×

Bizovačke toplice postaju lječilište

Nadzorni odbor i Uprava Bizovačkih toplica izvijestili su danas kako će se dio hotelskih kapaciteta tvrtke od početka iduće godine koristiti u sklopu budućeg lječilišta, a što bi, uz rješavanje problema dugova, u dogovoru s Vladom RH, trebalo stabilizirati poslovanje.

Predsjednik Nadzornog odbora Josip Salapić kazao je na konferenciji za novinare kako Poliklinika "Bizovačke toplice", koja je sastavni dio Bizovačkih toplica i tvrtka-kćer, a koja se bavi medicinskom rehabilitacijom, od 1. siječnja iduće godine postaje lječilište i svoju djelatnost proširuje na preventivnu zdravstvenu zaštitu, specijalističku i bolničku rehabilitaciju. Dodao je kako će se dio hotelskih kapaciteta Bizovačkih toplica stoga prilagoditi zdravstvenom turizmu i potrebama budućega lječilišta, ocjenivši kako Toplice, s obzirom na kvalitetu svoju termalne vode, imaju preduvjete da budu lječilište.

Napomenuo je kako je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) do sada u sedam navrata pokušao prodati tvrtku, ali su zainteresirani ulagači odustajali, uglavnom zbog velikih troškova kompleksa koji ima površinu od 21.000 kvadratnih metara i 209 ležaja, a samo troškovi plinskog grijanja, tijekom zime, mjesečno iznose oko 200.000 kuna. Predsjednik Uprave Željko Čagalj rekao je kako se, za početak, od 100-120 ležajeva, planira prenamjeniti za potrebe budućega lječilišta te da je već dobiveno rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a u tijeku je i proces preregistracije na osječkom Trgovačkom sudu. Napominjući je kako ukupna dugovanja Toplica, prema bankama, dobavljačima i državi, trenutačno iznose oko 75 milijuna kuna, Čagalj je dodao kako je napravljen program restrukturiranja i reprogramiranja dugovanja, koji će biti predložen većinskom vlasniku - Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) te Upravnom odboru HFP-a. Procjenjuje se kako bi prenamjena dijela kapaciteta za potrebe lječilišta tvrtki donijela 10-15 milijuna kuna prihoda godišnje, a što bi osiguralo uredno poslovanje i podmirivanje dugova.