uključilo građana u proces donošenja odluka. Cilj projekta je potaknuti građane i sve zainteresirane na slanje vlastitih prijedloga, ideja i mišljenja o projektima Ministarstva te ih aktivno uključiti u proces pripreme prijedloga za izmjene i dopune određenih zakonskih akata, koji će ove godine biti upućeni u proceduru. Ukoliko ste zainteresirani, imate mogućnost do 15. svibnja 2012. godine na elektroničku adresu savjetovanje@mint.hr poslati svoje prijedloge za izmjenu i dopunu Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji će u proceduru biti upućen u drugom tromjesečju ove godine.

Budući da je u planu Ministarstva i izmjena, odnosno dopuna Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji će u četvrtom tromjesečju ove godine biti upućen u proceduru, do 15. rujna 2012. godine, svi zainteresirani na istu elektroničku adresu, mogu slati i svoje prijedloge i sugestije potrebnih izmjena ovog zakona.

Nakon spomenutih vremenskih rokova bit će otvorena savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o nacrtima prijedloga izmjena i dopuna obaju zakona. Po završetku postupaka savjetovanja, na web stranicama Ministarstva će biti objavljena analiza pristiglih prijedloga, kao i stav Ministarstva o njima.

Također, zainteresirani građani imaju mogućnost uključiti se i u izradu Glavnog plana i Strategije razvoja hrvatskog turizma, koju priprema Institut za turizam. Svoje prijedloge i mišljenja možete do 1. kolovoza 2012. godine slati na e-mail adresu: strategija@iztzg.hr ili svoje stavove i sugestije o pitanjima važnim za hrvatski turizam mogu iznijeti na forumu: forum.iztzg.hr. Također, sve informacije o izradi Strategije dostupne su na web stranicama Ministarstva turizma, kao i na stranicama Instituta za turizam. Strategija bi trebala odgovoriti na ključna pitanja te će dati novu razvojnu viziju hrvatskog turizma, a ujedno će biti i osnova za povećanje konkurentnosti te za povlačenje sredstava iz fondova EU.