×

Zračna luka Zadar bilježi porast prometa od čak 31 posto

Za privlačenje 600.000 avio-gostiju u ovoj godini izdvojeno je u Ministarstvu turizma čak 7,8 milijuna eura, a pet posto dolazaka u zemlju ostvareno je avionom.
Zračna luka Zadar bilježi porast prometa od čak 31 posto

Prema podacima Agencije za civilno zrakoplovstvo, hrvatske su zračne luke do kraja studenoga ostvarile porast broja putnika od šest posto, odnosno ukupan promet od pet milijuna putnika. Najuspješnija je pritom bila zračna luka Zadar, koja je zabilježila rast od 31 posto, najviše zahvaljujući četiri nove linije koje je uveo niskotarifni prijevoznik Rayanair.

Radovi na proširenju putničkog terminala već su započeli, a pregovara se o uvođenju novih linija, pa se sljedeće godine očekuje porast prometa od 27 posto, na ukupno 350.000 putnika. Značajan rast zabilježile su još i zračne luke Dubrovnik (14 posto) i Split (10 posto), te Pula (četiri posto) i Osijek (dva posto). U idućoj godini Hrvatska će izdvojiti 17 milijuna kuna u opremanje zračnih luka, a u bliskoj budućnosti iz sredstava Europske unije u zračne luke Split, Dubrovnik i Zadar trebalo bi doći i 80 milijuna eura kroz operativni program Promet.

Najveća zračna luka, ona zagrebačka, u ovoj godini bilježi porast broja putnika od tek 0,2 posto, ali za sljedeću godinu planira dodatnih šest posto. Nažalost, novi putnički terminal koji se s velikim nestrpljenjem očekuje, neće se otvoriti prije 2015. godine. Javni poziv za udružene tržišne aktivnosti Ministarstva turizma, koji se odnosi na zračni promet još uvijek je otvoren, a interes vodećih turoperatera je 15-20 posto veći. Do završetka natječaja očekuje se tako veći broj zahtjeva, a u kombinaciji s najavljenim većim brojem charter letova i više linija niskotarifnih avioprijevozniika, za očekivati je da će sljedeće godine još više turista doletjeti u Hrvatsku.