×

Bajs hotelijerima odobrio reprogramiranje kredita

Na sastanku predstavnika Hrvatske udruge hotelijera, Anđelka Leke i Franca Palme s ministrom turizma Damirom Bajsom, hotelijeri su uspjeli uklopiti još jednu točku Akcijskog plana za 2010. godinu, a to je reprogramiranje kredita pri HBOR-u kojem bi se hotelijerima omogućila odgoda pokrivanja svojih obveza.

To je jedna od najvažnijih mjera na kojoj hotelijeri inzistiraju već dulje vrijeme, a tražili su i nastavak pregovora oko već dvije donesene mjere, spomeničke rente i plaćanje naknade ZAMP-u.

Osim hotelijera, za iduću sezonu nove povlastice će dobiti i turoperatori, naknadu za udruženo oglašavanje za aviodestinacije, autobusere i maturalna putovanja (Ministarstvo bi trebalo izdavajati 25 eura po učeniku koji bi maturalno putovanje realizirao u RH).

Za razliku od predviđanja na Danima hrvatskog turizma na Bolu, na kojima su hotelijeri krenuli s optimističnim predviđanjima za iduću sezonu očekujući pet posto veći promet i deset posto više prihoda, na sastanku s Bajsom procjene su bile nešto realnije, da bi hotelski sektor iduće godine mogao očekivati ovogodišnje rezultate, jedan posto manje noćenja nego lani.