×

Hoteli zbog krize ne smiju sniziti cijene

Analiza Horwath Consultinga pokazuje da su hoteli lani izgubili 13 dana pune zauzetosti

Smanjenje cijena u hotelima je samostalna odluka svakog hotela, ali ne smije biti odgovor na krizu. Ove godine moramo učiti na iskustvima prošle i ne dopustiti da se ponovi panika koja je lani izazvala dampinške cijene, izjavio je Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu (UPUH) koja je u četvrtak održala svoj prvi javni sastanak.

Među zaključcima sastanka osnivanje je krovne turističke udruge te najava pritiska na Vladu kako bi se hrvatski turizam izjednačio s konkurentskim zemljama te omogućila ulaganja. Od Vlade će se također tražiti konačan stav o poziciji turizma u gospodarskom razvoju Hrvatske. Analiza poslovanja hotela u prošloj godini s predviđanjem za 2010. godinu koju je izradila konzultantska kuća Horwath Consulting pokazuje da su hrvatski hoteli lani izgubili 13 dana pune zauzetosti. Istodobno prihod hotela nije znatno pao, u prvih devet mjeseci 2009. godine iznosio je 1,6 milijardi kuna, što je za stotinu milijuna ili dva posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. "Pritom su najviše bili pogođeni hoteli s više zvjezdica jer su snižavali cijene i prilagođavali se cijenama hotela s tri i četiri zvjezdice", istaknula je Sanja Čižmar iz Horwath Consultinga.

Hrvatski hotelijeri u anketi su pokazali mnogo manje optimizma od svojih europskih kolega zbog relativnoga kašnjenja krize u hrvatski turizam te pretpostavke da će ona u Hrvatskoj duže trajati. Kako bi zadržali cijene, hotelijeri će ove godine uložiti mnogo veći marketinški napor. "Prognoze međunarodnih agencija za hrvatsko hotelijerstvo u idućim godinama su optimistične, s procjenom da će udjel turizma u BDP-u do 2018. godine porasti sa 23,9 na 28 posto. No to se neće ostvariti ako se ubrzo ne donesu mjere koje će to omogućiti", tvrdi Čižmar. Horwath Consulting pripremio je niz mjera koje bi trebala donijeti Vlada, među kojima je smanjenje PDV-a u turizmu, rješavanje turističkog zemljišta, omogućavanje etažiranja u zonama turističke gradnje, uvođenje poticaja za novu gradnju kapaciteta te osnivanje agencije za turizam koja treba upravljati privatizacijom turističkih objekata.