×

Otvoreni dani turizma i enogastronomije

Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni su Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjelovat će 258 izlagača iz 16 zemalja.
Oleg Valjalo
Oleg Valjalo

Riječ je o međunarodnim sajmovima turizma CroTOUR, hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita i hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa Hotel & Gastroteh.

Na svečanom je otvorenju voditelj Podružnice Zagrebački velesajam Milan Trbojević istaknuo kako će tijekom naredna četiri dana Zagrebački velesajam biti središnje mjesto predstavljanja hrvatskog turizma, zdrave hrane, pića, te posebno vrhunskih vina i hotelsko-ugostiteljske opreme te cateringa.

Otvarajući sajmove, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je kako turizam ima velik značaj u razvoju cjelokupnog gospodarstva, ne samo zbog izravnih gospodarskih učinaka nego i činjenice da turistička potrošnja značajno pridonosi povećanju razmjerno malog nacionalnog tržišta, putem takozvanog nevidljivog izvoza. Valjalo je dodao kako je u budućnosti potrebno puno više tematizirati održivi razvoj, definirati jasnu strategiju i postaviti ciljeve te uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način. "Turizam ne čine samo infrastruktura, već prvenstveno ljudi koji u njemu rade", kazao je napominjući kako Ministarstvo turizma provodi niz aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao prioritetnom cilju. Strategijom razvoja hrvatskog turizma želi se definirati dugoročna vizija i ciljevi turizma koji će omogućiti sustavan pristup i jasno postavljanje smjernica za upravljanje turizmom te povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

U sklopu sajma CroTOUR održat će se radionice B2B – susret touroperatora i turističkih tvrtki "Buy Croatia" za 2012. i ugovaranje za 2013., kao i upoznavanje s potrebama i željama kupaca turističkih aranžmana i konkurencijom.

Održat će se i stručni skup na temu "Hrvatske turističke agencije ususret ulasku u EU", a bit će održane i skupštine udruga putničkih agencija i hotelijera.

Na sajmu Vinovita izabrat će se i najbolji mladi vinar, dok će u sklopu sajma Hotel & Gastroteh biti održano savjetovanje o strategiji održivog turizma.

Više o zanimljivostima na sajmovima potražite na Događanja