×

Conventa Best Event Award 2021 - četiri nagrade za hrvatske evente

Ovogodišnje Conventa Best Event nagrade, između ostalih su odnijeli eventi Zagreb Digital Nomad Week i Dubrovnik Digital Nomads-in-Residence te agencija Komunikacijski laboratorij
Conventa Best Event Award 2021
Conventa Best Event Award 2021
Foto: Kongres Magazine

Nakon što je otkazana u uobičajenom terminu početkom godine, ovogodišnja kongresna burza za regiju jugoistočne Europe, Conventa 2021, održala se u Ljubljani uživo 25. i 26. kolovoza. Ove godine je okupila 79 izlagača iz 13 zemalja od kojih je čak 11 predstavljalo kongresno-incentive ponudu Hrvatske. Na burzi je sudjelovalo 96 međunarodnih i 14 slovenskih kupaca. Nakon kongresne burze, 26. i 27. kolovoza je uslijedila konferencija Conventa Crossover, koja je ponovno okupila brojne međunarodne stručnjake u marketingu i event industriji te su dodijeljene nagrade za najbolja događanja - Conventa Best Event Award 2021.

Ocjenjivanje prijavljenih događanja odvija se u omjeru 80:20, odnosno 80% glasova dolazi od žirija, a 20% od publike na konferenciji Conventa Crossover. U prvoj fazi ocjenjivanja žiri je izvršio predizbor projekata i odabrao 20 događanja koji su ušli u polufinale. U drugoj fazi stručni žiri je ocjenjivao svaki projekt prema sljedećim kriterijima: kreativnost, relevantnost, inovativnost, izvedba, rezultati događaja, komunikacija o događanju, održive politike, nasljeđe i ukupni konačni dojam. Na temelju evaluiranih kriterija, 18 projekata je prešlo prag i ušlo u finale. Veliko finale, na kojem su izabrani pobjednici, održalo se u petak, 27. kolovoza u Švicariji (park Tivoli).

U Hrvatsku otišle tri nagrade za evente i jedna za event agencijuZagreb Digital Nomad Week, event u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, organizacije Saltwater Nomads, Udruge digitalnih nomada Hrvatske i portala Total Croatia News osvojio je čak dvije nagrade – za najbolji Crossover event i najbolji event po pitanju održivosti (događanje s najvišim ocjenama za održivost od strane žirija). Zagrebački tjedan digitalnih nomada trajao je od 21. do 27. lipnja 2021., uživo i online tijekom 7 dana pokrivajući 7 tema: kibernetička sigurnost, virtualna prisutnost, razvijanje karijere na daljinu, porez i financije, budućnost rada, blagostanje (wellbeing) te istraživanje Zagreba kao domaćina. Event je okupio više od 26 govornika koji su emitirani uživo s Balija do Barcelone, plaže Manly u Sydneyu, do coworking prostora na Britanskom trgu u Zagrebu, pogođenog jednim od potresa i brojnim drugim lokacijama u gradu.

Projekt Dubrovnik Digital Nomads-in-Residence (DN-I-R), osvojio je nagradu publike, s najviše bodova od sudionika prisutnih na samoj konferenciji Conventa Crossover prilikom glasovanja. Ovaj program je rezultat suradnje grada Dubrovnika i globalne zajednice digitalnih nomada, a održan je od 23. travnja do 23. svibnja. Koristeći model za zajedničko stvaranje, tim programa Saltwater okupio je stanovnike Dubrovnika i 10 digitalnih nomada odabranih kao DN-I-R. U razdoblju od četiri tjedna digitalni nomadi pohađali su radionice dizajnerskog razmišljanja kako bi kreirali strateški smjer za grad s posebnim naglaskom na održivost i Covid-19 mjere. Pobjednici su dobili priliku ostati u Dubrovniku četiri tjedna kako bi surađivali, unaprijedili se i dali svoj doprinos kao prvi posebni gosti Dubrovnika - Digital Nomads-in-Residence.

Nagradu za najbolju event agenciju s najviše bodova na natjecanju, odnijela je hrvatska agencija Komunikacijski laboratorij koja je u natjecanje ušla s nekoliko svojih evenata od kojih su čak četiri bila finalisti Conventa Best Event 2021: DOK-ING prezentacija novog inovativnog robotskog sustava, lansiranje Porsche Digital Hrvatska, projekt “Inoviraj – Profitiraj” i press event za aplikaciju Photomath.

MTLG 2021 – Zagreb treći na listi deset najboljih L kongresnih destinacijaPred samu Conventu objavljeni su rezultati istraživanja najboljih kongresnih destinacija Nove Europe, tzv. Meeting Stars, prema metodologiji MTLG - MEETOLOGUE, odnosno prema Meeting Experience Index-u. Meetings Star nagrade za najbolje kongresne destinacije Nove Europe dodjeljuju se u 4 kategorije ovisno o tome koliko sudionika mogu primiti prema kongresnoj infrastrukturi i zračnoj povezanosti s ostatkom svijeta. Tako XL kategorija uključuje najveće europske kongresne gradove koji imaju odlično razvijenu kongresnu infrastrukturu i koji su važna zrakoplovna središta te mogu ugostiti više od 2.000 sudionika, L kategorija kongresne destinacije koje mogu primiti do 2.000 sudionika, M kongresne destinacije koje mogu ugostiti do 1.200 sudionika, a S 500 sudionika. U kategoriji L titulu najbolje kongresne destinacije je odnio Tallinn s 4,52 boda, drugo mjesto Ljubljana s 4,51 bodom, a Zagreb se nalazi na trećem mjestu s 4,50 bodova. U odnosu na protekle dvije godine, Zagreb je pao na listi za dva mjesta, no prema bodovima je vidljivo da se radi o malim razlikama.