×

Bajs se "bacio" na unapređenje turizma na kontinentu

Ministarstvo turizma želi u suradnji s putničkim agencijama pomoći razvoj kontinentalnog turizma i novih turističkih proizvoda, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs koji je danas o novom poticajnom programu potpora razvojnim programima u turizmu u Daruvaru razgovarao s predstavnicima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH).
Bajs se "bacio" na unapređenje turizma na kontinentu

Predstavnici tih udruga sudjelovat će u osmišljavanju novog programa Ministarstva, jer je jedan od važnih poslova za koje se zauzima Vlada i razvoj turizma na kontinentu, naglasio je na ministar Bajs na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

Cilj sastanka je dogovoriti program međusobne suradnje u sklopu koje bi Ministarstvo turizma subvencioniralo, a putničke agencije izradile posebne turističke proizvode, odnosno paket aranžmane za turistički nerazvijena područja Hrvatske, s naglaskom na popunjavanje postojećih ugostiteljsko-turističkih kapaciteta i atrakcije spomenutih područja, istaknuo je Bajs.

Unaprjeđenje turizma na kontinentu kroz, primjerice, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, cikloturizam, lovni turizam, vinske ceste lakše će se ostvariti programom međusobne suradnje, ističu sudionici sastanka.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba ističe da su zainteresirani za nove turističke proizvode i nadaju se da će ta suradnja dovesti do rezultata, jer brojne destinacije koje su atraktivne godinama su bile zanemarene.

Predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agencija Hrvatske Zlatko Kukec kaže kako je i njima cilj kontinentalno područje sve više uvrstiti u turističku ponudu Hrvatske, a određene dijelove već obilaze i novinari i turistički djelatnici.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić pozvao je zainteresirane da se jave na natječaj koji bi uskoro mogao biti objavljen.

Ministarstvo turizma, kako je istaknuto, uvelo je već desetak novih programa, a u protekle dvije godine za njih je iskazan veliki interes i utrošeno je oko 10 milijuna eura, od čega je Ministarstvo sudjelovalo sa 50 posto tog iznosa.

Kontinentalni turizam čini svega pet posto u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, pa je ministar Bajs ponovo istaknuo kako se želi turizam tijekom cijele godine, a na kontinentu su za to mogućnosti brojne.