×

Klinika Svjetlost omogućava direktan prijenos Kongresa oftalmologa iz Pariza

Klinika Svjetlost i Hrvatsko društvo za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS) u suradnji sa Europskim udruženjem za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ESCRS) 5. rujna 2010. omogućit će, uz pomoć live streaminga i telekonferencijskih veza Klinike Svjetlost, direktan prijenos XXVIII. Kongresa ESCRS iz Pariza.

Godišnji sastanak Europskog društva smatra se najprestižnijim oftalmološkim sastankom u Europi gdje se iznose sva nova saznanja o liječenjima oka, prezentiraju nove tehnologije i donose smjernice za bolje i uspješnije liječenje svih bolesti oka. Osim Pariza prijenos sastanka omogućen je samo u Zagreb i Moskvu. Na pariškom sastanku raspravljati će se o modernom ultrazvučnom operiranju mrene uz pomoć malenih rezova i minimalno invazivnim kirurškim pristupima, te najboljim lećama za postizanje kvalitetnog vida bez potrebe za dodatnim korekcijskim pomagalima. Važan dio sastanka posvećen je i unapređenju iz područja skidanja dioptrije - novim excimer i femtosecond laserima, te ono najvažnije, o laserima koji će u bliskoj budućnosti omogućiti uklanjanje i staračke dalekovidnosti (presbyopie) koja se do sada nije mogla uspješno rješavati.

U sklopu sastanka, raspravljat će se i o mogućnosti prevencije i novih mogućnosti liječenja teških infekcija oka koje se smatraju najvećim problemom u oftalmologiji i kao takve mogu dovesti do trajne sljepoće. Klinika Svjetlost jedina je ustanova u regiji opremljena tehnologijom za prijenos sastanka takve vrste, a njezin ravnatelj prof. dr. sc. Nikica Gabrić jedan je od rijetkih oftalmologa sa naših područja koji sjedi u izvršnom odboru ESCRS. Sastanak je dio velikog projekta Klinike Svjetlost čiji je cilj promicanje i unapređenje medicinskog znanja na našim područjima. Kongres će pratiti stotinjak sudionika uglavnom sa područja Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Srbije, navodi se u priopćenju.