×

Hotelijeri s optimizmom dočekuju predstojeću turističku sezonu

Proveli smo istraživanje među hotelijerima o očekivanjima od predstojeće turističke sezone te novog ministra turizma, a dobiveni rezultati ukazuju na optimizam da će ova godina biti bolja od prošle.
Hotelijeri s optimizmom dočekuju predstojeću turističku sezonu

U razdoblju od 9. do 20. siječnja metodom anonimne on-line ankete proveli smo istraživanje o očekivanjima hrvatskih hotelijera vezanim za predstojeću turističku sezonu, te izbor i rad novog ministra turizma Veljka Ostojića. U istraživanju je sudjelovalo 109 ispitanika iz hotela s područja cijele Hrvatske.

Optimizam na tragu dobrih rezultata iz prošle godine
Iako se objava službenih rezultata HNB-a u pogledu ukupnih prošlogodišnjih prihoda od turizma još očekuje, hoteli su nedvojbeno zadovoljni proteklom godinom i ocjenjuju je kao uspješnu u usporedbi s 2010. Naime, čak 78,2% hotelijera izjavljuje da je 2011. godina bila bolja, 14,9% ih smatra da je bila podjednaka, a svega 6,9% da je bila lošija od 2010. godine.

Na tragu dobrih prošlogodišnjih rezultata, hotelijeri s optimizmom očekuju novu turističku sezonu. Većina hotelijera, njih  51,5% smatra da će im ova godina donijeti više noćenja, 43% očekuje podjednake rezultate, a 5,5% ih smatra da će ostvariti manje noćenja od prošle godine.

U pogledu financijskih očekivanja 60,9% hotelijera očekuje da će ove godine ostvariti veće prihode nego lani, 31,1% računa s prihodima na razini prošlogodišnjih, a 8% očekuje lošije financijske rezultate. Kao najčešće razloge optimizma navode najavljeni veći broj noćenja te jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti.

Pri tome je važno naglasiti da ipak ne bi trebalo biti većih promjena cijena  hotelskih usluga, budući da 69,6% hotela najavljuje da će im cijene biti na razini prošlogodišnjih.  Porast cijena  je najavilo 23,9% ispitanika, dok je 6,5% hotela odlučilo spustiti cijene u odnosu na 2011. godinu.

Hotelijeri smatraju kako bi ova godina mogla donijeti porast dolazaka iz naših tradicionalnih tržišta, kao što su Njemačka i Austrija, zatim skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Danska), te tržišta Rusije i Ukrajine. S druge strane tržišta Italije i Mađarske se najčešće navode kao kritična, tj. ona koja bi ove godine mogla podbaciti, što je i logično obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju u tim zemljama.

Velika očekivanja od novog ministra
Izbor Veljka Ostojića za novog ministra turizma također je pozitivno dočekan među hotelijerima. Naime, većina njih, odnosno 64,4% ispitanika izjavljuje da je zadovoljno imenovanjem Ostojića na ministarsku poziciju, a ostatak ispitanika zasad je suzdržan i ne želi se izjasniti po tom pitanju. Zanimljivo, nitko od ispitanika nije izjavio da je nezadovoljan Ostojićevim imenovanjem. 

Osim toga, optimizam vlada i po pitanju očekivanja od novog ministra. Naime, više od polovice ispitanika (52,4%) očekuje da će najavljeni potezi g. Ostojića već ove godine imati značajan utjecaj na turističke rezultate, a nešto manje od četvrtine (22,6%) smatra da ćemo na značajnije rezultate morati pričekati dulje vrijeme. 

Od najavljenih mjera novog ministra, hotelijeri najveće efekte na rast konkurentnosti naše turističke ponude očekuju od smanjenja stope PDV-a (41,3% ih to vidi kao najučinkovitiju od najavljenih mjera) i donošenja Strategije razvoja hrvatskog turizma (36,2% ispitanika). Od ostalih najavljenih mjera, 15,2% ispitanika značajnim navodi i restrukturiranje sustava turističkih zajednica.