×

Istraživanje: Hrvatski turisti plaćaju gotovinom, Mađari kreditnim karticama

Kompanija MasterCard provela je istraživanje o navikama plaćanja turista u Hrvatskoj. Tisuću turista iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske izjasnilo se o svojim navikama kada je riječ o načinu plaćanja za vrijeme ljetnog odmora.

Hrvati su uvjerljivo na prvom mjestu koristeći gotovinu pri kupnji te plaćanju usluga, dok su Mađari zauzeli prvo mjesto kad je riječ o korištenju kreditnih kartica. Oko polovice turista obuhvaćeno istraživanjem rezerviralo je svoj smještaj direktno sa iznajmljivačima privatnih smještaja ili hotela. Strani turisti podjednako su podijeljeni kada je riječ o plaćanju smještaja koristeći gotovinu, kreditne ili debitne kartice te uplate putem interneta.

Oko 51 posto njih odlučuje se za gotovinu, 34 posto za korištenje kreditne kartice, 9 posto za debitne te 5 posto njih za plaćanje putem interneta. Treba istaknuti kako su Hrvati najviše nakolonjeni korištenju gotovine pri plaćanju smještaja, čak njih 81 posto daje prednost ovakvom obliku plaćanja. Približno dvije trećine svih ispitanika istaknulo je kako je pri kupovini roba i usluga za vrijeme odmora njihov prvi izbor plaćanja - korištenje gotovine. Četvrtina ispitanih turista koristilo je uglavnom kreditne, a ostali debitne kartice.

Hrvati također prednjače pri korištenju gotovine za sve usluge tijekom odmora (83 posto). Kreditne kartice koristi tek njih 12 posto, a 5 posto priklonjeno je korištenju debitnih kartica. Turisti iz Slovenije, Njemačke, Austrije na drugom su mjestu prema korištenju gotovine sa 66 posto, a Mađari i Talijani dijele treće mjesto sa 59 posto onih koji najčešće koriste gotovinu prilikom kupovine ili plaćanja usluga na odmoru. Treba napomenuti da je istraživanje pokazalo kako su mađarski turisti, od svih ispitanika obuhvaćenih u istraživanju, najviše nakolonjeni korištenju kreditnih kartica tijekom odmora (45 posto).

Različite kategorije proizvoda i usluga uglavnom se tijekom odmora plaćaju gotovinom - namirnice, suveniri i odjeća, odlasci na izlete, usluge u restoranima i na benzinskim pumpama, koncerti i razni kulturni te sportski događaji, wellness usluge i avanturistički sportovi. Među navedenim kategorijama, usluge na benzinskim postajama te plaćanje cestarina najčešće se plaćaju "plastičnim novcem", iako je i ovdje sveukupni prosjek naklonjen plaćanju gotovinom, čak 56 posto.