×

Predstavnici hrvatske kongresne industrije i poslovnog turizma traže ublažavanje mjera

Zajednica poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore zatražila je u četvrtak uvrštavanje stručnih i znanstvenih skupova među događaje kojima će biti dopušteno održavanje u prvoj fazi mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.
Konferencijska dvorana
Konferencijska dvorana
Foto: Shameer Pk, Pixabay

"Smatramo da su stručni i znanstveni skupovi u povoljnijem položaju od sličnih javnih okupljanja, prije svega jer se radi o edukacijama s posebnim naglaskom na profesionalno usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi. To posebno vrijedi za medicinske skupove koji po strogim etičkim kodeksima zabavne sadržaje ne smiju niti imati ili ih imaju u vrlo ograničenom obujmu“, istaknula je predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK Jasmina Bilać.

Inicijativu da se omoguće stručni skupovi, navodi se u priopćenju HGK, podržali su i Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska udruga medicinskih sestara i Udruga industrije medicinskih proizvoda CROMED.

Predsjednik HUPKT-a Ranko Filipović naglašava kako su hoteli i konferencijski centri, kao i ostali dobavljači, spremni na uvođenje mjera zaštite i kontrolu pravila distanciranja te ograničenje broja korisnika s obzirom na preporučene norme. Predlaže da generalno ograničenje vrijedi na 100 sudionika, međutim iznimno u slučaju da je kongresni centar i smještajni objekt u mogućnosti osigurati propisani razmak zbog kapaciteta i više od toga, uz prethodnu suglasnost lokalnog ili nacionalnog stožera. Dodatno, a u smjeru poticanja hrvatskih tvrtki na organizaciju internih skupova, Filipovć u ime svoje udruge traži, barem privremeno, ukidanje plaćanja doprinosa na plaću u naravi za interna događanja.

U dopisu ministarstvima iznijete su i konkretne mjere koje organizatori mogu poduzeti da se osiguraju najviši propisani higijenski standardi čime se jamči zdravstvena sigurnost sudionika. Struka poručuje da se poslovni turizam, s obzirom na trenutno vrlo lošu situaciju u sektoru, odnosno gotovo stopostotne gubitke u proljetnoj sezoni, sigurno neće oporaviti do proljeća 2021. godine, pa traže i produljenje trajanja mjera za očuvanje radnih mjesta koje su trenutno na snazi.