×

Iskustva hotelijera: koliko je važna lokacija za uspjeh poslovanja

Tri kolegice iz hotela smještenih na različitim lokacijama govore o tome koliko sama lokacija utječe na prodaju, a koliko su važni ostali čimbenici
Foto: dreamstime.com
Foto: dreamstime.com

Tri kolegice iz hotela smještenih na različitim lokacijama govore o tome koliko sama lokacija utječe na prodaju, a koliko su važni ostali čimbenici:

Nikolina Štorga

Vaš hotel nalazi se izvan centra grada, u blizini zračne luke.  Koje su prednosti, a koji nedostaci takve lokacije?
Hotel Aristos smješten je na pola puta između zračne luke i centra grada te kada govorimo o individualnim gostima, lokacija je primjerena za poslovne goste jer im omogućuje laganu dostupnost, uštedu vremena, izbjegavanje prometnih gužvi i zastoja i besplatnu uslugu parkinga.
Lokacije izvan užeg centra grada su manje atraktivne za goste koji duže borave u gradu te shodno tome biraju hotele u centru. Nedostaci lokacije izvan centra grada mogu se primijetiti u nedovoljnoj prepoznatljivosti kvalitete i prednosti takvih hotela od strane organizatora smještaja i kongresa, što doprinosi manjoj mogućnosti da ravnopravno sudjeluju u ponudama prema klijentima. Ono što je bitno napomenuti da su upravo hoteli izvan centra grada novije sagrađeni hoteli te su i njihovi sadržaji prilagođeni današnjim potrebama tržišta i omogućavaju lakšu organizaciju događanja.

Koji tip gostiju najčešće boravi u Vašem hotelu?
S obzirom da i sama lokacija određuje strukturu gostiju, hotel Aristos je prvenstveno prepoznat na tržištu kao poslovni hotel te najveći postotak gostiju, iznad 80%, čine poslovni gosti kojima je važna kvalitetna usluga. Zahvaljujući suvremeno opremljenom kongresnom centru, otvorenom 2009. godine, hotel je mjesto raznih poslovnih događanja i kongresa. Osim poslovnih gostiju, vrlo često Hotel Aristos izabiru gosti koji su u tranzitu kroz Zagreb i važna im je lagana dostupnost i usluga, turističke grupe koje u Zagrebu borave do dva dana i kojima je često Zagreb polazna točka za daljnja razgledavanja okolice te sportske grupe kojima odgovara lokacija izvan centra jer im omogućuje veću udobnost, diskreciju, potrebno mirno okruženje te dostupnost zračne luke i autoceste.

Što mislite, je li dobra lokacija presudna za uspjeh poslovanja hotela ili su važniji neki drugi čimbenici?
Kada govorimo o lokaciji hotela, naravno da se planovi vežu i uz atraktivnost lokacije samog hotela te je jedan od vrlo važnih čimbenika koja utječe na strukturu gostiju, definiranje poslovne politike i u konačnom ishodu na poslovanje hotela. Moramo napomenuti da za dugoročno uspješno poslovanje hotela lokacija nije dovoljna, već su presudni i ostali čimbenici koji čine srž hotelijerstva, a to je kvaliteta usluge i ponude. Sama činjenica da su hoteli izvan centra grada manje atraktivni za segment turista, potreban je veći trud i ulaganja u kvalitetu usluge i hotelske sadržaje s ciljem privlačenja tog segmenta, dok hotelima u centru grada za taj segment upravo lokacija može biti značajan faktor prodaje, a time i poslovanja. Uz sve gore navedeno uvijek je važno imati na umu i okruženje koje utječe na isplativost hotela na određenoj lokaciji kao i preferencije gostiju jer „pravu lokaciju“ određuje gost i vrednuje ju ovisno o svojim potrebama. 


Renata Lichtberger

Falkensteiner grupacija ima nekoliko hotela na hrvatskoj obali: u Crikvenici, Zadru te u Petrčanama kod Zadra. Koji su sve čimbenici utjecali na odluke o investiranju na navedenim lokacijama?
Teško je na to pitanje odgovoriti ukratko, budući je svaki hotel sam po sebi specifičan. No, možemo ustvrditi kako su pri odabiru lokacija za Falkensteiner hotele važni čimbenici bili blizina emitivnog tržišta, dobra prometna povezanost, razvijenost same turističke destinacije u kojoj se hotel nalazi, zatim smještajni kapacitet samog objekta, itd.

Kojem tipu gostiju je namijenjen svaki od hotela? Utječe li lokacija hotela na njihov izbor i u kojoj mjeri?
Falkensteiner hoteli i rezidencije u Hrvatskoj pozicionirani su i prepoznati na tržištu kao obiteljski hoteli (Hotel Club Funimation Borik i Hotel Diadora) i wellness&lifestyle hoteli (Hotel Therapia, Hotel Adriana, Hotel & Spa Iadera), s time da Hotel Club Funimation Borik, Hotel & Spa Iadera i hotel Therapia posluju i kao MICE hoteli. Sukladno tome, Falkensteiner hoteli u Hrvatskoj ispunjavaju želje i potrebe gotovo svih  segmenata putnika, a prije svega to su obitelji s predškolskom i školskom djecom, zatim gosti željni relaksacije i wellnessa te MICE segment putnika.

Putnici koji planiraju putovanje prvo počinju od izbora destinacije, a zatim slijedi sve ostalo, uključujući i izbor hotela. Konačan odabir hotela ovisi o odgovarajućoj kombinaciji cijene i ponude koja zadovoljava potrebe i želje putnika.

Što mislite, je li dobra lokacija presudna za uspjeh poslovanja hotela ili su važniji neki drugi čimbenici?
Lokacija je bitan faktor, no ne i najbitniji. Za uspješnost poslovanja hotela ključnu ulogu čini jasna i inovativna strategija poslovanja, kvaliteta hotelskog osoblja, konstantno unapređenje ponude, razvijenost same turističke destinacije u kojoj se hotel nalazi, itd.

 
Sandra Grbeša

Hotel Osijek središnji je gradski hotel, smješten na atraktivnoj lokaciji uz šetalište rijeke Drave. Koje su sve prednosti takve lokacije?

Lokacija je za svaki hotel jedan od ključnih čimbenika privlačnosti, pa je tako i položaj hotela Osijek, na samoj šetnici uz rijeku Dravu i s prekrasnim pogledom na baranjsku ravnicu, svakako naša prednost. Položaj nam osigurava fantastičan pogled iz svih soba, a i svi javni prostori osmišljeni su tako da je rijeka gotovo dio interijera, što ima izuzetno pozitivan utjecaj na ugođaj hotela. Svatko od nas, kada dođe u novi grad, poslovno ili privatno ipak želi nešto vidjeti i doživjeti, koliko god mu to obaveze dozvoljavale, a hotel Osijek je smješten na lokaciji s koje u vrlo kratkom roku možete doći do najljepših i najvrjednijih znamenitosti ovoga grada. Sve te prednosti možemo zahvaliti lokaciji.

Koji tip gostiju najčešće boravi u vašem hotelu?
U našem hotelu najčešće borave poslovni i kongresni gosti, osobe koje su u Osijek dovele njihove poslovne obveze ili događanja. Ono što nas raduje je kontinuirano povećanje udjela odmorišnih gostiju jer se sve češće gosti koji jednom poslovno posjete Osijek odluče vratiti i u nekom privatnom aranžmanu posjetiti naš grad ili ga iskoristiti kao bazu za istraživanje Baranje.

U vašem slučaju, je li dobra lokacija presudna za uspjeh poslovanja hotela ili su važniji neki drugi čimbenici?
Lokacija može biti velika prednost hotela koju treba znati istaknuti pri oglašavanju i prodaji hotelskih usluga, ali nikako ne može biti presudna za poslovni uspjeh. Poslovanje hotela mora biti u svakom segmentu posvećeno zadovoljstvu gosta, moramo se truditi da svaki djelatnik u svakom trenutku ima osmjeh na licu i da čini sve kako bi boravak gosta u hotelu bio što ljepši. Lijep pogled koji gostu osigurava lokacija treba biti tek dodatni plus, a nikako nešto što računamo da će nam gosta učiniti sretnim i zadovoljnim. To je naš posao.