×

EU priprema zajedničku turističku ponudu, Hrvatska još uvijek bez inicijative

Prva konkretna mjera je obnova hodočasničkog puta od Engleske do Rima.
EU priprema zajedničku turističku ponudu, Hrvatska još uvijek bez inicijative

Europa mora biti ujedinjena kako bi privukla turiste iz ostatka svijeta, posebno iz novih ekonomski razvijenih zemalja. Europskom turizmu potrebna je veća suradnja među samim zemljama Europske unije kako bi se suzbili negativni učinci ekonomske krize. Izjavio je to Antonio Tajani, potpredsjednik Europske komisije koji je zadužen i za turizam i koji se u Bruxellesu sastao s turističkim djelatnicima i predstavnicima ministarstava turizma.

Uža suradnja
Inicijativom se želi osnažiti turističku ponudu, a Tajani je najavio i niz akcija koje će pokrenuti Europska komisija za pomoć turističkoj industriji. Europska unija je najvažnije turističko tržište na svijetu s dolaskom 380 milijuna stranih turista godišnje, što je 42% ukupnog svjetskog turizma. Tajani drži kako je potrebno prilagoditi turističku ponudu, a najvažnije je produžiti turističku sezonu. Među inicijativama koje će pokrenuti Europska komisija je ponovno vrednovanje puta Francigena, odnosno hodočasničkog pravca od Canterburyja u Engleskoj do Rima. Via Francigena, taj transeuropski hodočasnički put, bio je zanemaren, ali se sada opet pojavljuje i ima sve više onih koji ga žele proći i pješice, odnosno pojedine prostore od samostana do samostana. Želja je načiniti ga ponovno aktivnim kao što je hodočasnički put od Francuske do španjolskog mjesta Santiago di Compostela. Europarlamentarcima će biti predložen amandman na proračun za 2011. kojim bi se pokrenuo projekt za poticanje turističkih itinerara europske kulturne baštine. Tajani drži kako i u turizmu treba biti bolje suradnje između zemalja EU, pa će se u listopadu prvi put u Bruxellesu sastati ministri turizma 28 zemalja na prvom ministarskom vijeću turizma.

Zajednička promocija
Španjolska, Francuska i Italija već su potpisale sporazum o suradnji i zajedničkom promicanju turizma u Brazilu, Indiji i Kini. Talijanska ministrica turizma Michela Vittoria Brambilla, francuski ministar turizma Herv? Novelli i njihov španjolski kolega Joan Mesquida, potpisali su sporazum o zajedničkom predstavljanju turističke ponude u tim zemljama. Michela Brambilla je naglasila kako je u ovoj godini broj stranih gostiju u Italiji porastao za 5,3%, najavila je plan ukidanja sezone, odnosno poticanja dolaska turista tijekom cijele godine. Sigurno bi i hrvatski turizam mogao nešto preuzeti od europskih iskustava i europskih tendencija u promicanju turističkih ponuda.

Reakcija

Važnost kulturnih ruta
"Incijativi Europske komisije Hrvatska se može pridružiti, posebno što se tiče kulturnih ruta čija popularnost može unaprijediti lokalne zajednice", kaže Saša Poljanec-Borić, znanstvena suradnica institura Ivo Pilar na području ekonomije i sociologije turizma.

Angažman javnog sektora
Međutim, naglašava ona, takva turistička ponuda uključuje velik angažman javnog sektrora. "Pitanje je ima li znanja i volje javnog sektora da se po tom pitanju nešto zaista i učini", zaključuje Poljanec-Borić.