×

Hrvatsku u sedam mjeseci posjetilo 11 posto više kruzera

U prvih sedam mjeseci ove godine u hrvatskom je teritorijalnom moru bilo 427 kružnih putovanja stranih brodova što je 11,2 posto više nego u isto vrijeme lani, a na tim je brodovima bilo 7,5 posto više putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na kružnim putovanjima stranih brodova u prvih je sedam mjeseci bilo ukupno 544.649 putnika. Strani brodovi na kružnim putovanjima u hrvatskom su teritorijalnom moru u sedam mjeseci boravili ukupno 932 dana, što je 7,2 posto više nego u istom razdoblju lani, a u prosjeku su boravili dva dana. I dok se u svim mjesecima od siječnja do lipnja bilježio veći broj i brodova i putnika na njima, u srpnju ih je bilo manje nego u srpnju lani. Samo u srpnju ove godine kružnih putovanja stranih brodova bilo je 115 ili 7,3 posto manje nego u srpnju lani, u hrvatskom su teritorijalnom moru boravili 212 dana, što je čak 25,6 posto manje nego lani.

Najmanje je pao broj putnika na tim brodovima - 166.552 putnika u srpnju ove godine je 1,8 posto manje nego u srpnju lani. Po zastavi broda u prvih sedam mjeseci ove godine najviše kružnih putovanja, njih 96, ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama, a sa 63 putovanja slijedi Malta. Pod zastavom Paname bila su 54 kruzera, brodovi sa zastavom Italije ostvarili su 49 putovanja, itd. Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentirao je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (77,5 posto), a slijedi Splitsko-dalmatinska županija (14,3 posto). Ostalih 8,2 posto stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo je u ostale četiri morske županije.