×

Brend 'Hrvatska' treći u Srednjoj i Istočnoj Europi

Sjedinjene Američke Države među svim svjetskim državama imaju najmoćniji brend. Rezultat je to posljednjeg istraživanja FutureBranda koji iz godine u godinu mjeri snagu međunarodnih brendova. Hrvatski plasman nije zanemariv. U kategoriji Srednje i Istočne Europe pozicionirala se na 3. mjesto, ispred nje su Češka i Bugarska, a slijede je Mađarska i Slovenija.

Ideje da bi i državama trebalo izmjeriti snagu brenda agencija FutureBrand dosjetila se promatrajući kako najmoćniji korporativni brendovi poput Nikea, Sonyja i IBM-a profitiraju zahvaljujući raznoraznim rang-listama koje ih svrstavaju na vrh najmoćnijih brendova. U FutureBrandu kažu da je njihova ljestvica osmišljena kako bi pomogla brendiranim zemljama da bolje promoviraju svoju ekonomsku vrijednost, proizvode koje izvoze, ali i da privlače investicije, turiste i talente svih vrsta. Nije zanemarivo ni to što zahvaljujući mjerama vrijednosti svojeg brenda mogu i razbiti stereotipe koji o njima vladaju u svijetu te prezentirati svoje komparativne prednosti.

U FutureBrandu nisu se bavili samo gospodarskim pokazateljima, nego su mjerili sportske i kulturne uspjehe pojedinih zemalja. Pokazalo se, ističu, kako su upravo sportaši, glumci i pjevači među najboljim promotorima svoje zemlje i da oni od domovina stvaraju robne marke. Kritičari su FutureBrandeovu rangiranju našli zamjerke pa tvrde da se u obzir mogu uzeti samo države stabilnih ekonomskih pokazatelja i da politička vlast u njoj mora biti stabilna. U FutureBrandu analizirali su 102 države i tvrde da bi to među ostalim moralo pomoći definiraju kako ih vlastiti građani, a kako svijet doživljava, osigurti im socijalnu, političku i ekonomsku potporu, pomoći im da shvate kako je zbilja, a što su zapravo izmaštali sami o sebi.

Rangiranje se provodi već pet godina, a lani je prvi put na ljestvicu 10 najvrjednijih brendova dospjela i Njemačka. Sjedinjene Američke Države prvo mjesto, prema analitičirima, mogu zahvaliti izboru Baracka Obame za predsjednika, a Kanada se uspela na drugo zahvaljujući jačanju različitih industrija i raznovrsnoj turističkoj ponudi.