×

Europska komisija predložila uredbu o COVID-19 putovnicama

Europska komisija je pozvala zemlje članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba stupila na snagu prije ljeta, a najkasnije do 1. lipnja 2021. godine.
Europska komisija
Europska komisija

Europska komisija je 17. ožujka predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Potvrda bi bila dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na COVID-19.

Iako epidemiološka situacija zahtijeva kontinuiranu kontrolu uvjeta kretanja sve dok se ne postigne zadovoljavajuća procijepljenost stanovništva, na jedinstvenom tržištu moraju postojati uvjeti za sigurno i trajno ponovno otvaranje kako bi građani mogli uživati u svojim pravima, a gospodarske i društvene aktivnosti funkcionirati, ističu u komunikaciji Europske komisije.

Digitalni zeleni certifikati bili bi besplatni, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom jeziku. Sadržavali bi kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde, uz osnovne podatke o nositelju. Komisija je pozvala zemlje članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba stupila na snagu prije ljeta, a najkasnije do 1. lipnja 2021. godine.

Komisija naglašava da cijepljenje neće biti preduvjet za one koji žele putovati. Svi građani EU imaju temeljno pravo na slobodno kretanje u EU, bez obzira jesu li cijepljeni ili nisu. Isti se princip odnosi na prava državljana izvan EU koji žive ili borave u državama članicama EU-a i koji imaju pravo putovati u druge države članice. Digitalni zeleni certifikat samo će olakšati ostvarivanje tog prava.

Dodatno, Europska komisija je za travanj najavila predstavljanje interaktivnog, digitalnog alata kojeg je razvio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji bi trebao omogućiti zemljama članicama više manevarskog prostora u kontroli širenja virusa i olakšati održavanje povoljne epidemiološke situacije. ECDC će izdati i preporuke vezano za sve dostupnije tzv. self-testing kitove, a zemljama članicama na raspolaganje se stavljaju i digitalni obrasci za lociranje putnika kako bi se olakšalo prikupljanje podataka o ulascima na njihov teritorij. Kako bi države članice mogle razmijeniti relevantne podatke putem platforme za razmjenu koju su razvili Komisija i EASA, Komisija je objavila i nacrt mjera kojima se uspostavljaju potrebni pravni uvjeti za obradu takvih osobnih podataka, a koji će biti usvojeni do ljetne sezone putovanja.