×

Sunčani Hvar nakon niza godina u plusu

Hvarska hotelsko-turistička tvrtka Sunčani Hvar od početka ove godine do kraja listopada zabilježila je 113,8 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je za 2,2 milijuna kuna ili 2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Hvar, izvor: Sunčani Hvar Hotels
Hvar, izvor: Sunčani Hvar Hotels

Istodobno za 11,6 milijuna kuna ili za 13 posto smanjila poslovne rashode, čime su uz dva izvanredna prihoda u prvih deset mjeseci ove godine prvi put nakon niza godina zabilježili pozitivan ukupni rezultat, navodi se u današnjem priopćenju Uprave Sunčanog Hvara na Zagrebačkoj burzi.

Ne navodeći iznos pozitivnog rezultata odnosno dobiti, iz Sunčanog Hvara su objasnili da je porast poslovnih prihoda rezultat povećanja broja gostiju i noćenja, te prodaje hrane i pića, što su zabilježili i u prvoj polovici ove godine.

Ni za poslovne rashode u deset mjeseci ne navode točan iznos, ali obrazlažu da su do njihovog smanjenja od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine došli prvenstveno smanjenjem troškova osoblja te materijalnih i svih ostalih poslovnih rashoda.

Ističu da su u listopadu ove godine zabilježili dva izvanredna prihoda tj. pozitivna utjecaja na poslovni rezultat, pri čemu se prvi odnosi na otpis zateznih kamata komercijalnih banaka, za koje je društvo steklo uvjete otplatom svih starih dugova prema bankama, a sukladno sporazumu iz drugog kvartala ove godine prema dogovorenim rokovima.

Stoga im je u listopadu, kako navode, otpisano oko 1,8 milijuna eura zateznih kamata.

Drugi važan utjecaj na poslovni rezultat imala je registracija odluka dioničara sa zadnje Skupštine kojom su pozajmice dvaju najvećih dioničara društva pretvorene u poslovne udjele, a sve kamate dospjele do 31. ožujka ove godine u iznosu većem od 21 milijun kuna na navedene pozajmice u potpunosti su otpisane.

U skladu sa navedenim poslovnim rezultatima i financijskim, odnosno izvanrednim prihodima, Sunčani Hvar je, kako navode iz Uprave, prvi put nakon niza godina za prvih deset mjeseci ove godine zabilježio pozitivan ukupni rezultat.

Očekuju da će se unatoč 'mrtvoj' sezoni do kraja ove godine godine, kao i poslovanju uz troškove bez značajnijih prihoda, ti pozitivni učinci restrukturiranja i uspješne sezone odraziti i na ukupan poslovni rezultat te da će poslovnu godinu završiti sa znatno poboljšanim poslovnim rezultatom u odnosu na protekle godine.