×

Gostima je 200 € za noć sitnica, za kavijar ujutro potroše još toliko

Nagrade za donedavno Štrokov hotel nižu se od otvaranja, 45 milijuna eura uloženih u kupnju i obnovu vidljivo je na svakom koraku, ali gosti se vraćaju zbog – domaćina
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Kad je gošća iz Francuske prije dvije godine u ženskom čavrljanju sa šeficom recepcije dubrovačkog hotela Palace podijelila kako će ona i suprug u rujnu 2011. slaviti 40 godina braka, nije ni slutila da se i takvi podaci pohranjuju u hotelsku memoriju. Kad su, pak, ove vjerne rujanske goste domaćini prije nekoliko dana pozvali na večeru uz svijeće, u čast njihove bračne obljetnice, francuski je par ostao bez riječi.

– Nisu mogli vjerovati da je netko zapamtio tu usputnu napomenu i još im priredio večeru – vele u Palaceu.

Bez riječi su domaćini ostavili i bračni par iz Finske koji u Dubrovnik dolazi 34 godine, a u Palace od otvorenja 2004. Domjenak, plaketa turističke zajednice za vjernost i mali dar hotela gospođu su rasplakali, a gospodina raznježili.

– Sve je bilo utoliko dirljivije zato što je on napunio 85. i pitanje je, kako je i sam rekao, hoćemo li ga dogodine vidjeti – kažu domaćini.

Zahvale spremačicama
Kakav dojam gosti imaju o hotelu Dubrovnik Palace, jednom iz niza donedavno Štrokovih Jadranskih luksuznih hotela, svjedoči i debela knjiga dojmova sa zahvalama: 'spremačicama sa sedmog kata', 'izuzetnom osoblju', 'konobarima Tončiju i Mirku', 'sjajnom kuharu'... Na pohvalama nisu štedjeli ni poznati poput glumaca Johna Malkovicha ili Nicka Noltea, saudijskog princa Bina Mitaba ili svojedobno američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja. Kakav je ovaj Conference and Spa luksuzni resort hotel s pet zvjezdica svjedoče i brojne strane i domaće nagrade koje se redaju od otvaranja. Nedavno je, kao kruna, Palaceu stigao i turistički Oscar – World Travel Awards za najbolji resort hotel u Europi. Dubrovački visokokategornik nadmašio je, prema ocjeni 180.000 turističkih stručnjaka iz 160 zemalja, konkurenciju iz Italije, Francuske, Monaka, Irske, Španjolske, Grčke, Turske i Cipra.

– Kad sam prvi put došao u hotel, i mene je ostavio bez daha – priznat će direktor Dubrovnik Palacea Rade Malobabić, koji je te 2009. za sobom imao školovanje u Švicarskoj te radni staž u Hyattu u Saint Louisu i dubrovačkom Excelsioru, a opet je imao tremu.

– Palace je impresivan, najveći u Jadranskim luksuznim hotelima. Velik je i tim, stalno je zaposleno 180 ljudi, a u špici 300. Standardi su visoki, a većina gostiju reagira kao i ja kad sam prvi put kročio u Palace. Pogled s recepcije kroza stakleni zid uistinu oduzima dah, govori direktor hotela Rade Malobabić.

Sve se to vidi i iz svake od tristotinjak soba na deset katova te, dakako, iz predsjedničkog apartmana. Oko 46 milijuna eura uloženih u kupnju i obnovu vidi se na svakom koraku. Luksuz prirodnih materijala, poliranog drva i kamena naglašen je art-koncepcijom, a da se u Palaceu poštuje i umjetnost svjedoči stalni postav galerije sa 1500 umjetnina. Šest barova i četiri restorana, koji su na brizi šefa kuhinje Kristijana Konjevića, samo su dio mozaika raskoši.

Ptičjeg mlijeka nema
– Ne, ptičjeg mlijeka nemamo – smije se Kristijan, koji je zanat pekao na luksuznim kruzerima i u montrealskim hotelima. – Ali nema želje gosta koju ne možemo ispuniti. No većina preferira ribu, jastoge, janjetinu...

I pritom ne pitaju za cijenu. U Palaceu svakodnevno dočekuju one kojima je 200 eura za noć sitnica, one koji već ujutro za kavijar potroše još toliko, kojima nije puno ni 10.000 eura za ekskluzivnu večeru na svjetioniku i kojima nije problem ljetovati u predsjedničkom apartmanu po cijeni od 3000 eura za noć. Domaćini u Palaceu tako i ne trepnu kad gost podmiri račun u vrijednosti komfornog zagrebačkog stana. Najbrojniji su, inače, Englezi, Japanci, Rusi, Francuzi i Španjolci, a pri dnu popisa su i domaći.

– Naši gosti nemaju neke posebne zahtjeve. Avion, helikopter, jahtu? A, to da – takve želje više i ne smatra posebnima šefica recepcije Kristina Vidulin.

A koliko im se god u Palaceu trudili ugoditi, uvijek se nađe netko tko bi radije sobu na petom umjesto na trećem katu, kome je soba od tridesetak 'kvadrata' mala, čija je prtljaga – zajedno s vjenčanicom! – zagubljena na letu pa nervozno cupka na recepciji...

– Tu smo zbog svih njih, da im uljepšamo dan i boravak. Naravno da smo riješili i mladenkin problem. Vjenčanje je bilo zakazano, ona je bila strankinja i pošli smo s njom u kupnju nove haljine – rado se u Palaceu prisjete i te (ne)zgode.

Zidovi mogu biti i zlatni, ali gosti se vraćaju, a nagrade nižu upravo zbog takvih zgoda.

Više vrhunskih hotela od glavnih konkurenata
Čak 198 hrvatskih hotela, od ukupno šestotinjak, krasi četiri ili pet zvjezdica. Najviših pet zvjezdica ima 26 hotela, a četiri zvjezdice nose 172 hotela. Snažan investicijski ciklus u proteklom desetljeću hrvatsko je hotelijerstvo izdigao i iznad europskih prosjeka. Dok se tako hrvatski turizam može pohvaliti sa 30 posto hotela visoke kategorije, najbliži mu je Portugal sa 23 posto visokokategornika. Prema podacima Ministarstva turizma, još više zaostaju Turska, koja ima 17 posto hotela visoke kategorije, Grčka (15 posto), Španjolska (14 posto), Italija (13 posto) te Francuska sa samo pet posto hotela najviše kategorije. U nas je od 2003. do 2010. broj hotela s četiri i pet zvjezdica rastao po stopi od gotovo 37 posto, a najintenzivnije su se zvjezdice množile u 2008., kad se broj hotela visoke kategorije povećao za čak 58 posto prema prethodnoj godini. Još će slikovitiji biti podatak da je spominjane 2003. udio hotela s najvišom kategorijom iznosio oko deset posto, da bi se do lani – utrostručio. Oko tri milijarde eura investiranih u hotele u posljednje četiri godine prati i dvoznamenkast rast broja noćenja. Čak i 2009., kad su hoteli u prosjeku imali 6,4 posto manje noćenja, u visokokategornicima je zabilježen porast od 8,4 posto.