×

Kako online alati i nove tehnologije pomažu u organizaciji događaja

Karlo Dževerlija, voditelj nagrađivanog servisa Streaming.hr, piše o tome kako online alati i nove tehnologije pomažu u organizaciji događaja.
Karlo Dževerlija
Karlo Dževerlija

U mnogim zemljama prema kojima i inače volimo pogledavati, na organizaciju online skupova gledaju ili kao na „must have“ dopunu događaju organiziranom na fizičkoj lokaciji ili kao na ravnopravnu alternativu klasičnoj, „stvarnoj“ organizaciji. U tom priređivanju pomažu im razni online alati, na koje se i u Hrvatskoj počinje gledati kao na poslovno važne.

Tako npr. newslettere kojim ćemo dobiti inicijalnu obavijest o održavanju konferencije (i nakon toga nekoliko podsjetnika) smatramo već duboko uvriježenima i u Lijepoj našoj. No nažalost korištenje niza drugih, dokazano efikasnih online alata svodi se na „ponekad“ i „poneko“. Korišteni su s vremena na vrijeme i to samo od onih organizatora koji su ili skloni modernom ili nekako sposobni vizualizirati njihov potencijal, odnosno samo oni malobrojni uvjereni su u isplativost omjera uloženog i dobivenog.

Tako ćemo na web stranicama nekolicine hrvatskih organizatora događanja ponekad pronaći online sustav za inicijalnu prijavu na konferenciju. U praksi je on ipak u nešto prostijoj formi, jednostavnog obrasca za slanje e-maila kojeg će netko na drugoj strani ručno zabilježiti. No vrlo su rijetki primjeri onih koji će cjelokupan proces registracije, naplate kotizacije i vraćanja potvrde u potpunosti povjeriti web payment sustavu.

Nedavno je na jednom eventu u Zagrebu zanimljivo bilo vidjeti, relativno tipičan, primjer u kojem se organizator prvotno odlučio event snažno plasirati i na web, da bi u sljedećim fazama finalizacije projekta iz raznih razloga redom odustajao od video streaminga, promocije na Facebooku, čak i od sve popularnijeg i lako ugradivog Twitter prozorčića na glavnoj stranici eventa. Post festum informacije o ne baš sjajnoj posjećenosti događaja nisu bile iznenađenje.

Kao voditelj nagrađivanog servisa Streaming.hr, specijaliziranog u pružanje usluga profesionalnog web streaminga s poslovnih i drugih skupova, ponajviše sam fokusiran na analizu spremnosti naših event managera, odnosno na senzibilitet hrvatskih organizatora prema praćenju svjetskih trendova. Tako mi nije promaknulo kako ranije spomenuti, popularni Twitter i na ovim prostorima sve češće viđamo uz webcast, audiocast ili slične virtualne konferencije. Istu namjenu ima i Facebook livestream plugin, na koji sam također znao naići prateći napore dotične event agencije na online fronti. FB livestream je ništa do današnja zamjena za odavno znani, klasični chat odnosno za mrski proces nove registracije na novom web mjestu koji potom najčešće više nikad nećemo posjetiti. Vješti koriste činjenicu da Facebook account ima već gotovo svaki sudionik seminara koji organiziraju.

Video stream – vaš najbolji prijatelj
Složit ćemo se kako egzaktno mjerilo uspješnosti kroz parametre posjećenosti te količine interakcije vrijedi kako za skupove organizirane offline, tako i za one organizirane online. Uspješan e-skup također mora okupiti masovnu zajednicu (community) te istu tu zajednicu svojim specifičnim načinima angažirati u tematskoj raspravi. 

U nabrajanju korisnih internetskih alata još nismo spomenuli ankete - sjajan i jednostavan alat za poticanje osnovne interakcije. Tu je također i niz dodataka koji bi trebali naći svoje mjesto na web stranicama poslovnog skupa. Tako bi na kvalitetnom webu konferencije trebala biti izlistana i redovno ažurirana detaljna agenda događanja, za listanje bi trebali biti dostupni važni prezentacjski slajdovi govornika (tijekom i nakon skupa), istaknuti kalendari s rasporedom narednih konferencija i tako dalje. 

No na vrhu piramide online alata koje organizatoru eventa mogu pomoći u dostizanju oba spomenuta cilja, te usput smanjiti troškove, kako organizatora tako i persone zainteresirane za skup, je – video streaming. Mnogostruko više nego kroz tekst i fotografiju, video emitiran uživo je način kojim će auditorij najsnažnije osjetiti prisutnost na skupu, odnosno digitalni način kojim će sa skupa primiti najviše informacija. Osim toga, multimedijalna privlačnost videa ostavit će sudionika koncentriranog na materiju duže nego to mogu ostala komunikacijska sredstva.

Koristi koje organizator skupa dobiva širenjem poruke videom streamingom na Internet neupitni su i toliko snažni, da sam duboko uvjeren u dugotrajni rastući trend video streaminga i kod nas. Korist od proširenja događanja virtualnom sobom koja nema ograničenja u broju sjedalica, ugodu kroz komfor prisustvovanja skupu iz fotelje na radnom mjestu i uštedu vremena i novca za nerijetko duga putovanja u grad konferencije, uviđat će sve više i više hrvatskih organizatora.

Karlo Dževerlija
Voditelj projekta
Streaming.hr
karlo@streaming.hr