×

Hrvatska među pet pobjednika turističke 2010.

Izvješće ITB World Travel Trends Report, koje daje analizu za godinu koja završava, pokazuje kako bi Hrvatska mogla biti četvrto najuspješnije odredište na svijetu.

Izvješće ITB World Travel Trends Report, koje daje analizu za godinu koja završava, pokazuje kako bi Hrvatska mogla biti četvrto najuspješnije odredište na svijetu. Naime, po vodećem rastu u međunarodnim turističkim dolascima Hrvatska bi sa sedam posto trebala biti među prvih pet na listi.

Prvo mjesto najvjerojatnije će pripasti Južnoj Koreji, koja je prema dosadašnjim podacima zabilježila 28 posto rasta, drugo Kini s 23 posto, treće Njemačkoj s 11 posto, a peto Meksiku s pet posto rasta. Iako takvi rezultati daju razloga za zadovoljstvo, godina koja slijedi, prema procjenama, bit će teža nego ova.

- Hrvatska će u 2011. ući spremna, s jakom promidžbom, mjerama ukidanja viza i jakom suradnjom s turističkim agencijama - istaknuo je ministar turizma Damir Bajs govoreći u ponedjeljak o mjerama pripreme za nadolazeću sezonu. Kao jednu od najvažnijih činjenica istaknuo je da su mjere za 2011. dogovarane od lipnja bile završene u listopadu te da će avansna sredstva biti isplaćivana agencijama od siječnja.

Mjera udruženih tržišnih aktivnosti, za koje je natječaj raspisan od 6.studenog a završio je 21. prosinca, ukupno ima 12, a dosad su pristigla ukupno 374 agencijska zahtjeva. Predviđenim se mjerama u Hrvatsku planira dovesti više od 2,6 milijuna turista, a na to će biti utrošeno više od 147 milijuna kuna.

- Mjerama je u prošloj godini bilo obuhvaćeno 65 posto organiziranih turističkih dolazaka - istaknuo je Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. Naglasio je pritom da je ove godine preokrenut dosadašnji trend stalnog pada broja organiziranih dolazaka u odnosu na ukupne dolaske. - Svih ovih godina, a pogotovo ove posljednje tri, bilježili smo pad organiziranih dolazaka. Sada se trend promijenio i prema podacima za prvih devet mjeseci bilježimo šest posto povećanja organiziranih dolazaka, a ukupno bi se za cijelu 2010. taj broj mogao popeti i na sedam posto rasta - rekao je Žgomba.