×

Bajs: U prvih sedam mjeseci pola milijuna turista više

U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci doputovalo pola milijuna više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u srpnju je bilo tri milijuna dolazaka, što je za 4,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, kazao je ministar turizma Damir Bajs danas u Starigradu Paklenici predstavljajući rezultate dosadašnjega dijela turističke sezone.
Damir Bajs, ministar turizma
Damir Bajs, ministar turizma

"Time se i dalje ostvaruje prvi od dva glavna hrvatska turistička cilja za ovu godinu, a to su povratak domaćih gostiju u hrvatska odredišta, te obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu," rekao je Bajs.

Prema podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u srpnju ove godine, ostvareno je tri milijuna dolazaka, što je 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više.

"U srpnju je ostvareno 19,8 milijuna noćenja, što je porast od 3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a od toga broja 17,5 milijuna je stranih i oko 2,2 milijuna domaćih noćenja - što je 3 odnosno 4 posto više," rekao je Bajs. Najveće poraste dolazaka u mjesecu srpnju ostvarile su Turističke zajednice u gradu Zagrebu (10 posto), Splitsko-dalmatinske županije (7,8 posto) i Zadarske županije (7 posto), a slijede ih Ličko-senjska (6,3 posto) i Dubrovačko-neretvanska (5,7 posto), te Istarska (3,4 posto), Primorsko-goranska (2,5 posto) i Šibensko-kninska (1,3 posto).

Najveći broj dolazaka i noćenja zabilježen je u Istri, više od 775 tisuća dolazaka i 5,8 milijuna noćenja. U strukturi dolazaka porast je zabilježen u gotovo svim emitivnim tržištima. U odnosu na prošlogodišnji srpanj najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka, a 9 posto više noćenja; slovenski gosti ostvarili su 5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.

U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 6,2 milijuna dolazaka gostiju, što je za 8 posto bolji rezultat nego lani, rekao je ministar Bajs i dodao kako je od početka ove godine ukupno došlo 450 tisuća gostiju više, od čega je 40-ak tisuća domaćih gostiju. Najveće poraste dolazaka u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti razdoblje lani, ostvarili su Splitsko-dalmatinska županija (10,7 posto), Ličko - senjska (10,3 posto), grad Zagreb (10 posto) i Zadarska županija (9 posto). Najveći broj dolazaka i noćenja u prvih sedam mjeseci zabilježen je, opet, u Istri: 1,7 milijuna dolazaka i 10,6 milijuna noćenja.