×

Hrvatskoj treba tri do pet godina za ozbiljan turistički početak

Predstavnici privatnog i javnog sektora zaključili su da bez intenzivne zajedničke suradnje nema uspjeha u turizmu

– Hrvatskoj treba tri do pet godina za ozbiljan turistički početak, a do tada moramo riješiti temeljne dvojbe društva u zakašnjeloj tranziciji. Hotelski biznis vremenski je ograničen, hotelsko tržište nerazvijeno, tržište transakcija ne postoji, zaduženi objekti i preuzeta zemljišta čekaju kupce, banke su u potrazi za rješenjima i očekuje se očitovanje države – zaključio je direktor Horwath consultinga Miroslav Dragičević na 2. simpoziju hrvatskog turizma i hotelijerstva održanom u Valamar Lacroma Resortu u Dubrovniku.

Predstavnici privatnog i javnog sektora složili su se da bez intenzivne suradnje u destinacijskom menadžmentu i kongresnom turizmu nema razvoja turizma.

Državni tajnik za turizam Ivo Mujo najavio je natječaj za izradu strategije hrvatskog turizma, no sugovornici su ga upozorili da država mora imati jasniju viziju razvoja turizma te da ne može jedina strategija biti očekivanje ulagača s velikim investicijama. Stručnjaci su upozorili i da je gradnja velikih kongresnih centara bacanje novca bez prethodnog stvaranja ostalih preduvjeta za razvoj poslovnog turizma.