×

Plan aktivnosti Kongresnog odjela HTZ-a u 2020. godini

Donosimo pregled plana aktivnosti nacionalnog Kongresnog odjela pri HTZ-u koji je predstavljen na nedavno održanom Forumu kongresne industrije
Poslovni turizam
Poslovni turizam
Foto: HTZ

U sklopu 8. Foruma hrvatske kongresne industrije, zamjenica v.d. voditeljice Kongresnog odjela pri Hrvatskoj turističkoj zajednici, Karla Brnobić Vojvodić, okupljenim je kolegama iz kongresne industrije ukratko predstavila aktivnosti koje je kongresni odjel odradio u godini na odmaku te najavila planove za 2020. godinu. Posebno je napomenula da joj je drago da se struka okuplja svake godine na ovakav način te pozvala sve prisutne da slobodno iznesu i predlože svoje ideje, sugestije te surađuju s Kongresnim odjelom kako bi zajedno podigli kvalitetu hrvatske kongresne ponude.

Plan aktivnosti Kongresnog odjela HTZ-a

Sudjelovanje na svjetskim kongresnim burzama, poslovnim prezentacijama i b2b radionicama

Jedna od najvažnijih i osnovnih aktivnosti Kongresnog odjela je sudjelovanje na svjetskim kongresnim burzama. Tako glavni ured HTZ-a u 2020. godini planira sudjelovanje uz suizlagače na onim najistaknutijim: IMEX Frankfurt od 12. do 14. svibnja, IMEX Las Vegas od 15. do 17. rujna, IBTM Barcelona od 1. do 3. prosinca. Novitet u 2020. godini je u tome što HTZ nudi mogućnost pokrivanja 100% troška uređenja suizlagačkog mjesta. Tu su i regionalne burze na kojima će glavni ured sudjelovati bez suizlagača: Conventa u Ljubljani od 21. do 23. siječnja te hrvatska nacionalna kongresna burza MEETEX od 9. do 11. ožujka.

Plan aktivnosti Kongresnog odjela HTZ-a

Kongresni odjel sudjeluje na značajnijim poslovnim prezentacijama i b2b radionicama na već organiziranim susretima ponude i potražnje, kao što su M&I Forum i MCE Europe Congress. U 2019. godini na radionicama su održane prezentacije za više od 1.000 kupaca te je odrađeno više od 350 direktnih sastanaka s kupcima.

Također, organiziraju se i poslovne prezentacije te radionice predstavništava HTZ-a u drugim državama pa je tako u 2019. godini održano 10 prezentacija predstavništva na tržištima Beneluksa, Njemačke, Mađarske i Velike Britanije te radionica s hrvatskim partnerima u Poljskoj. Za 2020. godinu planiraju se aktivnosti u zemljama Beneluksa, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji te b2b radionica s hrvatskim partnerima u Francuskoj u prosincu 2020.

Plan aktivnosti Kongresnog odjela HTZ-a

Studijska i inspekcijska putovanja te potpora u organizaciji kongresa

Kongresni odjel organizira studijska putovanja za grupe inozemnih kupaca u suradnji s lokalnim kongresnim uredima i/ ili TZ-ovima. Po modelu djelomičnog pokrivanja troškova, odjel sudjeluje i u organizaciji inspekcijskih putovanja domaćih i stranih organizatora temeljem zaprimljenih zahtjeva, kao i individualnoj organizaciji inspekcijskih putovanja u suradnji sa sustavom TZ-a. U drugom dijelu 2019. godine organizirana su tako tri grupna studijska putovanja, jedno za predstavnike asocijacija, a dva za hosted buyere. Isto se planira i u 2020. godini.

Kongresni odjel također pruža savjetodavnu pomoć, promotivne materijale te financijsku potporu sukladno raspoloživim mogućnostima prilikom kandidatura za stručne skupove, kao i prilikom kandidiranja Hrvatske za domaćina značajnijih međunarodnih kongresa.

Ažuriranje web stranice i pripreme za ponovno prikupljanje statistike poslovnog turizma

U 2019. godini marketinška kampanja za poslovni turizam provedena je u dva vala, u pred i post sezoni na europskim tržištima i SAD-u. U 2020. godini planira se marketinška kampanja u pred i post sezoni putem LinkedIn mreže na tržištima Europe i SAD-a.

Plan aktivnosti Kongresnog odjela HTZ-a

Od ostalih marketinških aktivnosti Brnobić Vojvodić  je istaknula proces ažuriranja web stranice Poslovnog turizma HTZ-a koji je u tijeku i pozvala sve prisutne dobavljače iz industrije na suradnju kako bi podaci o pružateljima usluga poslovnog turizma u Hrvatskoj, objavljeni na toj stranici, bili uistinu ažurni i relevantni.

Kao jedna od važnijih i velikih zadaća Kongresnog odjela HTZ-a u 2020. godini, naglašena je priprema i kreiranje okvira za ponovno prikupljanje statistike poslovnog turizma na nacionalnoj razini.

Od ostalih aktivnosti navedeno je svakodnevno zaprimanje različitih upita organizatora, edukacije te suradnja s domaćim i inozemnim strukovnim udrugama. Hrvatska turistička zajednica član je međunarodnih organizacija kao što su ICCA, Strateška alijansa kongresnih gradova, SITE, ECM i HUKPT, u suradnji s kojim se aktivno provodi program Hrvatski kongresni ambasadori.