×

40 najboljih restorana Dalmacije

Pojoda na Visu proglašen je najboljim restoranom po izboru 300 gastronomskih znalaca-chefova, restoratera, enogastro novinara,vinara, poznatih gurmana

Glasanje je trajalo tri mjeseca, a Pojoda je najboljim proglašen u konkurenciji oko 150 restorana diljem Dalmacije. U prvih pet najboljih restorana nalaze se i "Nautika" i "Gil's" iz Dubrovnika, "Kapetanova kuća" u Stonu i "Foša" u Zadru.

- Nismo imali posebne kriterije po kojima su birali i ocjenjivali restorane, nego su ocjenjivači sami, subjektivno, izdvojili po pet restorana u kojima su najbolje jeli. Najviše glasova dobio je ‘Pojoda'. Cilj nam je ovim izborom podići ponudu dalmatinskih restorana i njihovo brendiranje. Svi u Hrvatskoj misle da u Dalmaciji nema dobrih restorana, ali se varaju jer se u Dalmaciji i Istri najbolje jede, tu se jede domaća, izvorna hrana i imaju najviše za ponuditi - kaže Milan Ožić, jedan od organizatora festivala Dalmacija Wine Expo, na kojem će 29.04. (petak) biti dodjela priznanja nagrađenim restoranima.

Oduševljenje dodijeljenim priznanjem za najbolji restoran Dalmacije ne krije Zoran Brajčić, vlasnik Pojode. Poznati viški restoran otvorio je prije 12 godina, a u svakodnevnoj ponudi imaju više od 40 raznih jela.

- Priznanje za najbolji restoran Dalmacije nagrada je za uporan i kvalitetan rad. Kod nas se sve bazira na viškoj autohtonoj kuhinji i imamo najveći izbor jela na Jadranu, a vjerojatno i na cijelom Mediteranu. Redovito dobivamo pohvale gostiju, a najveće priznanje nam je što se uvijek vraćaju. Osim hrane, dobra je i atmofera, pa je sve to vjerojatno pridonijelu dobivanju nagrade - smatra Brajčić. U restoranu ima devet stalno zaposlenih, a tijekom sezone i više njih. Gosti su im, kaže, iz cijelog svijeta - Europe, Azije, Amerike....


Četrdeset najboljih restorana Dalmacije, prema odabiru glasača festivala Dalmacija Wine Expo su:

1. Pojoda, Kut, Vis
2. Nautika, Dubrovnik
3. Gil's, Dubrovnik
4. Kapetanova kuća, Ston
5. Foša, Zadar
6. Pelegrini, Šibenik
7. Nikola, Stobreč
8. Boškinac, Pag
9. Cantinetta, Skradin
10. Kod Marka, Šipanska luka
11. Noštromo, Split
12. Jež, Makarska
13. Niko, Zadar
14. Opat, Kornati
15. Proto, Dubrovnik
16. Galija, Cavtat
17. Konoba Pece, Vinjerac
18. Tic-tac, Murter
19. Konoba Hvaranin, Split
20. Kadena, Split
21. Gariful, Hvar
22. Konoba Bako, Komiža, Vis
23. Palmižana Meneghello, Hvar
24. Ivo, Makarska
25. Leut, Cavtat
26. LD Terrace (Lešić Dimitri Palace), Korčula
27. Arkada, Podstrana
28. Antonio-Patak, Ždrilica, Hvar
29. Orsan Gverović, Mali Zaton
30. Kornat, Zadar
31. Boban, Split
32. Me&Mrs Jones, Jelsa
33. Fabro, Murter
34. Senko, Komiža, Vis
35. Konoba Feral, Brela
36. Konoba Jastožera, Komiža, Vis
37. Val, Vis, Vis
38. Bota, Mali Ston
39. Konoba Luviji, Hvar
40. Mimoza, Dubrovnik


Iz 40 najboljih restorana, odabrano je i sedam wine-friendly restorana. Među njima su Nikola, Stobreč; Nautika, Dubrovnik; Kadena, Split; Gil's, Dubrovnik; Pojoda, Vis; Foša, Zadar te LD Terrace (Lešić Dimitri Palace), Korčula. Kriterij odabira ovisio je o paleti vina u ponudi, usklađenost vinske liste s tipom hrane koja se služi, širini vinske karte, u kojoj je posebna pažnja posvećena vinskim regijama i ponudi istih na čašu, te obrazovanosti osoblja koje preporučuje i servira vina.