×

Inspekcije u turizmu: 262 posto više prekršajnih naloga nego lani

Najnoviji podaci Državnog inspektorata o provedenom nadzoru iz područja ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe za razdoblje od početka godine do 15. listopada pokazuju da je ove godine borba protiv sive ekonomije doista dosegnula višu razinu.

Prema procjenama inspektori su državni proračun napunili s ukupno 19,3 milijuna kuna na osnovi naplaćenih kazni, a mogli bi ga pojačati i za dodatnih 21,6 milijuna kuna prihvate li prekršajni sudovi njihove prijedloge za oduzimanje protupravno stečene imovine. Brojke iznesene na Danima hrvatskog turizma u Rovinju u četvrtak govore tako o 50.500 inspekcijskih nadzora, što je 34 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali tu razlike tek počinju.

Utvrđeno je i 59 posto više raznih povreda propisa, podneseno je 262 posto više prekršajnih naloga i podneseno je 23 posto više optužnih prijedloga nego u istom razdoblju lani. U pripremi i provođenju turističke sezone ove godine je bilo angažirano 750 inspektora, a tijekom ljetnih mjeseci na radu u priobalju djelovalo je 12 inspektora iz kontinentalnog dijela.

- I sljedeće godine mastavlja se s nultom tolerancijom prema sivoj ekonomiji - poručio je ministar turizma Damir Bajs. Pokazalo se da su izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnost i Zakona o pružanju usluga u turizmu, rađene na inicijativu Ministarstva turizma radi postizanja veće učinkovitosti inspekcijskih nadzora, dale rezultate.