×

Hrvatskoj nedostaje definirani okvir za investitore

Pitanja konkurentnosti i održivosti dva su najvažnija pitanja s kojima se hrvatski turizam suočava, pa su stoga upravo ta dva pitanja bila i centralna tema Hrvatskog turističkog foruma 2010. održanog na Danima hrvatskog turizma u Rovinju u četvrtak.

- Hrvatski turizam je najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, a konkurentan mora ostati i dalje - rekao je ministar turizma Damir Bajs. Iskoristio je priliku da iznese i podatak kako je od 2007. do 2009. godine Hrvatska skočila na ljestvici konkurentnosti u turizmu za čak četiri mjesta, došavši time na 34.mjesto od ukupno 133 zemlje. Pritom je pretekla dvije zemlje iz regije - Mađarsku i Slovačku, kao i dva svoja konkurenta - Izrael i Tunis. U sklopu foruma održan je i okrugli stol, na kojem su među ostalim, sudjelovali i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, državni tajnik u ministarstvu turizma Ivo Mujo, predsjednik uprave Maistre Kristian Šustar i predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić.

- Ako u Europskoj uniji kažu kako turizam sudjeluje u BDP-u s pet posto, a njegovi sinergijski učinci dosežu i 12 posto BDP-a, a ako znamo da hrvatski turizam donosi 12 posto BDP-a, onda su njegovi sinergijski učinci vjerojatno 30 posto - rekao je predsjednik uprave Maistre Kristian Šustar. Sudionici su se složili kako nedostaje strategija, koja će jasno definirati razvoj, i kako će nakon njenog donošenja biti mnogo lakše. - Mi nemamo definirani okvir za investitore, ono što se dešava je da se uvijeti često mijenjaju u hodu. Zbog toga stoji 20 milijardi eura koje bi investitori željeli uložiti u Hrvatsku ali nemaju uvjete - rekao je direktor HUP-a Davor Majetić i dodao kako bi se usudio reći kako je strategija koja se trenutno izrađuje posljednja šansa da se ne ponove greške koje su napravili drugi. Problemi koji nastaju s jedne strane za investitore, koji ne znaju koja su točna pravila igre i zbog toga nekad budu prisiljeni odustati od svojih investicija ipak nisu cjelokupna priča. U primjerima kao što je golf igralište na Srđu s druge strane nalaze se ogorčeni predstavnici lokalne zajednice, kao i udruga za zaštitu okoliša.

- Uvriježeno je mišljenje, koje je pogrešno, da su organizacije za zaštitu okoliša poput naše protiv razvoja. Također, uvriježeno je mišljenje da je turizam lijek za sve, pa se pretjerano ističu ekonomske prednosti koje on donosi i pripisuju mu se gotovo magična svojstva - rekla je predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić dodajući kako netko mora isticati negativne aspekte jer se često dešava da se pri donošenju odluka pokušava izbjeći javni dijalog. Upravo ta pitanja odnosa između zajednice i investitora i pronalaženja načina da se turizam dalje razvija na dugoročno održiv način trebala bi biti odgovorena kroz Strategiju hrvatskog turizma. Podsjetimo, natječaj za izradu strategije raspisan je prije nekoliko dana, a rok za predaju ponuda je 24. studeni.