×

Hotelijeri ocjenjuju da će 2011. biti teška godina, veći optimizam za 2012.

Hotelijeri ocjenjuju da će 2011. biti teška poslovna godina koja će zahtijevati pojačane marketinško-prodajne napore, a očekuju porast zauzetosti kapaciteta od 3,6 postotnih bodova u odnosu na 2010., uz istodobno smanjenje cijena od 3,1 posto.

Veći je optimizam kod hotelijera prisutan uz 2012. godinu kada očekuju povećanje cijena i zauzetosti od po 2 posto u odnosu na 2011. Pokazali su to rezultati istraživanja poslovanja hotelijerstva u Hrvatskoj koje se provodi već 13 godina po jedinstvenoj metodologiji međunarodne konzultantske mreže Horwath HTL. Istraživanje se provodi na konzistentnom uzorku od preko 100 najboljih hrvatskih hotela (s 5 i 4 zvjezdice te odabrani hoteli s 3 zvjezdice). Istraživanje snima strukturu hotelskog proizvoda, opremljenost hotela, zaposlenost, načine prodaje te tržišne i financijske rezultate poslovanja hotela.

Predstavljajući rezultate istraživanja za 2010. godinu, direktorica Horwath HTL Zagreb Sanja Čižmar rekla je kako je dostignuta razina hotelskog prihoda po sobi iz 2007., odnosno 16 postotni rast prihoda u odnosu na 2009. Godišnji hotelski prihod ostvaren u 2010. iznosi prosječno 17 tisuća eura po sobi (od 29 tisuća eura u hotelima s 5 zvjezdica do 14 tisuća eura u hotelima s 3 zvjezdice).

Tržišni rezultati pokazuju 42,4 posto zauzetosti soba (na godišnjoj razini) i 70,7 eura prosječno ostvarenu cijenu po sobi. Najbolje tržišne rezultate u 2010. su ostvarili hoteli s 5 zvjezdica - godišnju zauzetost od 40 posto i prosječno ostvarenu cijenu sobe od 111 eura. Tržišni rezultati opadaju s kategorijom hotela - hoteli s 4 zvjezdice ostvaruju 40 posto zauzetosti i 67 eura prosječnu cijenu po sobi, a hoteli s 3 zvjezdice realiziraju zauzetost od 42 posto i prosječnu cijenu od 53 eura po sobi.

Istraživanje je pokazalo da su još uvijek prevladavajući kanal prodaje alotmani i grupe sa udjelom od 71 posto u ukupnom hotelskom prometu, dok je vrlo spor proces intenzivnije orijentacije na individualne goste. Relativna profitabilnost mjerena udjelom bruto operativne dobiti u ukupnom prihodu veća je u hotelima s 5 zvjezdica (25 posto) nego u hotelima nižih kategorija (10 do 23 posto).

Osvrnuvši se na trend poslovanja hotelijerstva od 1998. do 2010. Čižmar je istaknula je ukupni godišnji prihod po sobi u promatranom razdoblju povećan za 81 posto. Rezultat je to, pojasnila je, povećanja ostvarenih cijena koje su u navedenom razdoblju rasle po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,6 posto.

S druge strane, zauzetost kapaciteta stagnira te je u promatranih 13 godina zauzetost povećana za samo šest dana. Istodobno je ostvaren vrlo visok rast profitabilnosti hotelijerstva pri čemu je bruto operativna dobit poslovanja hotela kumulativno povećana gotovo četiri puta. Takvi trendovi rezultat su kontinuiranog investiranja u hotelske proizvode, rasta atraktivnosti Hrvatske kao turističke destinacije itd.