×

Počinje Vinistra 2011.

Poreč postaje vinska destinacija od 13. do 15.05. Uz smotru malvazija predstavljaju se i restorani, a gostuje vodeći stručnjak za cigare Simon Chase.
Počinje Vinistra 2011.

Vinistra ove godine slavi punoljetnost. Osamnaesti međunarodni sajam vina i vinarske opreme održat će se ovoga vikenda, točnije od 13. do 15. svibnja, u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, gdje će nastupiti oko 130 izlagača, vinara, uljara, pršutara, proizvođača rakije te proizvođača opreme za vinarstvo i vinogradarstvo.

I publika bira najbolju malvaziju
Ove će godine izložba okupiti 482 uzorka vina, od čega rekordnih 219 malvazija, koje su ocjenjivane u okviru trećega međunarodnog natjecanja Svijet malvazija, i 263 drugih sorti, 74 uzorka ulja te 20 rakija.

Uz tradicionalnu izložbu obuhvatit će i niz popratnih događanja, gastro susreta i promidžba, degustacije, okrugli stol te seminare. Tako će ovogodišnju Vinistru obilježiti novo izdanje manifestacije Vinistra gourmet, u sklopu kojeg će vodeći restorani iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije predstaviti svoje kuhinje, okrugli stol na temu budućnosti udruženja vinarstva, ali i događanje pod pokroviteljstvom uglednog svjetskog brenda ljubitelja cigara, Habanos Moments 2011., s gostovanjem jednog od vodećih stručnjaka o cigarama, Simona Chasea. Osim toga, birat će se i najbolja malvazija prema mišljenju publike.

- Vinistra nastavlja prerastati iz svoje osnovne ideje, izložbe vina i vinarske opreme, u događanje koje predstavlja jedan ukupan životni stil, ali i mjesto formiranja mišljenja i razvoja ideja vezanih uz vino i vinarstvo, izjavio je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre, udruge koja od 1994. organizira istoimenu izložbu vina s ciljem povećanja kvalitete istarskih vina, promocije vinske kulture i afirmacije vina u Istri i šire. Činjenica da je na natjecanje Svijet malvazija pristigao dosad najveći broj domaćih i međunarodnih uzoraka pokazuje kako je riječ o neslužbenom svjetskom prvenstvu malvazija.

Najbolje malvazije
Svečana dodjela odličja za nagrađene izlagače, za vina svih sorti, rakije i ulja, te za pobjednike međunarodnoga natjecanja Svijet malvazija održat će se u petak navečer. Prema rezultatima objavljenima na stranicama Vinistre, najviše bodova na Svijetu malvazija, ukupno 89,60, osvojila je malvazija M&G International (2010) iz Umaga te Malvazija istarska OPG-a Radovan Franko (2010) iz Radovana kraj Višnjana.

Slijede Kozlovićeva malvazija Akacia iz 2009. i malvazija Dajla iz 2007. Istravina iz Rijeke, obje s 88,83 bodova. Od spomenutih malvazija ona tvrtke M&G International i Kozlovićeva Akacia izabrane su među pet najboljih autohtonih sorti Istre, kao najbolja mlada, odnosno najbolja zrela malvazija.