×

Boris Žgomba: Nacionalnog turoperatora nitko ne može propisati

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, govori o predviđanjima za 2010., mjerama bez kojih Hrvatska neće moći postati ‘lifestyle' destinacija i dokapitalizaciji Adriatice.net

Za razliku od prošle godine kad je u prosincu stala svaka aktivnost u poslovanju turističkih agencija, ovu zimu turistički sektor dočekuje s mnogo manje depresije i straha od budućnosti te mnogo više posla nego lani. Sudeći prema dosadašnjoj dinamici pregovaranja i ugovaranja poslova za iduću godinu, 2010. za turizam će biti normalna poslovna godina iako će biti teška i zahtijevat će mnogo više "majstoriranja" nego 2009. godina, smatra Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te vlasnik agencije Uniline. "Zbog pravovremenih mjera Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice za dodatnu promidžbu u organiziranom kanalu prodaje u ovoj smo godini svoje konkurente zatekli na spavanju i sasvim je sigurno da oni u idućoj godini u turizam planiraju uložiti maksimalan napor. Stoga i mi moramo učiniti dodatan trud kroz komunikacijski pristup s partnerima i dodatne usluge. Osim toga morat ćemo mnogo raditi na etabliranju destinacija jer naši partneri traže tržište doživljaja, pogotovo ako se planiramo etablirati kao "lifestyle" destinacija", poručuje Žgomba.

Što vaša agencija i članice vaše udruge konkretno mijenjaju u pristupu partnerima za iduću godinu?

Prije svega planiramo znatno pojačati "online" poslovanje te jačati destinacijsku ponudu tako da, primjerice, promoviramo maslinovo ulje u Istri, robinzonski turizam na Kornatima, vinske ceste u zaleđima, brački kamen, barokne večeri u Varaždinu, kulturnu ponudu Zagreba, ljepote i gastroponudu Slavonije i Baranje, Dubrovačke ljetne igre... Moramo raditi na toj prepoznatljivosti destinacija prema kojoj ćemo se izdvajati i razlikovati od konkurencije. Transferi i izleti ne mogu biti jedini sadržaji u dodatnoj ponudi naših turističkih kapaciteta. U dodatne sadržaje moraju ulaziti kulturna ponuda, aktivni turizam, gastroponuda, sport i wellness paketi.

Čini se da takvih sadržaja ima, ali nitko ne zna za njih. Tko je za to odgovoran, tko treba na tome raditi?
Svakako agencije koje se moraju užurbano pretvarati u DMC kompanije, HTZ i lokalne turističke zajednice koje već rade na stvaranju i jačanju imidža destinacije, ali i svi ostali koji imaju interesa od turizma. Međutim, ono što nam nedostaje je kvalitetno povezivanje svih subjekata u destinaciji kroz već navedene destinacijske kompanije i pretvaranja glavnog marketinga u komercijalnu ponudu i njetin plasman kroz razne kanale prodaje. Ono što nam nedostaje je da taj imidž treba povezati s komercijalnim segmentom.

Kažu da to treba napraviti nacionalni turoperator. UHPA je objavila priopćenje u kojem se ne slaže s ulaganjem državnih tvrtki u dokapitalizaciju Adriatica.net te tvrdite da je Adriatica precijenjena. No u Upravi Adriatice smatraju da to nije usuglašen stav udruge jer je objava odaslana dok ste vi bili u Kini?
Bez obzira što sam bio u Kini, vrlo dobro sam bio upućen u to što se zbiva u Hrvatskoj, odnosno u proceduru donošenja odluke o objavi priopćenja. Inzistirali smo na proceduri jer smo željeli da u objavi bude stav Upravnog odbora udruge i tome smo uspjeli. Dakle, priopćenje je stav upravnog odbora UHPA-e. Da se razumijemo, udruga nema ništa protiv sanacije posrnulih tvrtki i ne priželjkujemo ničiju propast jer je svaki partner u sektoru potreban za uspješnost hrvatskog turizma. Reagirali smo zato što smatramo da se digla velika medijska priča o tvrtki koja je dijelom i zbog vlastitih odluka dospjela u tešku situaciju, a za sada u našoj udruzi ima isto tako puno subjekata koji zaslužuju istu, ako ne i veću pažnju. O rekonstrukciji i dokapitalizaciji Adriatice.net govori se već dugo, bez službenih pomaka. Smatramo da bi poduzeća u pretežitom državnom vlasništvu, ako imaju višak sredstava, u ovom trenutku trebala pomagati ne mali deficit proračuna.

Ali u dijelu struke zagovara se koncept nacionalnog turoperatora koji će komercijalizirati hrvatski turistički proizvod u nedostatku velikih stranih turoperatora jer nemaju interes za Hrvatsku?
Koncept nacionalnog turoperatora je koncept pedesetih godina prošlog stoljeća koji nije presudan u eri tržišnog natjecanja i globalnog komuniciranja. Ne može se postavljati kao scenarij nešto bez čega hrvatski turizam ne može preživjeti jer, uz dužno poštovanje svima, u ovom trenutku nema nijednog subjekta bez kojeg hrvatski turizam ne bi opstao. Štoviše, nitko ne može propisati da će neka tvrtka postati nacionalni turoperator. Ako se to i dogodi, to mora biti rezultat tržišne utakmice i komercijalnog uspjeha. UHPA zastupa koncept više manjih destinacijskih kompanija koje će biti dovoljno jake da se izbore na globalnom tržištu i uz podršku Ministarstva turizma razvijat ćemo projekt takvih kompanija. To ne može zaživjeti preko noći, već u sljedećih pet godina, ali to je strateško usmjerenje koje smo definirali i koje je Hrvatskoj potrebno. Članice UHPA-e i više su nego sposobne to provesti, ali i povećati svoje kapacitete te preuzeti dio tržišnog udjela u slučaju da neka kompanija ne opstane.