×

Britanski turoperateri: Hrvatska kasni s turističkom promocijom

Ministar turizma Damir Bajs i direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić održali su je u ponedjeljak u Londonu sastanak s britanskim turoperatorima.
Hvar, popularna turistička destinacija
Hvar, popularna turistička destinacija

Na sastanku je dogovoren nastavak suradnje između Ministarstva turizma i privatnog sektora, unatoč ponešto izmijenjenim načinima na koji će se ta suradnja dalje odvijati. Značajan rast broja gostiju koji su u Hrvatsku došli organiziranim putovanjima od čak šest posto, zahvaljujući novim modelima udruženih tržišnih aktivnosti koji su doneseni za sezonu 2010. trebao bi tako biti nastavljen i u 2011. godini.

- Brojke pokazuju da su se turoperateri vratili hrvatskom turizmu, i ovaj trend organiziranih dolazaka nastojati ćemo održavati i u budućnosti. U 2011. godini nastavit ćemo s jednakom politikom, mjere koje smo donijeli već su na snazi, ali neke su malo promjenjene jer smo ih morali uskladiti s pravilima Europske unije - rekao je Bajs dodajući kako se radi samo o promjenama forme, dok je sadržaj ostao isti.

Glavne primjedbe na suradnju koje su dali britanski turoperateri su bile kasni početak promocije na britanskom tržištu i kratko trajanje sezone, koja se svodi samo na tri ljetna mjeseca. Čak 40 posto gostiju koji u Hrvatsku dolazi iz Velike Britanije dolazi organizirano. U ovoj godini na tržištu Velike Britanije i Irske ukupna vrijednost ugovora sklopljenih s tamošnjim turoperaterima iznosi oko 1,8 milijuna eura.

Naime, na temelju udruženih tržišnih aktivnosti potpisuju se ugovori s predstavnicima sustava turističkih zajednica, hrvatskog gospodarskog sektora i inozemnih turoperatera kako bi se zajednički promoviralo Hrvatsku kao turističku destinaciju. Naravno, pritom se od turoperatora očekuje ulaganje i vlastitih sredstava u promidžbu i dovođenje gostiju. Prema procjenama organizatora turističkih putovanja temeljem potpisanih ugovora Hrvatsku bi ove godine trebalo posjetiti oko 2,25 milijuna turista.

Zaključno, britanski turoperateri su poručili kako očekuju tešku 2011. godinu, ali kako se može očekivati da ona bude bolja od 2010.godine. U ujedinjenoj promociji najveći udjel u ukupnom iznosu zahtjeva imala je upravo Velika Britanija, a nakon nje Njemačka, pa Hrvatska, a potom Austrija i Slovenija.