×

Komentar: Hrvatska - zemlja kongresnih dvorana

Poslovni skupovi i kongresi važan su dio prihoda hotelijera, i to upravo u razdoblju izvan glavne turističke sezone, tj. na proljeće i u jesen. Podaci državne statistike pokazuju da su u tom segmentu poslovanja u drugom kvartalu ove godine, nakon dvije godine pada, zapuhali pozitivniji vjetrovi i hotelijerima donijeli više od stotinu milijuna kuna prihoda.
Komentar: Hrvatska - zemlja kongresnih dvorana

Broj poslovnih skupova i kongresa povećao se za 18,7 posto, a toliko je porastao i promet od poslovnih skupova u odnosu na isti kvartal prošle godine. U drugom kvartalu u Hrvatskoj je održano 1718 poslovnih skupova s ukupno 129.000 sudionika, što nije toliko daleko ni od rekordnih rezultata iz 2008. godine, kada je u istom razdoblju ostvareno 2000 skupova sa 162.000 sudionika.

Budući da se takvi skupovi rezerviraju pola godine ili više unaprijed, pojedini hoteli već imaju rezervirane datume za jesen, ali i proljeće sljedeće godine, što bi trebalo značiti da će se pozitivan trend održati i u sljedećem razdoblju ne nastanu li novi veći poremećaji u financijskom sektoru koji će se preliti i na realni sektor.

Na oporavak u drugom kvartalu ove godine najviše su utjecali znaci oporavka od krize krajem prošle godine, i to prvo u SAD-u, a zatim i u Europi, pa su se poduzetnici, banke, osiguravajuće kuće, autoindustrija, proizvođači tekstila i prehrambena industrija ponovno okrenuli organizaciji kongresa i poslovnih skupova koji mnogima služe kao prokušani marketinški alat za promociju vlastitih proizvoda i usluga.

Iako još nemamo multifunkcionalne kongresne centre koji bi mogli prihvatiti nekoliko tisuća sudionika i omogućiti istodobno održavanje nekoliko skupova, u Hrvatskoj kontinuirano niču novi kongresni prostori, primjerice, u novootvorenom hotelu Lone u Rovinju, a neki se prostori za tu namjenu adaptiraju. Prema mišljenju upućenih, glavni konkurenti Hrvatskoj u tom segmentu su kongresni objekti u Italiji, Austriji, Mađarskoj i južnoj Francuskoj, a prednosti Hrvatske u organizaciji većih skupova su sigurnost i 'good value for money'.